Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Няма престъпление в политсеминара в Етрополе

Районната прокуратура в Етрополе е отказала да образува досъдебно производство във връзка с прословутия случай с политическия семинар в Етрополе, в който участва и Емил Димитров, вече бивш гербер и понастоящем съучредител на партия БАСТА. Според обвинението няма извършено престъпление против изборните права на гражданите. Проверката е извършена от Районната прокуратура под наблюдението на Софийската окръжна прокуратура.


Държавното обвинение се самосезира след излъчен репортаж от хотел Еверест в Етрополе в началото на април тази година. Заснетият материал бе за гражданското движение Орлов мост, сформирано покрай февруарските протести, зад което стояха Емил Димитров и Христо Стоичков. На кадрите се вижда лектор, който обяснява на участниците как всеки от общо 30 000 застъпници на движението трябва да уговори поне по 10 души, които да гласуват на изборите. Лекторът предупреждава участниците, че телефоните на застъпниците сигурно ще се подслушват, но има измислена схема как да се говори, та да не предизвикват интереса на службите. Лекторът споменава, че момичетата на Емо в хотела трябва да извършват проверката на уговорените избиратели по телефона с кодиран разговор.


В хотела са били забелязани бившият шеф на фенклуба на футболния клуб ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. За хотел Еверест се твърдеше, че е на Емил Димитров, но впоследствие той поясни, че не е негов.


Според прокуратурата в Етрополе в хода на проверката са били снети обяснения от всички участници, включително и от Емил Димитров и анонимния лектор. Бил е иззет и репортажът, който съдържал 10 части от общо 175 секунди, а цялата среща е продължила три часа. От обвинението са категорични, че в звуковите файлове не се говори за конкретна политическа партия или кандидат.


Въпреки постановлението за отказ случаят не е приключен окончателно, тъй като преписката е била изискана от Софийската апелативна прокуратура за служебна проверка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във