Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Няма спасение от банковите обирджии

Ако се доверим на статистическите данни, може да кажем, че всяка новина за банков обир е предпоследна - поне в рамките на шестдесет минути. Това е средната периодика, през която се извършва кражба на пари от банка на Стария континент според доклад на Европейската федерация на банките (ЕFB).
Около 6000 хиляди обира на финансови институции в Европа са извършени през 2008 г. и това число е почти същото (с леко завишение) през последните няколко години. Интересното е, че неуспешни са били едва 15 на сто от набезите срещу банковите трезори. Което показва, че все по-модерната охранителна техника не помага особено срещу изобретателните крадци. Може би е странно, но положението не се подобрява и въпреки все по-масовото приложение на електронното банкиране.
И България, разбира се, има своя принос към тази европейска статистика. Той е особено осезаем в последно време - престъпните набези върху банките се превърнаха едва ли не във всекидневие. В чужбина престъпниците по-често прибягват до екстремно насилие, за разлика от българските апаши, които в повечето случаи предпочитат тайно да копаят тунели или да правят дупки в стените, и без да притесняват околните, тихомълком да проникнат в някой сейф. Но и у нас не липсват любители на екшън-сцените, познати ни от куп холивудски филми. Друг български нюанс е, че нерядко предмет на нападения от крадци и грабители стават не банки, а каси, банкомати или пък коли с големи количества пари в брой.
Един от най-атрактивните удари през тази година бе опитът да бъде обран клонът на Интернешънъл Асет банк в центъра на Кюстендил, извършен от т. нар. Люлинска бригада - група, специализирана в обири на банки и инкасови автомобили. Любопитното в случая е, че членове на тази формация се оказаха действащ полицай от столицата и бивш служител на Съдебна охрана.
В нощта срещу 15 май тази година седем от членовете на въпросната бригада се опитаха да отарашат касите на гражданския трезор на банката, но бяха заловени на местопрестъплението. Както стана известно, първоначално крадците са разрушили стената на мазе в граничеща с банката сграда, при което изнасяли тухлите и останалия материал със сакове и ги изхвърляли извън града. Недомислието в действията на апашите обаче им изиграло лоша шега. Престъпниците включили оксижен, за да преодолеят по-бързо металните решетки, ограждащи гражданския трезор, но не предвидили, че повишената температура в трезора ще задейства противопожарната аларма, която ги издала.
Всъщност Люлинската бригада била пратена в капана от шефовете си заради подвеждаща информация, че в банката са прибрани парите, с които трябвало да се платят гласовете за прочутите Братя Галеви. Такъв депозит в банката нямало, увериха по късно от институцията.
Работата по случая продължава. Тези дни районният прокурор на Кюстендил Владимир Шейтанов съобщи за Параграф 22, че обвинителите са поискали двумесечно удължаване на срока за разследване. Това време е необходимо, за да бъдат изготвени няколко експертизи, възложени на Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) в София. По случая срещу седморката е образувано производство по чл.195, ал.1 т.3 и т.5 от НК, който предвижда до 10 години лишаване от свобода. Междувременно адвокатите на обирджиите направиха няколко опита да ги извадят от ареста под парична гаранция, но без успех.
Пак с почерка на люлинската бригада
но този път успешно бе атакуван гражданският трезор на УниКредит Булбанк в Петрич две седмици по-късно.
И тук проникването е станало в нощта на неделя срещу понеделник, а и отново обирджиите проникнали през дупка в тухлената стена, изкопана откъм съседно помещение, което не е собственост на банката. Според разследващи в стаята с касетите на гражданския трезор първо е влязъл човек с качулка, който е обърнал камерите към стените, и така е осигурил поле за работа на колегите си. Когато ченгетата влезли на оглед в трезора, подът бил засипан с червен и черен пипер и с кичури човешка коса. Из помещенията се носела миризма на развалени яйца. Според криминалисти подобни трикове (познати ни още от обира на банка Биохим в София през 2004 г.) се прилагат с цел да се затрудни извършването на качествени експертизи от мястото на престъплението.
Ако се съди по думите на ощетените, нападението е струвало 600 000 лв. на двама чейнджаджии, на строителен предприемач и на собственик на метален цех. Но колко пари и ценности в действителност са изчезнали - само те си знаят. В договорите за наемане на касетите е записано едно твърде важно условие, а именно, че съгласно документа там не трябва да се оставят суми, по-големи от 20 000 лева...
