Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЯМА ПРОШКА ЗА ДПС-ОБЩИНАРЯ ИВАН СЛАВКОВ

Магистратите от Апелативен съд - Варна, Божидар Манев и Ружа Големанова не дадоха никакъв шанс на общинския съветник от ДПС и собственик на ПФК Спартак- Варна, Иван Славков и във вторник (28 октомври) го оставиха в ареста. Така те потвърдиха решението от 23 октомври на Окръжен съд - Варна. Мярката за неотклонение не подлежи на обжалване.
Депесарят Славков бе обвинен, че от юни 2007 до края на август т.г. е организирал и ръководил въоръжена престъпна група, занимаваща се със склоняване към проституция, трафик на хора, пране на пари и разпространение на наркотици.
Апелативните съдии бяха категорични и оставиха зад решетките и задържаните във връзка със случая Николай Хаджимихайлов от Варна и Румен Желев от Трявна, разследвани по същото дознание. Хаджимихайлов вече има петмесечен стаж като арестант, след като на 15 май т.г. бе задържан с още трима съучастници с килограм хероин и още толкова амфетамини. Румен Желев пък бе заловен от полицията миналата седмица и вече го разследват като участник в групата, ръководена от Славков, както и за пране на пари.
Дали обвинението има своите основания разследването ще покаже. Притеснение обаче предизвика фактът, че преди да разпореди мярката задържане под стража, Окръжният съд отказа на адвокатите на Славков Бранимир Балачев и Милен Ралчев да се запознаят с материалите от разследването. Мотивът е, че по закон това може да става по преценка на прокуратурата. Единствено разследващите органи и обвинението имат правомощия да предоставят на защитата материали от досъдебното производство.
След като съдът не уважи искането на защитата да се запознае с материалите по делото, двамата адвокати поискаха отвод на председателя на съдебния състав Уляна Савакова. Според тях магистратите са предубедени по отношение на клиента им. Защитниците поискаха от съдия Савакова да се запознаят с доказателства срещу клиента им, като се обосноваха, че до този момент не са им били предоставени материалите по делото. Не ни беше осигурено това право и при повдигане на обвинението, посочи адвокат Милен Ралчев. Изправени сме пред невъзможността да упражним правата си на защитници, подчерта той.
Окръжният съд определи на Иван Славков най-тежката мярка за принуда поради редица обстоятелства. В хода на разследването в едно са обединени две досъдебни производства, по които за различни престъпления се разследват десетки лица. Деветнайсет от тях са привлечени като обвиняеми за съпричастност към престъпната група. Събрани са множество доказателства - гласни, писмени, веществени и книжа. Изготвени са експертизи, иззети са материали и документи, включително и на ФК Спартак, чийто президент е Иван Славков.
Във връзка с разследването на групата, за чийто лидер е сочен Иван Славков, е започнала финансова ревизия на ФК Спартак. При обиските на административния офис на клуба в края на септември полицията е иззела множество документи. Целта на ревизията е да се проследят паричните потоци по документацията, иззета от футболния клуб, което е свързано с обвинението за пране на пари. Според магистратите при обиските са открити тефтери със записки, от които става ясно, че парични суми са били предназначени за Иван Славков.
Освен намерените доказателства, разкриващи механизъм за пране на пари, са открити и много пушкала, които показват, че ръководената от Иван Славков организирана престъпна група била тежковъоръжена. При разследването са били намерени автомати, различни оръжия, гранати и боеприпаси. Прокуратурата е назначила балистични експертизи, чрез които експертите са изследвали боеспособността на оръжията. Иззетият арсенал е годен за употреба, обясни наблюдаващият прокурор Стефка Якимова.
Всички изброени факти и обстоятелства водят до извода, че Иван Славков е съпричастен към престъпленията, за които го обвиняват, реши в крайна сметка съдът.
( пренос на стр. 6)
Обвиненията срещу мен са измислени, тези думи Иван Славков изрече и пред апелативната инстанция. Облечен добре, но видимо изтощен и психически сринат, местният депутат изрази надежда, че рано или късно истината ще излезе наяве.
