Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Нездравословно

Все още се спори по въпроса дали бежанците няма да се окажат заплаха за националната ни сигурност. Но вече започва да става ясно, че условията в България може да се окажат заплаха за тяхното здраве.


Преди ден в център за настаняване на бежанци в столичен квартал сирийка предаде Богу дух, докато чакаше появяването на т. нар. спешна помощ. Според близките на покойната линейката се бавила два часа. Шефът на Спешна помощ твърди, че пристигнали много по-рано, но не достатъчно бързо - имало задръстване. Чужденците се гневят, но тази ситуация не е изненадваща за столичани, за които бавната бърза помощ е всекидневен кошмар.


В случая сирийците очевидно не са знаели, че в двора на тяхното общежитие има база на Четвърта градска болница с дежурен кардиолог по всяко време, който би могъл да помогне, докато се довлече линейката.


По всичко личи, че този трагичен случай няма да е единствен. След като подобна драма може да се случи в София, какво да говорим за районите край границата с тяхното далеч по-окаяно здравеопазване. В деня след смъртния случай кметът на Харманли - където се предвижда ситуирането на бежански лагер, отсече, че там незабавно трябва да се направи здравен пункт още преди да са дошли чужденците. Иначе като нищо ще тръгнат епидемии.


Що се отнася до ситуацията в София, инцидентът е подходящ да се поиска увеличение на бройката на линейките, които са две дузини за целия град. Поне за чужденците, ние сме свикнали...

Facebook logo
Бъдете с нас и във