Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НИ ВЕСТ, НИ КОСТ ОТ ИЗЧЕЗНАЛИЯ БИЗНЕСМЕН

Жив ли е, или не Стоян Стоянов? Ще поиска ли някой откуп, за да върне невредим младия мъж? Това са само част от въпросите, които си задават бургазлии след мистериозното изчезване на един от най-напористите бизнесмени в черноморския град - собственика на фирма Гранити, който доставя строителни материали за цялото Южно Черноморие.
Трийсет и пет годишният Стоянов, който притежава 50% от собствеността на дружеството, изчезна мистериозно на 6 март вечерта, само минути след като паркира Лексус-а си в подземния си гараж. Половин час по-рано той звъни по мобилния телефон на приятелката си Мария, за да я извести, че се прибира вкъщи.
Стоянов е уморен, но доволен - часове по-рано заедно със съдружника си, 41-годишния Ангел Христев, е финализирал преговорите с турски инвеститори, с които се канят заедно да строят завод край Бургас. Веднага след срещата с турците Христев тръгва към родния си Пловдив, а Стоянов - към дома си.
За последно двамата се чуват по телефона около 20.16 часа. Предполага се, че около този час Стоянов вече е паркирал колата си пред блока. Нямаше никакви индикации, че се случва нещо тревожно. Стоян беше бодър, звучеше отлично, ще разкаже дни по-късно Христев пред следствието. Той е категоричен, че най-малката вероятност е Стоянов да е отвлечен заради бизнеса си. Последният одитен доклад на дружеството недвусмислено оборва версията, че Гранити е дължала пари на групировка и това е причина за отвличането на Стоянов.
И все пак кой или какво се крие зад мистериозното изчезване на бизнесмена?... Една от основните версии, по които работят следователите, е свързана с приятелката на Стоянов. Само за броени часове 32-годишната Мария Милкова се превърна в една от най-коментираните дами на Бургас. Бившата манекенка поддържа връзка с изчезналия вече повече от година, бременна е от него в петия месец и прави планове да заживеят заедно след раждането на детето. Бъдещата майка живее в панелен блок в квартал Братя Миладинови, където се е преместила наскоро преди инцидента. Мария е бившата съпруга на Тодор Стамов, по прякор Малкотърновския, един от най-приближените хора до несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите, майка е на двете му дъщери...
Засега в основата на разследването стои връзката Мария - Малкотърновския. Стамов в момента е в бургаския затвор, където излежава присъда заради рекет и опит за убийство. Според запознати Тодор не се е примирил с приключването на отношенията си с Мария. Той я ревнувал и заплашвал всеки мъж, който покаже интерес към някогашната му жена. Самата Мария обаче твърди, че не вярва бившият й съпруг да е виновен за изчезването на Стоянов. Но близки до Стоянов твърдят, че той е бил изнудван от бившия мъж на Мария. Бургаските полицаи нито потвърдиха, нито отрекоха някое от тези твърдения и заявиха, че работят по всички възможни версии.
По-невероятна изглежда хипотезата Стоянов да е отвлечен заради стартиралото същия ден в Бургаския окръжен съд дело, заведено от Гранити срещу Николай Георгиев, собственик на компания Магнис. От нейните складове преди година тръгна големият пожар, изпепелил голяма част от сградата на Гранити ООД. Затова собствениците й водят дело срещу Магнис за близо 1 млн. лв. за доплащане на загубите от пожара, тъй като застрахователното дружество е покрило едва 74% от щетите.
Дали Малкотърновския, или бизнесът на Стоянов стоят в основата на мистериозното му изчезване? Тепърва отговор на този въпрос ще дава специалната бригада антимафиоти, пристигнала в Бургас от София ден след инцидента. В момента личният лаптоп на Стоянов се проверя от екипа на Главна дирекция за борба с организираната престъпност. Според отлично информиран източник антимафиотите са разкрили паролите на електронната поща на Стоянов, преглежда се както скайпът, така и ICQ-то на бизнесмена, проверяват се щателно всичките му виртуални контакти. На хартиен носител е свалена последната му кореспонденция, а хората, с които си е писал през последните месеци в мрежата, са привикани за разпит...
Междувременно се работи по две версии за самото местопрестъпление. Не е установено къде точно е нападнат и отвлечен Стоян Стоянов, още повече че около паркирания му автомобил няма следи от борба. Но е сигурно, че похитителите са го следили внимателно, знаели са къде паркира и са го чакали пред блока, където живее. Бизнесменът е пристигнал с Лексус- а си, отворил е с дистанционното управление вратата на подземния си гараж и е паркирал в клетката. Първият вариант е похитителите да са се възползвали от отворената врата, да са влезли със своя автомобил вътре, да са нападнали жертвата си още там и да са я натикали в колата си. На излизане са затворили вратата с дистанционното на Стоянов. Проучва се и дали бизнесменът не е нападнат в тъмната уличка пред гаража. Според полицията това е малко вероятно, тъй като никой от съседите или случаен минувач не е видял нищо подозрително, нито се е чул шум от борба или викове за помощ...
Фирма Гранити се утвърждава в бранша скоро след създаването си и бързо става лидер в търговията със строителни материали по Южното Черноморие. Търговската база е върху площ от близо 9 дка по пътя между Промишлената зона на Бургас и комплекс Меден рудник. Година след създаването на Гранити собствениците на компанията Стоян Стоянов и Ангел Христев отварят клон и в к.к. Слънчев бряг, където строителството кипи с пълна сила. Повечето от новостроящите се хотели се зареждат с материали от Гранити.
Компанията има и склад в Сливен, откъде е родом Стоянов. За него е известно, че е завършил ВИАС-София, а след това е специализирал в САЩ. Преди да създаде Гранити, за няколко години е управител на бургаското Топливо. Ангел Христев е най - големият дистрибутор на Американ стандарт чрез фирмата си Изидор, регистрирана в Пловдив.
През 2006 г. Христев и Стоянов разширяват бизнеса си, регистрирайки фирма ГрабоООД. Новата компания се занимава изключително с търговия на строителен и дървен материал. Грабо притежава четвърт от капитала на друга компания - Лайтл България - смесено дружество за търговия, в което съсобственик е австрийска компания.
Сред бизнес средите в Бургас няма данни изчезналият 35-годишен бизнесмен да е проявявал апетити към друга дейност освен упражняваната от компанията му. Съпартийците му от ГЕРБ в Бургас го описват като изключително находчив и работоспособен човек. На бляскавото тържество по случай петата година от създаването на Гранити е присъствал елитът на бизнеса в града и на Южното Черноморие, а кметът на Бургас Димитър Николов връчва на Стоянов и Христев грамота за развитие на фирмата им. Гордея се, че има такава фирма в Бургас и бих искал да взема от г-н Стоянов ноу-хау, за да го приложа в общината и тя да заработи като компанията му, казва бургаският градоначалник. Двадесет дни по-късно Стоян Стоянов мистериозно изчезва на път за дома си. Междувременно късно вечерта в четвъртък (13 март) стана известно, че с решение на Сливенския окръжен съд от същия ден, Ангел Христев, съдружник на изчезналия Стоянов, поема изцяло компания Гранити и вече я представлява еднолично...

Facebook logo
Бъдете с нас и във