Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НИКИ ПИЛЕТО И ПРОКУРАТУРАТА: ЕДНА ЛЮБОВ... ОБЯСНИМА

Още през лятото на 2003 г., когато гръмна скандалът с небезизвестния Николай Методиев, стана ясно, че битката между държавното обвинение и сочения за контрабандист №1 ще бъде дълга и изтощителна.
Поредното потвърждение за очакваната дълга процесуална сага дойде във вторник (2 октомври) от Софийския градски съд. След края на съдебната ваканция там трябваше да продължи един от процесите срещу Методиев (в който е подсъдим и митничарят Ангел Иво Ангелов) за контрабанда (чл.242 от Наказателния кодекс). Това обаче не стана, тъй като и двамата защитници на Пилето отсъстваха от залата.
В съда стана ясно, че Илиян Василев е приет в болница часове преди съдебното заседание, докато другият защитник на подсъдимия - Любомир Новиков, по това време бил в чужбина по неясни за съда причини.
Иначе заседанието обещаваше да бъде интересно, защото най-накрая в залата се появи един от най-важните свидетели. Става въпрос за брата на Николай Методиев - Ивайло. Той беше оправдан заедно с Пилето по обвинение за контрабанда на 71 т пилешки бутчета и дробчета и митническа измама с 56 т кафе и 50-55 т други продукти на 21 декември 2005 г. от Бургаския районен съд.
В залата обаче отсъстваше друг важен свидетел по делото - Пламен Калчев, чието име нашумя на миналото заседание по делото. Тогава Калчев отрече, че познава Николай Методиев, и заяви, че за никакъв общ бизнес с него не може да става дума. Дедесарят Калчев каза още, че се занимава единствено със собствен бизнес - внос на стиропор и мраморно брашно от Македония и Гърция. За целта човек на име Иво му оправял пътните документи. След заседанието прокурорът по делото Валентин Йорданов разкри пред репортер на Параграф 22, че става дума за... Ивайло Методиев, брат на Пилето.
След като на заседанието във вторник (2 октомври) председателят на съдебния състав Владимир Астарджиев разпореди да се предоставят на съда болничният лист на адвокат Илиян Василев, както и обяснение за неотложността на отсъствието на другия защитник Любомир Новиков, не му остана нищо друго, освен да насрочи заседанието за друга дата. Така Николай Методиев и държавното обвинение ще се срещнат чак на 17 декември.
Както е известно, на 11 септември тази година от Националната следствена служба известиха, че Методиев и още 18 души трябва да бъдат изправени пред съда и по обвинение за контрабанда в особено големи размери (чл.242 от Наказателния кодекс).
Сред обвиняемите по делото са десет митничари и осем шофьори на ТИР-ове, които през горещото лято на 2003 г. са осъществили контрабанден внос на китайски стоки с 270 камиона за сумата от над 3.5 млн. долара. От прокуратурата се очаква да напише обвинителния акт и да го внесе в Софийския градски съд (СГС).
Въпреки опитите на прокуратурата да тикне Пилето в кафеза подсъдимият досега демонстрира уважение към държавното обвинение и отказва всякакъв коментар за трите дела, които прокурор Валентин Филипов му повдигна. Става въпрос за принуда на държавни служители (чл.143 от НК) и две дела за контрабанда (чл.242 от НК). Единственият коментар на Пилето е, че вярва в съдебната система и съдът трябва да решава по съвест.
Същите думи Методиев изрече и на 2 февруари тази година пред съдия Калин Калпакчиев от Софийския районен съд, след което той му наложи глоба от 700 лв. по обвинението за принуда на полицаи (чл.143 от НК).
Не по-различна беше реакцията му и след края на заседанието във вторник (2 октомври). Николай Методиев отказа да коментира пред репортер на Параграф 22 безуспешните опити на прокуратурата да го тикне зад решетките. Мотивира се, че с подобни медийни изяви не бива да се влияе върху съда. Той заяви, че няма да коментира схватката му с държавното обвинение, докато тя не приключи окончателно. Кога обаче ще стане това едва ли някой може да каже. (§22)

ТПС - U/Параграф/Фото/Брой/Николай Методиев
Николай Методиев демонстрира добро настроение при поредната си поява в Софийския градски съд, а от прокуратурата се надяват скоро да свалят усмивката от лицето му.

КАРЕ

КЪДЕТО Е ПИЛЕТО, ТАМ Е И КУПОНЪТ
Що се касае до нощния си живот, изпълнен с дългокраки манекенки, скъп алкохол и десетките партита, организирани от него, Николай Методиев не отказва да говори. Мнозина от хайлайф обществото го припознават като неустоим плейбой, който няма особено големи проблеми да вкара в леглото си Мис България например и някои от най-известните български манекенки.
Без съмнение Николай Методиев се превърна в една от най-известните светски персони напоследък. Купоните, които той организира, са любими на редица известни личности. Някои от тях наподобяват хавайски партита, други пък са строго официални и със задължителен дрескод на входа на съответното заведение.
Така например от неговата креативност се възползваха и колегите от БиТиВи, като за рождения ден на медията Ники Пилето им спретна грандиозен купон по чорапи на супер луксозна яхта в Албена по време на медийния фестивал това лято. Две бивши военни амфибии натовариха отбраните купонджии, за да ги пренесат до морското возило. То се намираше на 250 метра във водата.
На яхтата всичко беше като в приказките - букет от френски сирена, скъпи и редки вина, шампанско и кулинарни изкушения. Личаха имената на Ани Цветкова - „Мис медия 2006 и Снежанка Касабова - „Мис Варна 2005 и множество други.
За съжаление внезапно разразила се буря превърна петзвездното парти в екстремно преживяване за гостите. Заради силния вятър втората амфибия дълго се люля край яхтата и се наложи Ники Пилето и бизнесменът Румен Бояджиев да запретнат ръкави и да издърпат подскачащото по вълните съоръжение. Заради бурята мощната яхта се наложи да пусне котва на пристанището в Златни пясъци.
Партито е най-скъпо струващото и се превърна в най-незабравимото от медийния фестивал в Албена за тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във