Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ни вест, ни кост от убийците на Борилски

Вече девети ден след като получиха ефективните си присъди, двамата, които съдът посочи като убийци на студента Мартин Борилски продължават да тънат в неизвестност. Едни ги пращат в Турция, други в Южна Африка, трети в Нова Зеландия и т.н. Повтаря се историята с Малкия Маргин. Той също потъна вдън земя, щом се разбра, че ще го задържат. И в двата случая гадания всякакви, факти - никакви. Водят се издирвателни мероприятия...
На 4 февруари Георги Желязков и Стоян Стоичков получиха от Велико-търновския апелативен съд съответно 19 и 17 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Двамата варненци трябваше да заплатят и 120 хил. лв. кръвнина на майката на убития Иванка Въчева, както и направените разноски по делото.
За да се попречи на осъдените да избягат, докато се произнесе окончателно последната инстанция - Върховният касационен съд (ВКС), на двамата бе наложена най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража. Дори бе уточнено къде да бъдат въдворени, в случай че ги хванат - в затвора във Варна.
В деня след обявяването на присъдата (петък, 5 февруари) служителите от звено Съдебна охрана посетили домашните адреси на Желязков и Стоичков в морската ни столица, но се върнали оттам с празни ръце, тъй като от прясноосъдените младежи нямало и помен. Проверена е била също вилата на Желязкови във варненския квартал Виница, но отново без резултат. Според родителите на двамата
те не са избягали
Къде са обаче, никой от тях не казва. Бащата на Георги - адвокатът Борислав Желязков, се кълне, че синът му не е напуснал града и държавата. Той дори заяви, че се притеснява в пристъп на отчаяние Желязков-младши да не посегне на живота си. Но и не казва къде е Георги.
Колкото до Стоян - съседи на семейство Стоичкови твърдят, че не са го виждали повече от шест месеца. Преди това той живеел в апартамента си на ул. Чаталджа с приятелката си и малкото си дете. После и двамата напуснали жилището. Преди десетина дни родителите на Стоян събрали багажа му и си тръгнали. Адвокатите на Стоичков предположиха, че той се е преместил да живее във вилата на майка си в местността Траката. Съдебната охрана и полицията обаче не са го открили и там.
Така, след като не бяха намерени, на 5 февруари Георги Желязков и Стоян Стоичков бяха обявени за общодържавно издирване. Според полицаи, ако те са в неизвестност още месец, не е изключено да бъде поискано и съдействието на Интерпол.
В разгара на издирвателните мероприятия френският посланик у нас Етиен Дьо Понсен заяви, че във Франция осъдените не могат да изчезнат току така и търсенето им щеше да започне веднага. Вероятно щеше да бъде изискана информация за инциденти и аварии по пътя Варна - Велико Търново, тъй като един от адвокатите твърдеше, че младежите са катастрофирали по пътя. Може би веднага щеше да започне подслушване на мобилните телефони на Желязков-баща и на други близки на осъдените, както и на адвокатите им. По всяка вероятност това вече е направено, но със закъснение, тъй като мероприятията по издирването започнаха едва на другия ден.
Изчезването на осъдените за убийството на Борилски даде повод за разпространението на
най-различни версии
и слухове. Според един от вариантите двамата осъдени се спотайвали в село в Западна България при роднина на Желязков, където изчаквали да бъде отменен арестът им, или пък Върховният съд да намали присъдите. Селото било близо до границата, за да може при нужда двамата да минат браздата и да напуснат страната.
Според други хипотези Георги и Стоян напуснали България още преди половин месец и сега са някъде в чужбина. Това едва ли би било най- правилното решение, тъй като и за двамата е издадена европейска заповед за арест още отпреди няколко години. В момента, в който бъдат хванати в някоя страна от Евросъюза, ще бъдат директно екстрадирани във Франция, където отдавна ги очакват. Ако обаче двамата са се укрили в страна, която не е член на ЕС, или са избягали на друг континент, трудно ще бъдат намерени, коментират юристи. Самият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че няма данни двамата осъдени да са напускали България и вероятно се укриват някъде в страната. От полицията във Варна обясниха, че всеки ден се правят внезапни проверки на адреси във Варна и вилните зони, където бегълците биха могли да се укрият. До този момент обаче издирването няма успех.