Очевидно силовите бандити не си губят времето, защото на 15 юли бе подаден сигнал за поредния удар на апашите. Този път жертвата се оказа трезор на Първа инвестиционна банка в гр. Гоце Делчев, който бе разбит и обран. Според показанията на потърпевшите при удара от касети на гражданите са били задигнати 166 хил. евро и 90 хил. лв., тази година. МВР обяви за издирване трима млади мъже, за които се смята, че са автори на третия банков обир в региона.
Обирът обаче е станал през почивните дни (във времето от 9 до 15 юли), тъй като от края на седмица до средата на другата, според служителите на банката, никой не бил влизал в трезора. И тук подът е покрит с червен пипер и с косата от поне два фризьорски салона.
Работещите по разследването на обирите в трите града са сигурни в едно: почеркът на банковите обирджии, вилнеещи през последните месеци в Югозападна България, е идентичен. Във всички тези случаи се прилага влизане през помещение, съседно на банката, елиминиране на алармите и обир на подбрани, а не на всички касети. Някои подробности от разследването на последния случай навеждат на мисълта, че охраната на финансовите институции би трябвало да бъде бдителна и да се оглежда кой се навърта наоколо. Десет дни преди обира на ПИБ в Гоце Делчев трима младежи наели помещение, което има обща стена с банковия клон. Те платили 1 400 лв. наем за няколко месеца и заявили, че ще правят офис на търговско представителство, изкупуващо дървен материал. След като получили ключ от стаята, започнали да внасят в нея кашони, уж заради ремонт. След обира станало ясно, че кашоните са използвани за пренасянето на тухлите и хоросана от разбитата стена.
Под носа на полицията
Докато мнозина българи бяха улисани в предизборна надпревара, деполитизираните крадци не спираха своите набези. В края на юни, в навечерието на вота за национален парламент, клон на банка Алианц в Пловдив олекна със 100 000 лв. - част от тях - във валута. Установено бе, че в този случай престъпниците са проникнали с взлом на входната врата, като преди това са елиминирали сигнално-охранителната техника. Касата, откъдето са взети парите, е била срязана около заключващото устройство. Наглите бандити не са се притеснили от факта, че на стотина метра от атакувания клон се намира сградата на Второ полицейско управление в Града под тепетата. За това, че престъпниците не се притесняват от близостта на полицията, говори и друг случай, но в столицата. На 2 април тази година вечерта неизвестни и досега атакуваха обществен трезор на партерен етаж на сграда на софийската ул. Княз Борис I, недалече от кръстовището с бул. Ал.Стамболийски. По думите на охранителите минути преди края на работното време на вратата позвънили двама души, облечени като полицаи. След като ги допуснали в трезора, те нападнали служителите и ги завързали. По-късно вътре нахлули още неколцина души и разбили голяма част от неукрепените метални касети и задигнали оттам накити, пари и др. ценности, от които - както и от крадците - няма и помен и до днес. Фактът, че на една ръка разстояние се намира сграда на МВР, въобще не е притеснил апашите, още повече че самите те са били облечени в сини униформи.
С напредването на ваканционния период бандите от обирджии - съчетавайки полезното с приятното - сякаш изоставиха любимата си София и Югозападния регион и се хвърлиха към Черноморието. Миналата седмица бе отбелязан своеобразен рекорд в това отношение: в рамките само на два дни бяха регистрирани три нападения с цел обир.
На 3 август маскирани като полицаи и въоръжени мъже задигнаха 100 000 лв. от инкасов автомобил посред бял ден в центъра на Варна. Неизвестните нападнали колата, след което избягали с автомобил ВАЗ със синя лампа. На следващия ден бяха откраднати пак 100 000 лв., този път от супермаркет в Обзор. Междувременно бе нападнат и ограбен ТИР в района на Бургас... Нищо чудно и докато пишем тези редове, някъде да се замисля поредният дързък обир.
Очевидно грабителите вече нямат страх от никого и действат на всички възможни фронтове и по всички географски ширини. Спасение няма. Между другото, откакто зачестиха обирите на сейфове, редът бе променен: клиентът вече влиза в трезора в присъствието на охранител, изважда своята касета пред него и влиза в специална стаичка, където може да остане сам. Когато приключи, връща касетата пак под наблюдението на охраната. Но и това едва ли ще помогне..
Защото, ако не ти вземат парите от сейфа в трезора, ще ти ги свият през банкомат с подправена карта. Ако не ти ги дръпнат от банкомата, ще нападнат колата, с която ти пренасят заплатата. Ако пък ги скриеш в дюшека, ще ти разбият жилището и оттам ще ги приберат, а може и да пострадаш. Все пак при всичките опасности банките си остават най-сигурното място за авоарите, дори и по време на криза. Разбира се за тези, които ги имат.

