Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ни чул, ни видял!

Обирът на годината в митническия склад на Летище София се превръща в пълна мистерия, след като слуховете, че фактически обир не е имало, а ценностите навярно изобщо не са влизали там, станаха все по-настойчиви.
Единственият изяснен засега факт е, че в началото на седмицата 378 кг сребро, 16 кг злато и 1.8 кг платина не са били открити в склада, където би трябвало да се намират, след като бяха конфискувани от полицията през август по време на операция Леярите.
Най-интересното е, че всички институции, отговорни за изчезналите ценности, се държат като в известната сценка с трите маймуни, които не са чули, не са видели и нищо не казват.
Какви са известните обстоятелства около обира? Вратите на склада не са били разбити, а двете метални каси, в които са съхранявани благородните метали, са били отворени с ключове. В помещенията е проникнато през страничен коридор, като е пробита дупка в стената. По случайност алармената инсталация пък била изключена. Жива охрана не е имало, тъй като складът е в зона без свободен достъп. Възможно е обаче ценните метали въобще да не са били в склада, а да са присъствали там само по документи и обирът да е бил инсценировка.
При това положение кръгът на потенциалните извършители значително се разширява и в него би трябвало да влязат абсолютно всички, които са имали досег със златото, среброто и платината от началото на акцията до момента, в който е установена липсата им.
От установените досега факти (ако, разбира се, не са манипулирани) едно е ясно. Кражбата е станала с активното съдействие на вътрешни хора. Кои са те? Едва ли някога ще узнаем, особено като се има предвид огромната сума (към 16 млн. долара), на която се оценява плячката.
Извън кръга на заподозрените би трябвало да остане групата от седем митничари от склада, тъй като минали успешно през детектора на лъжата. Но, както е известно, тези резултати вече не се смятат за годно доказателство в съда.
В момента за тайнственото изчезване на конфискуваните ценности се води разследване. Тече и вътрешна проверка от страна на Инспектората на Министерството на финансите. Шефът на митниците Ваньо Танов обаче с основание отказва да припише на подчинените си цялата отговорност за гигантската издънка.
Виновниците за обира се търсят навсякъде, основно след охранителите и портиерите, но не и където би трябвало - в МВР и в прокуратурата. Десетки специалисти тези дни се надпреварват да обясняват, че златото е трябвало да се съхранява в трезор на БНБ, а не в склад за контрабандни стоки с либерален режим на охрана. Всички обаче пропускат да кажат кой е трябвало да се разпореди къде да се съхранява прескъпият метал, който е веществено доказателство по важно дело, както го определи и самият МВР-шеф Цветанов.
Съгласно Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), чл.110, веществените доказателства се прилагат към делото, като се вземат мерки да не се повредят или изменят. Когато поради размерите им или по други причини доказателствата не могат да бъдат приложени към делото (какъвто е конкретният случай), те трябва да бъдат запечатани и оставени на съхранение в местата, посочени от съответния орган.
В случая става дума за досъдебно производство и въпросният орган е прокуратурата, която е господар на производството. Именно оттам е трябвало да посочат къде да се съхраняват скъпите метали, но са предпочели - случайно или не, това да са складовете с лек режим на охрана. Без отговор остава въпросът: защо не са разпоредили да ги предадат за пазене в търговска банка, обслужваща държавния бюджет, или в Българска народна банка, както повелява НПК за пари и други ценности, за каквито очевидно не са сметнати златото и платината. Вина за случилото се безспорно има и МВР, тъй като в НПК изрично е посочено, че отговорност за веществените доказателства носят и разследващите. А това са дознателите от МВР и следователите, които пак са част от прокуратурата.
В закона е казано също, че тези ценни вещи трябва да бъдат внимателно огледани, подробно описани в съответен протокол и по възможност фотографирани. Прокуратурата твърди, че снимки са направени. Сега в съда вместо скъпоценните метали трябва да се задоволят с тяхното фотоизображение.
Със снимки на метала ще трябва да се задоволи и турският бизнесмен, който се оказа, че е платил половин милион лева за част от благородните метали, но полицията запря парите при трансфера им към Цветана Гайдарска, член на бандата Леярите, и те не стигнаха до получателя.
Интересното сега е, дали съдът ще се задоволи само с фотоси и описания на среброто, златото и платината? Във всички случаи този огромен гаф ще забави съществено процеса, а това ще го постави неминуемо във все по-нарастващата група на затлачените знакови процеси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във