Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЯКОЙ МНОГО ИСКА НОВА ГАНГСТЕРСКА ВОЙНА

Навръх Никулден, вместо да пълнят шарани с орехи, стафиди и други вкуснотии, две групи граждани решиха да напълнят с олово две от легендите на столичния ъндърграунд - Димитър Вучев-Демби (сутринта) и Радослав Иванов-Темерута (привечер). А навръх 8 декември - професионалния празник на българското студентство и Международен ден за борба с корупцията, трета група граждани пусна няколко куршума в гърдите и главата на 55-годишния столичанин Румен Пешев.
На пръв поглед двата инцидента в сряда (6 декември) са вързани един за друг като сиамски близнаци. Допреди няколко години Демби и Темерута били ортаци и работили за Антон Милтенов-Клюна. В началото на 2003 г. обаче Клюна натиснал Темерута да му осигури фалшиво алиби по делото за атентата срещу Илиян Варсанов (12 август 2002 г.), той отказал и... Милтенов започнал да го тормози. Уплашен за живота си, Радослав Иванов потърсил спасение в две посоки: най-напред пуснал жалба срещу Клюна, а след това пристанал на най-върлия конкурент на Клюна в наркобизнеса - Златомир Иванов-Златко Баретата.
След тригодишно относително затишие пътищата на Демби и Темерута отново се пресичат. Този път в дъното на интригата е основният свидетел по делото срещу Големия и Малкия Маргин - Велин Добрев, който изненадващо съобщи, че Демби за малко не го е ангажирал за три мокри поръчки. А едната от тези мокри поръчки била срещу Радослав Иванов-Темерута, който по това време вече играел сериозна роля на софийския наркопазар и бил на път да елиминира Демби и хората му.
Така че в никулденските екшъни не трябва да се търси нищо сензационно, защото версиите за тях са най-много две. Според първата в навечерието на приемането ни в ЕС наркопазарите в столицата трябва да се преразпределят, а Темерута е играч от по-силния отбор. Втората версия, която също звучи правдоподобно, е още по-семпла: Темерута си отмъщава на Демби за мократа поръчка, но не успява. Осем часа по-късно хората на Демби също не успяват да отвърнат на удара със смъртоносен удар, но поне изпращат Темерута в болница с куршум в главата.
Ако всичко беше приключило дотук, човек не би се вглъбил чак толкова много в теорията на конспирацията. Два приглушени изстрела в петък сутринта (8 декември) обаче сринаха наведнъж и двете версии - лично отмъщение и война между конкуренти.
По принцип третата мишена - 55-годишният Румен Александров Пешев, не е публична личност. Името му нашумя за ден-два около атентата срещу Алексей Петров преди четири и половина години. На 14 август 2002 г. вечерта, пред плувния комплекс Спартак в столицата, неизвестни лица откриват огън срещу бившата барета и шеф на бившето застрахователно дружество Левски Спартак.
По това време Алексей Петров, приятелката му Ива Павлова и бодигардът му Румен Пешев излизат от ресторанта на плувния комплекс, където са гледали футболния мач Левски и Динамо- Киев. Куршумите пронизват Алексей Петров в гърдите и крака, а бодигардовете му откриват насрещен огън. В кратката престрелка Румен Пешев получава куршум в лявата ръка, а приятелката на Алексей Петров - Ива, е ранена в крака.
Именно след атентата срещу Алексей Петров стана известно, че Румен Пешев е бивш служител на СОД-СДВР. От 1996 г. до 1998 г. той е съдружник на покойния сикаджия Милчо Бонев-Бай Миле в консултантската фирма Живот - 1 ООД, но след това двамата се разделят и Румен Пешев става личен телохранител на Алексей Петров.
Оттогава до петък сутринта името на Румен Пешев не е се мяркало в медиите по никакъв повод. Така че покушението срещу него изглежда леко встрани от схемата Темерута срещу Демби, за която стана дума преди малко. На второ четене обаче кървавият пъзел би могло да бъде нареден и по доста по-зловещ начин.
Както и да изглежда отстрани, Алексей Петров и Златомир Иванов-Златко Баретата продължават да са бивши колеги от Съюза на бившите барети, от бившето фирмено съзвездие Аполо и Болкан, от бившето Застрахователно и презастрахователно дружество Средец М и т. н. Освен това Златко Баретата продължава да уважава Алексей Петров като свой по-възрастен колега и наставник от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). И накрая, според добре информирани източници, пожелали да останат анонимни, живи и здрави, двамата продължават да имат съвместни бизнес интереси чрез общи приятели и бивши колеги от СОБТ.
Втората тънка червена линия, която навява мисли, че покушенията срещу Радослав Иванов-Темерута и Румен Пешев имат нещо общо помежду си, е почеркът на килърите: пистолет със заглушител и изключително точна стрелба от движещ се микробус (до момента двамата са живи само по една чиста случайност). Най-вероятно това нещо не се казва Димитър Вучев, защото маниерите и навиците на Демби и хората му са съвършено различни - бухалки, чукове, пищови, бомби и... много показен екшън.
И накрая, ако Темерута е искал да гърми Демби, независимо дали за отмъщение или за дрога, Димитър Вучев със сигурност щеше да разбере и да вземе някакви мерки. Ако не за собствената си сигурност, то поне за да запази живота на жена си и дъщеря си. И със сигурност щеше да им забрани да пътуват в една кола с него. При това - без да е надянал бронираната жилетка, без във возилото да има поне още двама души и без край него да се движат поне още две коли, пълни с тежковъоръжени колеги.
А дали изкуственото раздухване на гангстерска война между Златомир Иванов и бившите барети около него (от една страна) и патроните на Демби - Христофорос Аманатидис-Таки и Красимир Каменов-Къро (от друга страна) е плод на развинтено въображение, ще стане ясно съвсем скоро. Тоест - тогава, когато научим какви мерки ще предприеме МВР за озаптяване на ескалиращото напрежение в подземния свят и... върху кого ще бъдат стоварени тези мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във