Порутиха банка да изчоплят българин от трезора й
Сензационна новина, свързана с банков обир с българско участие обиколи преди броени дни света.
На 8 август (събота) в атинското предградие Касариани трябваше да бъде разрушена стена на клон на Националната банка на Гърция, за да бъде изваден оттам обирджия българин. Трийсетгодишният мъж останал заклещен през двата дни на уикенда в помещението, където се съхраняват касети със скъпоценности.
Нашенецът посетил финансовата институция в последния работен ден - петък, и се представил за клиент на банката. Той отворил 20 от касетките и прехвърлил съдържанието на стойност над 20 млн. евро(!) в своя сейф. Както бе широко огласено, находчивият нашенец смятал да изчака края на почивните дни в помещението и да се измъкне в понеделник, когато банката отвори. Но, без да иска, той включил алармената инсталация. Гръцката телевизия НЕТ съобщи подробности за операцията, от които се разбра, че цели шест часа в събота - от 15 до 21 часа пожарникарите разбивали блиндирания дувар на Националната банка, която между другото е собственик и на българската ОББ.
Според атинската полиция българинът е извършил банкови обири и в съседни държави.

Ударите по света
1 млрд. долара от Централната банка на Ирак
Това е най-голямата кражба в историята. За нея се говори, че е ръководена от Саддам Хюсейн лично. Кражбата е извършена точно преди американската офанзива в Ирак през 2003 година. Група, заедно с по-малкия син на Саддам, Кусай, отиват в Централната банка в Багдад. Те поискали от управата на банката 1 млрд. долара и показали документ, подписан от Саддам Хюсейн. Групата натоварва парите на ТИР. От тях 650 млн. по-късно американските войници намират в двореца на Саддам, но 350 млн. така и не са открити, остават дълбоко неизвестни и лицата, свързани с тяхното укриване.

Тунел до Централната банка на Бразилия
Въпреки използваните от банките свръхмодерни охранителни системи и аларми, независимо от сензорите за движение и температура, крадците намират начин да осъществят плановете си. Доказателство за това е обирът, извършен на 6-7 август 2005 г. във Форталеза, Бразилия. Крадците успяват да отмъкнат 69.8 млн. долара от местния клон на Banco Central. Те прокопават 80-метров тунел между банката и наета наблизо къща. Работата им отнема три месеца. Изумени служители откриват липсата чак в понеделник. Голяма част от откраднатата сума е в дребни банкноти, проследяването им е почти невъзможно. Иначе полицията твърди, че са идентифицирани осем от крадците.

2.6 млн. лири, задигнати от влак в Англия
Влаковият обир от 1963 г. е най-големият в историята на Англия. Петнайсетчленна банда задига 2.6 млн. лири от влака в района на Ледбърн, Бъкингамшър. Крадците го спират с червен семафор. Те натоварват чувалите с парите в автомобили, скрити наблизо. Полицията успява да залови 13 от членовете на шайката. Арестуваните са осъдени на по 30 година затвор.

2.7 млн. долара от осигурителна компания в Бостън
През 1950 група от 11 престъпници с маски от празника Хелоуин успява да проникне с помощта на фалшиви ключове в сградата на осигурителната компания Brinks в Бостън, САЩ, и прави обир на стойност 2.7 млн. долара. Те връзват служителите и им запушват устата, след това отнасят 1.2 млн. долара в кеш и още 1.5 млн. в ценни книжа. След дълго разследване и единайсетте грабители са заловени и много от членовете на групата получават доживотен затвор.

3 млн. паунда от Бейкър стрийт банк в Лондон
През 1971 г. група добре екипирани крадци успява да проникне през тунел в Бейкър стрийт банк и успява да задигне 3 млн. паунда кеш и ценности от трезорите. С помощта на експлозиви и металорезачи бандитите проправят тунел към банката от разположен в близост магазин. В следващите 2 година по-голямата част от крадците са заловени, макар полицията да смята, че истинският ръководител на акцията е останал на свобода.