Осъдителната присъда и определената мярка за неотклонение задържане под стража изправиха един срещу друг адвоката на Стоян Стоичков Юлиян Георгиев и съдиите по делото. Според магистратите тяхното решение за ареста на осъдените е окончателно и не подлежи на обжалване и касационен протест. Адвокатът обаче е на друго мнение. С присъдата и с това определение съдът забърка една голяма каша. Не е вярно, че определението е окончателно, защото това противоречи на Европейските конвенции. Ето защо аз ще го обжалвам, закани се юристът. Според него нямало нищо нередно и престъпно в изчезването на двамата осъдени. След като
с тях се отнесоха нечестно
и съдът наруши гражданските им права, защо те да не могат да отговорят със същото, запита Георгиев.
В понеделник (8 февруари) той депозира в деловодството на Апелативния съд във Велико Търново жалбата си срещу решението неговия подзащитен Стоичков да бъде задържан под стража. Съдебният състав обаче върна обратно жалбата му като недопустима. Според апелативните магистрати според реда на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) наложената мярка можела да бъде обжалвана само заедно с присъдата, тъй като Върховният касационен съд не се занимавал с разглеждане на жалби само по определения за мерки, и то внесени поотделно. Отказът на съдиите обаче не е окончателен. Тяхното определение може да бъде обжалвано пред ВКС в седемдневен срок.
Докато продължава търсенето на безследно изчезналите, в коментарите по решението на съда доминираха мненията - и то не само сред защитата на обвиняемите, че съдът е произнесъл присъдата под натиск. Това предизвика френския посланик Етиен дьо Понсен да заяви в сряда (10 февруари), че както при всяка нормална присъда, съдиите са взели тяхното решение на база много конкретни елементи. Те са били представени от френската полиция и естествено че не е имало
натиск върху съда
Дипломатът припомни, че процесът Борилски следят не само във Франция и в България, Европейската комисия (ЕК) също го наблюдава с много голямо внимание, тъй като този случай бе показателен за нещата, които пречат на българската правосъдна система да функционира ефективно. Посланикът открито изрази удовлетворението си от работата на съда, тъй като разследването на френската полиция, което бе изключително солидно, бе взето под внимание от съда и работата на френските полицаи е била интегрирана в присъдите. В този смисъл според него осъдителните присъди се базират не върху предположения, а върху много прецизни факти и доказателства.
На обратното мнение пък е защитата на осъдените варненци, според която решението е взето само въз основа на косвени доказателства. На всеки непредубеден обаче прави впечатление, че само в рамките на една година (оправдателната присъда беше огласена на 21 януари 2009 година) в един и същи съд - макар и от различни състави, бяха издадени
две коренно противоположни присъди
без нищо в доказателствата по делото да се е променило. Този факт говори сам по себе си повлиял ли се е съдът от обществения и дипломатически натиск. Освен това не е зле да припомним, че предстои осъдителната присъда да бъде потвърдена или отхвърлена на последната инстанция - Върховния касационен съд...
Независимо че Георги Желязков и Стоян Стоичков получиха осъдителни присъди в България, във Франция също ги чака съд за убийството на Борилски. Новината бе съобщена в края на миналата седмица от Ерик Морен, френския адвокат на майката на заклания студент Иванка Въчева. Процесът в Париж ще започне след 3-4 месеца. Адвокатите на двамата обвиняеми са използвали различни начини да го забавят, но вече всички възможности за протакане са изчерпани и е решено делото да започне.
Морен коментира, че българското правосъдие е трябвало да се бори повече с натиска от антуража на обвиняемите, а не с този на дипломатите. Очаква се да бъде насрочена датата на първото заседание по делото на съда в Париж. Според французите процесът може да започне дори ако по това време Желязков и Стоичков все още са в неизвестност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във