Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НИЦА ОЧАКВА БЛАГОЕВГРАДСКИЯ МИНИСТЪР НА ЛЮБОВТА

Столицата на Лазурния бряг Ница е застинала в очакване. Не заради кувейтски шейх или някоя холувидска звезда. Тук в най-скоро време трябва да пристигне министърът на любовта.
Този очакван гост обаче няма нищо общо с романтичната представа, която предизвиква неговият сан. Под ореола на това прозвище се подвизава не някой галантен потомък на Джакомо Казанова, а най-популярният представител на благоевградските роми, известният сводник Мартин Филипов- Дебелия. На връх празника на любовта той беше задържан за пореден път от полицията, този път по искане на властите от перлата на Лазурния бряг.
До зрелищния арест на известния ром, наричан от сънародниците министърът на любовта, се стигна, след като в Областната дирекция на полицията в града пристигна втора поред европейска заповед за арест на Мартин Филипов, издадена на 18 януари 2008 г. от вицепрезидента на Апелативния съд в Ница.
Френските обвинения срещу 30-годишния благоевградчанин са за сводничество в периода февруари 2006 г. - 31 януари 2007 година. Според депешата от френските правосъдни власти, Мартин Филипов е привлечен като обвиняем в организиране и експлоатиране на канал за проститутки от България за Франция. Разследващите са установили, че всички жрици на любовта са напуснали родината ни принудително. След пристигането им на Лазурния бряг момичетата попадали в ръцете на Марияна Янкова, съпругата на Мартин, която въртяла бизнеса на място и му пращала заработени от труженичките пари по български шофьори.
Първият официален сблъсък
на Дебелия с френското законодателство датира от пролетта на миналата година. Престъпната схема за износ на бели робини е разкрита, след като френските власти качили на контрол и подслушвали разговорите на съпругата на благоевградския ром. В хода на разследването, продължило само месец и половина, във Франция са разпитани няколко жрици на любовта и двама от българските шофьори, участващи в схемата. Те разказали как са получавали сумите в Ница от Марияна и пренасяли парите до Благоевград.
За разлика от българските власти, френските явно работят доста по-бързо и още в средата на май 2007 г. в България пристигна първото искане за екстрадицията на Мартин Филипов. Само няколко дни по-късно, на 22 май 2007 г., полицаи от РПУ - Благоевград задържаха Дебелия, докато обикалял улиците на областния център в луксозен черен лек автомобил Мерцедес S-класа с регистрационен номер СА 1212 ВВ, закупен току-що.
Любопитното в случая е, че Дебелия няма нито ден трудов стаж, в което и да е българско предприятие или фирма. Официално министърът се води безработен. Филипов е без образование, така че демонстрираният от него лукс неведнъж предизвиквал въпроси откъде разполага с толкова много пари. Както може да се предположи, разбира се, чужди на това любопитство оставали единствено представителите на правоохранителните органи в града.
За цифроманите ще е интересно да узнаят, че Марто Дебелия притежава не само суперлуксозен мерцедес, но БВМ последен модел, както и четириетажна къща в областния град - все факти, които странно защо са оставали извън полезрението на благоевградската полиция.
Искането от Франция изглежда е впечатлило силно властите в областния център, защото около личността на министъра на любовта започна трескава дейност. Ден след първия арест на Филипов и изтичането на 24-часовото му полицейско задържане съдия Татяна Андонова от Благоевградски окръжен съд наложи на известния сводник мярка за неотклонение задържане под стража.
А само няколко дни по-късно, на 29 май 2007 г., тричленен състав на Окръжния съд - Благоевград, председателстван от Атанас Маскръчки, постанови, че Мартин Филипов - Дебелия трябва да бъде екстрадиран във Франция във връзка с получената европейската заповед за арест, подписана на 11 май от съдия - следовател в Ница.
Министърът обаче не даде и пет пари за трепетно очакващите го французи. Последва обжалване на решението на тройният състав и, съвсем изненадващо, Софийският апелативен съд (САС) отказа да екстрадира Дебелия, тъй като определи искането като незаконосъобразно. Мотивите на столичните съдии са, че документите от Ница, според които трябва да изпратят Мартин Филипов в чужбина, са получени по факса. Според смисъла на българските закони те не са официални, защото нямат оригинални подписи и печати, а и не се знае кой точно е извършвал превода от френски на български език.
Това, в което ме обвиняват, не е вярно, тъй като последните две години не съм напускал Благоевград. Всеки ден се подписвам в полицията и не мога да се отклонявам. Някой иска да ме набеди, такъв беше тогава коментарът на Мартин Филипов.
Да би мирно седяло, не би чудо видяло
Колкото и да не ни се иска, трябва да признаем, че САС има право. Освен това в момента на искането на съдията-следовател от Ница министърът на любовта е изтърпявал присъда, постановена му от български съд.
Сблъсъкът на Филипов с родното законодателство датира от 2006 година. Тогава името на благоевградския ром нашумя след шумен процес и условна присъда от година и половина с четиригодишен изпитателен срок. Дебелия бе признат за виновен в едро хулиганство. Част от условията по присъдата са 300 часа работа в полза на обществото и всекидневно подписване в пробационната служба на областния център.
На 21 март 2006 г. обаче в сградата на Областна пробационна служба - Благоевград, Филипов предизвиква скандал, прераснал в побой над отговарящата за него пробационна служителка Гергана Тренчева. Дебелия излязъл от кожата си, защото служителката го изпратила да копае градинката на КАТ-Благоевград, за да навърти задължителните 300 часа общественополезен труд. Явно министърът на любовта не понесъл иронията и се нахвърлил върху шокираната Тренчева.
Според свидетели Мартин Филипов започнал да се държи грубо, арогантно и агресивно. Най-накрая той заплашил инспекторката, че тя струва 20 000 лв. и той ще ги даде на когото трябва, за да я потроши, ако не престане да му създава проблеми.
Имам пари и си плащам на всички - прокурори, съдии и полицаи крещял Дебелия, и настоял да му бъде сменен пробационният служител. Предупредил Тренчева да престане да се занимава с него, за да не стане лошо за нейните близки, като се заклел в двете си деца, че ще плати на някого да я затрие.
Така към обвиненията за системно шофиране без свидетелство за правоуправление се добави и нападение над длъжностно лице. На 15 декември 2006 г. районният съдия Владимир Пензов призна Филипов за виновен в престъпление по чл.325 от Наказателния кодекс - едро хулиганство, и му наложи наказание от година и половина условно с четиригодишен изпитателен срок. Заради заплаха над длъжностно лице - престъпление по чл.144 от НК, последва втора присъда лишаване от свобода от 5 месеца условно с тригодишен изпитателен срок. На основание чл.23 и чл.24 от НК бе определено общо наказание за двете престъпления, представляващо най-тежкото от тях, като крайната присъда, която трябва да изтърпи Мартин Филипов, стана година и шест месеца с четиригодишен изпитателен срок.
Наказанието над благоевградския министър на любовта за едро хулиганство трябва да изтече в края на май 2008 година. Дотогава явно той ще продължи да копае градинките в града, за съжаление на френските му почитатели, които с трепет чакат мига, когато ще се срещнат очи в очи.
Евгения Гърковска

Facebook logo
Бъдете с нас и във