Прокуратурата е нарушила правата на Иван Славков. Тя и полицията разгласяват следствени тайни и оказват влияние и натиск върху общественото мнение и съда, заявиха Бранимир Балачев и Милен Ралчев. Разработката срещу общинския съветник още от самото начало е активно мероприятие. Твърденията, че той е напуснал страната, за да се укрие, не отговарят на истината, заяви Балачев. Той е убеден, че телефонът на Славков е бил подслушван от месеци и полицията е знаела много добре, че му предстои пътуване до Турция. Обискът на стадион Спартак е започнал 15 минути след като той е пресякъл границата, а след това е пуснат слух, че се укрива. Всяка полицейска акция се подготвя и съгласува дни наред и преди нея се проучват всички подробности, натрупва се много информация по случая, по който се работи, коментира адвокатът. Според него клиентът му е следен, изчакали са го да замине извън България, за да започне кампания срещу него.
По случая има твърде много съвпадения и тенденциозност, коментира Бранимир Балачев. На 3 октомври се получава призовка Иван Славков да се яви при органите на досъдебното производство. Защитата депозира молба с причините, поради които той не може да го направи. Въпреки това са изпратени още две призовки - за явяване на 14 и 15 същия месец. Целта е Иван Славков да бъде призован на дата, на която се знае, че не е в България, твърди адвокатът.
По думите му общинарят се завръща от Турция и каца на летище София в 9,30 часа на 15 октомври. Гранична полиция го задържа веднага. След справка е освободен да се върне във Варна. Ден по-късно той уведомява Балачев, че ще се яви в прокуратурата в 9 часа сутринта. Петнайсет минути преди уговорения час обаче му се обадил по телефона и му съобщава, че се чувства зле и има нужда от преглед. След подробни изследвания лекарите решават да го хоспитализират. Адвокатът и съпругата на Иван Славков уведомяват прокуратурата къде се намира той, след което започва фактическото задържане. Пред болничната стая на пациента са изпратени полицаи, които да го охраняват въпреки категоричното му нежелание, коментира адвокат Милен Ралчев. Според Балачев натиск се оказва и върху лекарските среди, затова той настоява медицинските експертизи да се изготвят от специалисти, които не са от Варна. Въпреки това Славков е арестуван на базата на мнение, изготвено от варненски медици, в което се посочва, че лечението му може да бъде извършвано и извън болнично заведение. Иван Славков се чувства зле, обезводнен е и не се храни, обяви Бранимир Балачев.
Според варненски лекари не е възможно, ако Иван Славков е здрав човек, той да бъде приет в болница. Важен документ за приемането на пациента в болница е епикризата му от направената операция в Турция. Прокурор Стефка Якимова обясни, че Славков е представил документи от болница в Турция, но дали сред тях има епикриза, тя не съобщи.
Според регламента местата на тримата арестувани местни депутати - Иван Славков, Веселин и Христо Данови, във варненския общински съвет ще бъдат заети от следващите след тях в листите на ДПС и на Народняшка земеделска партия Никола Петков, ако съветниците не се явяват на три поредни заседания. Законът за местното самоуправление и местната администрация гласи, че правомощията на съветник могат да се прекратят, ако той не участва в три поредни или общо пет заседания на общинския съвет, без да е уведомил предварително председателя или не докаже уважителни причини. Правомощията се прекратяват и в случай че съветникът не може да изпълнява задълженията си повече от шест месеца. Според този текст Данови и Славков ще загубят мандатите си, ако останат за постоянно в ареста повече от половин година след задържането им.

Симеон Великов

(каре)
Съпругата на Славков посегна на живота си
По време на двучасовото съдебно заседание на Апелативния съд във вторник (28 октомври) защитата поиска промяна на мярката за неотклонение на Иван Славков в по-лека с мотива, че съпругата му Емел е направила опит за самоубийство. Това е станало на 23 октомври, когато стана ясно, че общинският съветник остава в ареста. Славкова е била изписана в понеделник (27 октомври) от болницата, но се е държала неадекватно и близките й са я закарали ден по-късно в психиатричната клиника в морската столица, където е била приета по спешност. Те се опасявали, че тя отново може да посегне на живота си, тъй като е изпаднала в тежък психически срив. Славкова е била намерена в безпомощно състояние от децата си, които са потърсили помощ от роднини за транспортирането й до болницата.
Въпреки предоставените от защитата доказателства за инцидента с Емел Славкова и настаняването й в специализирано здравно заведение този факт не бе коментиран от въззивния съд. Според адвокат Бранимир Балачев обвиненията срещу неговия подзащитен се базират само на показанията на Веско Жеков - бивш съдружник на Иван Славков и наркобос на т.нар. организация Фирмата. Всички други свидетели уличават като ръководител на престъпната група Жеков, а не Славков, допълни Балачев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във