Италиански обир в лондонски трезор
Един от най-успешните удари на всички времена е кражбата в Knightsbridge Security Deposit през 1987 г. в Лондон. Известният рецидивист Валерио Вичи с група въоръжени гангстери успява да задигне 60 млн. паунда в кеш и ценности. Те влизат в банката под предлог, че искат да оставят на съхранение свои ценни вещи, след което обезоръжават охраната и проникват в касите за съхранение на пари и ценности. При престрелка с охраната някои от обирджиите са ранени и полицията успява по оставените следи от кръв да стигне до Вичи, търсен и за серия грабежи в Италия. Той е арестуван, когато отива в Англия да си прибере спортното Ферари.
(По в. Файненшъл таймс)


Някои от по-атрактивните случаи у нас
На 24 март 2004 г. група маскирани мъже напускат софиийския клон на банка Биохим. Те носят вещи и банкноти на стойност около 7 млн. лева. Крадците проникват в клона през тунел, който е свързан с мазетата на прилепения към банката блок. Апашите пробиват дупка в пода на банката, който е изграден от около 40 см железобетон. Те елиминират датчиците на охранителната система и разбиват 41 от общо 600-те сейфа. На излизане те покриват земята с червен пипер, за да заличат следите и изсипват цял чувал с чужди косми, събрани от фризьорски салони. За да е още по-сигурно замитането на следите, разбиват и тръба на канализацията и наводняват помещенията. Обирът остава неразкрит.

На 8 февруари 2005 г. е обран банков клон на Обединена българска банка (ОББ) в Ботевград. Изчезват над 1 млн. лева. Крадците са маскирани. Бандитите предварително прерязват кабелите на охранителната система и прекъсват кабела, който захранва клетката на мобилния оператор Глобул, така че абонатите на компанията в околността остават без покритие. Обират около 40 частни сейфа в трезора на банката.

На 1 юни 1998 г трима мъже и една жена нахлуват с калашници в банковия салон на калоферския клон на Хебросбанк. Те са облечени в дълги черни шлифери. Двама от крадците насочват автоматите си към служителките зад гишетата и ги принуждават да легнат по очи, пазачът на банката е обезоръжен и проснат на земята. Крадците прибират в сак всичките налични 16 млн. лв. от касата на трезора, след което се качват в паркирания пред входа на сградата автомобил и изчезват. Обирът остава неразкрит.

На 28 февруари 2007 г. крадци задигат валута, пари и злато на обща стойност над 1.5 млн. лв. от инкасов автомобил на Първа инвестиционна банка. Бронираният джип паркира пред Техномаркет Европа в столичния квартал Божурище. Двамата охранители излизат, заключват и влизат в магазина, за да вземат оборота. Крадците дебнат на паркинга и за секунди разбиват ключалката. Задигат две чанти с пари. При опита да отмъкнат и трета биват забелязани и охранителите откриват огън по тях. Бандитът зарязва чантата, качва се в голфа и успява да избяга заедно с партньора си. По-късно колата е открита опожарена, а от крадците няма и следа.

През 2004 г. доста възрастни хора останаха без месечна пенсия за известно време. Тогава от кола на СИБАНК в Бяла Слатина изчезнаха над 380 000 лева. Колата е трябвало да превози пенсиите до Мизия, Оряхово и Козлодуй. За обира са задържани шофьорът и шефът на охраната на колата, които по това време били на работа. Според разследващите не е възможно за 5 минути, докато двамата са били в банковия клон, външен грабител да задигне парите.

През нощта на 22 март 2005 г. са откраднати 365 хил. лв. от офис на ПроКредит Банк в столичния квартал Младост. Преди да избягат, с цел да прикрият следите си, престъпниците разбиват една от тръбите на канализацията, наводняват помещението и разсипват навсякъде жълт латекс, за да заличат следите си.

Обирджия чешит
Колоритен образ сред банковите крадци е Андре Стандър, полицай от отдел Кражби и убийства към полицейското управление в Йоханесбург, ЮАР. Той започва да ограбва банки през 70-те години на миналия век. Става прочут с оригиналния си стил: понякога обира банка през обедната си почивка и често се връща на местопрестъплението като разследващ офицер. След като изпразва близо 30 банки, Стандър е заловен и осъден на 75 години затвор. Той обаче успява да избяга от затвора и отново започва да обира банки. Намира смъртта си в престрелка с полицията през 1984 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във