Параграф22 Daily

§22 Анализи

Незаконните СРС-та, този таралеж в гащите на ГЕРБ...

Подобно на коронавирусния щам "Делта", темата за незаконното подслушване започна да набира сила, с опасението, че ще превърне в основен обществено-политически дебат в идните дни. Вълната от въпроси, произтичащи от питането имало ли е нерегламентирана употреба на специални разузнавателни средства (СРС) срещу опозиционни лидери и обикновени граждани по време на летните протести срещу кабинета "Борисов-3" миналата година, се надигна след мъртво вълнение в 46-ото Народно събрание. То възникна при изслушването на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, а изнесените от него данни за ролята на прокуратурата в този казус буквално я завличат на дъното. 

 

В средата на втората седмица от работата на новия парламент, СРС-та надничаха от повечето точки в дневния ред на депутатите. Освен изслушването на МВР-шефа Бойко Рашков по темата за спецсредствата, поискано от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, народните представители приеха и оставката на Илко Желязков - заместник-председател на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС).

Както е известно, след като се оказа в компанията на санкционираните по глобалния закон "Магнитски", Желязков подаде заявление за предсрочно прекратяване на правомощията му. В доклада той бе посочен като поставено лице на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски при корумпиране на висши държавни служители и придобиване на важна информация в полза на Пеевски. Заявлението му бе подадено в средата на юни, но остана без последствие поради липсата на работещ парламент. В сряда (28 юли) обаче

депутатите го уволниха единодушно... по негово желание,

да го кажем по-простичко. А същинският скандал около СРС-тата гръмна малко след това, когато на трибуната се изправи служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

"Протестиращи са били подслушвани, следени и наблюдавани - заяви той. - Стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на специализирания съд. Стотици! Особено интензивно са ползвани тези тайни способи след нахлуването на прокуратурата в президентските институции на 9 юли 2020 година", изтъкна Рашков.

Според него, основният мотив за искане на разрешенията е извършване на опит за държавен преврат, т.е. за насилствено завземане на властта в центъра и по места. "Искали са разрешения за подслушване и са ги получавали без проблем", заяви Рашков и уточни, че разполага с данни за над 120 контролирани протестиращи и политици.

Хватката била елементарна. Досъдебните производства, по които спецсъдът е издавал разрешения за употреба на СРС , са били образувани по "мъртъв тест" от  Наказателния кодекс, който никога не е влизала в употреба - още от влизането в сила на Наказателния кодекс през 1968 година.

По-конкретно, става дума дума за разпоредбата на чл.95: "Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна". 

Бойко Рашков обясни, че данните са установени от Дирекция "Инспекторат" на МВР. Той отказа да съобщи кога и по какъв конкретен повод е била разпоредена тази проверка, но

обеща министерството да предостави всички факти и данни

на прясно сформираната временната парламентарна комисия за незаконното подслушване.

Въпреки оскъдната все още информация по темата, ясно е какво ще се случи, след като информацията на инспектората попадне в комисията, чието пълно наименование нито може да бъде произнесено на един път, нито да бъде запомнено от раз: "Временна комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани и опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията". Не за друго, а защото неин председател е единия от бащите на "Отровното трио" - адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се, БГ! Ние идваме", започнал да протестира срещу статуквото още преди три години. Когато то, статуквото, се олицетворяваше с имената на Борисов, Пеевски и Цацаров.  

Комисията ще съсредоточи работата си върху твърденията на Рашков, че МВР разполага с два акта на прокуратурата, от които изобщо

не става ясно дали досъдебни производства са пет или петстотин. 

Едното "нещо" е Преписка № 1425/2020, а другото "нещо" е Досъдебно производство №115/2020.

"Не можем да разберем повече. Не можем да установим, защото документите са в прокуратурата. Но те първоначално са били дадени на бившия главен секретар на МВР и впоследствие са заведени в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“. Служителите са изпълнявали това, което им е казвано всеки божи ден – устно и с листчета. Възможно е в спецпрокуратурата да има и други дела. Служители твърдят за не по-малко от 8-9 месеца период на подслушване", обяви служебният МВР-шеф.

Проверката на Инспектората е показала, че оперативни служители от ГДБОП и Дирекция "Вътрешна сигурност" са били ползвани от прокуратурата като обслужващ персонал за сваляне на информация от записи, придобита със спецсредства и куриери за разнасянето им. Имената на подслушваните и контролираните "пациенти" са разнасяни на листчета, които впоследствие са били унищожавани. "Не е имало справка в тази връзка, което очевидно е съзнателно", коментира служебният МВР-шеф.

Рашков призова народните представители да се фокусират върху работата на спецзвената на Темида. "Само през миналата година Специализираният наказателен съд е дал 2798 разрешения за прилагане на СРС, което представлява 70% от всички разрешени специални разузнавателни средства в държавата. Специализираният наказателен съд и Специализираната прокуратура трябва да бъдат много внимателно огледани и да вземете държавническо решение за съществуването им", призова депутатите от парламентарната трибуна Бойко Рашков.

След изслушването, народните представители от ГЕРБ отвърнаха на удара с удар: привикаха служебния министър на вътрешните работи и следващата седмица на парламентарното червено килимче. Този път, заканиха се те, заседанието ще е закрито и на Рашков ще му се наложи да доказва тезата си с конкретни имена на незаконно подслушвани граждани и политици по време на миналогодишните протести. И май си вкараха таралеж в гащите...

Facebook logo
Бъдете с нас и във