Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЯКОЙ ПАК ИСКА ДА СМЕ ИНКУБАТОР НА МАФИОТИ

Докато заемаше най-високата професионална длъжност във вътрешното министерство, бившият главсек на МВР и настоящ столичен кмет Бойко Борисов направи милата си татковина за посмешище, изкарвайки я най-големият развъдник и износител на организирани престъпници в Европа. При това - с една-едничка мисъл в главата: да бъде признат за световен шампион в борбата срещу българската и международната мафия. И наистина той получи признанието си, но... само на думи, разбира се.
Едва ли някой помни с точност колко полицейски и специализирани операции е провел Бойко Борисов, докато беше в МВР (август 2001 г. - юни 2005 година). Сто, двеста, петстотин, хиляда... Колкото и да каже човек, той със сигурност няма да сбърка, защото по онова време генералът изискваше от пресцентъра на МВР и от хвърковатата чета на криминалните репортер(к)и да започват и да завършват публикациите си с три сакрални изречения: При специализирана операция на МВР бе разбита най-голямата организирана престъпна група в Европа за... , В операцията взеха участие редица европейски полицейски служби... и Операцията бе организирана и ръководена лично от ген. Бойко Борисов...
Нещо подобно се случваше и по-късно, когато в съдебната зала обвиненията срещу изловените супер мафиоти падаха като зрели круши, защото МВР не е предоставило на прокуратурата нито едно свястно доказателство за вината на арестуваните. В тези случаи хвърковатата чета на криминалните репортер(к)и задължително започваше дописките си с изреченията МВР бясно на съда, задето пусна бандитите... или Слугите на Темида отново се изгавриха с правосъдието....
Резултатите от цялата тази PR-кампания са известни и затова ще ги обобщим с две-три изречения. Всички знаят, че в България няма нито един що-годе известен мафиот зад решетките, защото българската съдебна система е разядена от корупция, докато МВР е чисто и монолитно като бял мраморен блок. Малцина обаче са онези, за които не е тайна, че през цялото това време е ставало дума за... най-обикновен кризисен PR. Който влиза в употреба само тогава, когато сериозният проблем е в собствената ти къщичка.
За съжаление, след смяната на върха в МВР през лятото на 2005 г., вътрешният министър Румен Петков не пресече порочната практика, според която за всичко е виновен съдът. И това не е случайно, защото той нямаше как да разчисти (в името на коалиционния мир) наследството, завещано му от бившия шеф на МВР и настоящ министър на правосъдието - Георги Петканов, и от главсека на МВР о. р. ген. Бойко Борисов.
Иначе казано, МВР продължи традицията с разкриването на мощни престъпни структури, оставяйки слугите на българската Темида, ако искат да съдят - да съдят. Пък ако не искат - да правят каквото им хрумне.
А последният случай, в които хората на Румен Петков се изживяха като спасители на човечеството, се разигра преди около три седмици, но... спомените за него продължават да парят и днес, както се казва по друг повод..
На 29 май цяла България настръхна от злокобната новина, че при съвместна операция на българските и италианските специални служби е била разбита мащабна мрежа за трафик на деца в Италия.
В рамките на операцията, носеща кодовото название Елвис-България, са били извършени десетки арести в италианските области Фриули-Венеция-Джулия, Венето, Лигурия и Ломбардия, както и в Германия и Австрия.
Организацията е основно с българско участие, поради което предприехме операцията след близо тригодишна разработка в тясно сътрудничество с българската полиция, заяви началникът на карабинерите в Триест Джан Паоло Ганцер пред испанската агенция ЕФЕ. Според него, в хода на операцията са били идентифицирани стотици деца - жертви на престъпната организация, които са били принуждавани да просят, да крадат, да пренасят наркотици и да проституират.
По данни на италианските власти, обилно препечатани от българските медии, повечето от жертвите на престъпната организация са на възраст между 8 и 13 години, като сред има няколко бременни момичета. Децата са били продавани на трафикантите от финансово затруднените си родители, като част от хонорарите са били изплащани предварително, а остатъкът - като отчисления от заработеното от невръстните роби, което в добри времена стигало до... 1000 евро на ден.
В хода на операцията италианските власти са установили, че всяко дете е било въоръжено с фалшив документ за самоличност. Доказано било още, че жертвите на мрежата са насилвани сексуално, държани са при робски условия и са използвани както да крадат и да проституират, така и да пренасят наркотици. И накрая, за да изглежда всичко съвсем като истинско, трафикантите са инвестирали печалбите от детския труд в търговия с дрога, а парите от дрогата - изпирали в България.
Кой знае защо, въпреки широко рекламираната мащабна операция, започнала още през 2003 г. и приключена едновременно в четири европейски държави - Италия, Германия, Австрия и България, поне засега никой не е наясно колко е точният брой на невръстните роби, впрегнати да работят за разбитата мафиотска организация. Според публикации в италианските медии, властите предполагали, че става дума за не по-малко от 100 деца, но тази цифра не бе потвърдена от нито един официален източник.
Още по-неизвестно е колко пълнолетни лица са били арестувани по време на хайките, къде са били те в престъпната йерархия и от какви националности са те. А твърдението на началника на карабинерите в Триест Джан Паоло Ганцер пред агенция ЕФЕ - че престъпната организация е основно с българско участие, също остана самотно. Неподкрепено както от изявленията на други полицейски началници, участвали в операцията Елвис-България, така и от техни колеги, ловили български мафиоти в Германия и Австрия.
За сметка на това обаче още на 29 май цял свят разбра, че вътрешният министър и главният прокурор на България са останали изключително доволни от развитието на операцията и от взаимодействието между прокуратурата, МВР и чуждестранните служби.
На специална пресконференция в Пловдив, свикана по повод отчета на Пловдивската апелативна прокуратура за 2005 г., министър Румен Петков обяви, че само за два дни в България са задържани общо 30 души: 28 - в Плевен, и по един в София и Габрово. По думите му, полицията издирва още осем българи, замесени в престъпната схема, като за двама от тях се знае само, че са зад граница.
Всички те ще бъдат екстрадирани в Италия. Предаването на българи на чуждестранно правосъдие е възможно след промените в конституцията, които задължават България да екстрадира свои граждани, обявени за издирване от друга страна в Европейския съюз, обясни главният прокурор Борис Велчев, който също бе под тепетата за отчета на пловдивските апелативни обвинители.
И наистина, още на 30 и 31 май окръжните съдилища в Пловдив и Плевен наложиха общо 31 временни мерки за неотклонение задържане под стража, съгласно разпоредбите на чл.13, ал.3. от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и чл.1, чл.16 и чл.22 от Европейската конвенция за екстрадиция.
Което по принцип е хубаво, но... не съвсем. Защото зад решетките отново попаднаха дребните риби, които изобщо нямат реална представа в какво са били забъркани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във