Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЯМА КРАЙ РЕЗИЛЪТ С ИЗМАМИТЕ ПО САПАРД

Скандално известният петрички бизнесмен и собственик на ПФК Беласица Костадин Хаджииванов също се е навъртал около кацата с меда, отпускан ни по програмата САПАРД, стана ясно през изминалата седмица. Според доклад на фонд Земеделие, за който вече се появиха информации в медиите, са били извършени проверки и са установени нови фирми, за които има съмнение, че са с фалшиви оферти. Както е известно, ЕС си прибра меда обратно, след като установи, че български шмекери неправомерно са бъркали с голямата лъжица, и по тази причина финансирането по проекти на програмата беше преустановено.
Съмнителните проекти, които ще бъдат обект на разследване, са на фирмите Айс лайн, Грийнс, Кирил и Таня, физическото лице (бивш началник на кабинета на Иван Костов) Николай Стоилов Вълчев,Сън шайн трейд, Аякс 95 и Тера е вита.
Сред новите подозрителни фирми отначало беше посочена и Рондиа ЕООД, чието име е щамповано на видно място на екипите на футболистите от Беласица. Както е известно, дружеството, чиято основна дейност е търговия на едро с дървен материал, материали за строителството и санитарно оборудване, се управлява от Хаджииванов, и е 100 процента собственост на регистрираното в Кипър дружество Рондиа Трейдинг Лимитид.
С развитието на новия скандал около САПАРД обаче името на Рондиа ЕООД изчезна от списъка на катранените фирми. Неофициалното обяснение бе, че проектът на Коце Маца изобщо не е бил одобрен за съфинансиране по програмата и по тази причина компанията не е бил допусната до кацата с меда.
Това обяснение е глуповато и издава отколешната българска черта да се навеждаме ниско пред актуалните авторитети само и само да запазим главицата си. Ако проектът на Хаджииванов не е бил одобрен още в самото начало, за какви последващи далавери може да се говори в такъв случай? Явно споменаването на името на фирмата е резултат от паническия страх на нашенските чиновници от фонд Земеделие, изтъпанени пред страховитата служба за борба с измамите ОЛАФ. В желанието си да не оцапат гащите за пореден път те са включили и неспечелилата проекта фирма сред останалите, получили достъп, но със съмнение, че тя е отправила фалшиви оферти.
Разбира се, остава и подозрението, че Рондиа ЕООД, която първоначално беше в новия черен списък, е изпаднала, за да не се шуми около името й. И бездруго около Коце Маца се вдигна толкова голяма тупурдия, че благодетелите му са се видели в чудо как да се покрият. А че съществуват такива, е ясно и на децата от детската градина. От друга страна, любопитно е с какъв проект компания за търговия на едро с дървен материал, строителни материали и санитарно оборудване е имала намерение да се облажи с парици по САПАРД.
Иначе резилът ни пред Европа е мащабен. Във вторник (9 септември) главният прокурор Борис Велчев обяви, че прокуратурата е образувала 30 досъдебни производства по подадени сигнали за злоупотреби с европейските средства. Лавинообразните разкрития за далавери доведоха дотам, че между МВР и ОЛАФ се стигна до нечувано споразумение да се направи каталог за делата за злоупотреби с европейските средства. Това беше договорено в понеделник (8 септември) между представителя на ОЛАФ за България Арно Хайнен и вътрешния министър Михаил Миков. Освен това Арно Хайнен обърна внимание на министър Миков върху всеизвестния факт, че консултантските фирми, които изработват проектите за кандидатстване по САПАРД, реално участват в далаверите. От ОЛАФ установили подозрителни съвпадения в някои от заявките, като одобрение на три почти еднакви проекта за сходна стойност в един ден в един и същи български град.
От своя страна от службата за измамите са обещали съдействие за по-бързото изпълнение на наши съдебни поръчки в чужбина. Това би довело до ускоряване на сроковете за приключване на досъдебните производства у нас. При повечето от българските знакови дела за злоупотреби с пари на ЕС разследването продължава повече от година. В момента сроковете за изпълнение на съдебните поръчки от чужбина варират между 4 и 6 месеца, уточниха от МВР.
От силовото ведомство съобщиха още, че като най-благодатна за измами напоследък е мярка 2 по програма САПАРД. Тя се отнася до финансиране на фирми за закупуване на оборудване за месопреработвателната промишленост. От ОЛАФ са информирали, че имат данни за измами с европари чрез надуване на цените по проектите. Разликата между реалната цена за вноса на машини за месопреработвателната промишленост и отпуснатата по проекта се разпределя между служителите, осигурили одобрението, бенефициента и фирмата, доставчик на оборудването, сочели данните на ОЛАФ. Само от началото на септември в службата са получени 100 подобни сигнала, по които ще се работи приоритетно, е заявил Хайнен.
Останалите далавери с пари от еврофондовете са познати от класическата схема на групата Стойков - Николов. Това са престъпни групи, които работят с фалшифи документи, за да получат одобрение за проектите си по САПАРД, е станало ясно по време на срещата между Миков и представителя на ОЛАФ. Подобни измами по проекти на стойност от 20 милиона евро са били предотвратени след намесата на службата. Общо 15 сигнала за документни измами вече са изпратени от ОЛАФ на българската прокуратура.
П22

тпс
параграф фото брой arno-mikov.jpg
МВР - шефът Миков и разследващият служител на ОЛАФ Арно Хайнен се договориха за каталог за злоупотребите с европари.

(КАРЕ)
Главният прокурор Борис Велчев дръпна котката за опашката с изказването си в началото на седмицата, че Върховната касационна прокуратура е съдействала на гръцките власти за ареста на Костадин Хаджииванов - Коце Маца. Върховната касационна прокуратура и отделът за международна правна помощ са съдействали по изпълнението на съдебната поръчка, въз основа на която е издадена и заповедта за задържането на президента на ПФК „Беласица Костадин Хаджииванов - Коце Маца, уточни той. По този начин той опроверга твърдението, че българската прокуратура не е била наясно с европейската заповед за арест на Хаджииванов. Остава обаче въпросът защо българската прокуратура не е поискала от органите на МВР да изпълнят европейската заповед, както изискват Законът за екстрадицията и Европейската заповед за задържане, а е съдействала на гръцките власти.
В четвъртък (11 септември) стана ясно, че на свое заседание по случая Костадин Хаджииванов съдът в Солун е издал заповед за екстрадирането на Коце Маца в Германия. Това ще стане в рамките на един месец, като в същото време Коце Маца ще го прекара в затвора. Съдът е отхвърлил искането му да бъде освободен под парична гаранция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във