Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НИКИ ПИЛЕТО В ПИНГ-ПОНГ ИГРА ЗА МАГИСТРАТИ

Пълен батак цари около причините за скандалното отлагане на още по-скандалното дело срещу Николай Методиев - Пилето и още 18 души, обвинени в контрабанда, стана ясно от поредно заседание на ВСС.
Както Параграф 22 писа подробно, в началото на октомври едно от знаковите дела срещу организираната престъпност претърпя провал, след като съдия-докладчикът Димитрина Ангелова го върна на прокуратурата за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. За едно и също инкриминирано деяние на един от обвиняемите - митничаря Владимир Нешев, на различни места в обвинителния акт бяха посочени различни периоди, в който той е извършил въпросното престъпление.
По време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда (22 октомври) стана ясно, че до момента за нашумялото забавяне на процеса срещу т.нар. контрабандист №1 до висшите магистрати са написали доклади градският прокурор на София Николай Кокинов, председателят на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов и председателят на наказателното отделение в съда Георги Колев.
Самият прокурор Ненчо Неделчев, който след злополучното заседание избяга от репортерските въпроси, обяснил забавянето на неговия доклад с обстоятелството, че делото било твърде сложно, а освен това обвинителният акт бил твърде обемист - 600 и кусур страници.
Сега дисциплинарната комисия към ВСС, по предложение на правната, ще проверява забавянето на делото. До момента единствен порязан по случая магистрат е съдията Михайлов, който бил санкциониран със сериозното наказание обръщане на внимание. Иначе от докладите на Кокинов, Михайлов и Колев се разбира, че магистратите са си прехвърляли делото като на пинг-понг. Първоначално документацията е пратена в СГС. Оттам обаче (по усмотрение на съдията, на когото случаят е разпределен), папките са засилени в окръжния съд. Това било направено, тъй като контрабандата не е извършена на територията на София-град. Окръжният съд обаче отбил топката и се допитал до ВКС. Върховните съдии отсекли, че процесът все пак трябва да се гледа от СГС, тъй като градската прокуратура е водила разследването, повдигнала е обвиненията и е внесла обвинителния акт. Тези разяснения бяха направени от председателя на правната комисия на съвета Божидар Сукнаров.
Според шефката на Инспектората Ана Караиванова, а също и според Сукнаров грешката в обвинителния акт спокойно е можела да бъде коригирана по време на съдебното заседание. А не обвинителният акт да се връща на прокуратурата и да се разкарват излишно цял взвод подсъдими, магистрати, адвокати, да не говорим за журналистите. От ВСС коментираха, че би трябвало в близките два месеца - сиреч по Коледа - Ники Пилето отново да се появи пред Темида, ако прокуратурата сколаса да поправи грешките в обвинителния акт.
Божидар Сукнаров обясни, че до административните ръководители на съдилищата по места са изпратени указания, според които с предимство трябва да се приключват делата от особен обществен интерес.
Трябва съдията да не се товари с други дела, преди да е приключено знаковото дело. Само така може да изпълним изискванията в доклада на Европейския съюз, отбеляза магистратът.
По предложение на Инспектората към ВСС съветът взе решение да отстрани от длъжност съдията от Варненския районен съд Георги Лефтеров. Проверката по публикации в медиите е установила, че със свое решение той е спестил на молители огромна държавна такса по дело, което е разгледал, а други седем варненски съдии са отказали. Освен това е издал изпълнителни листове за милиони левове.
Предложено бе също - заради забавяне на дела, да бъде намалена с 25% за шестмесечен срок заплатата на съдията по граждански дела от СГС Нина Стойчева. Тя системно забавяла дела, като по едно от тях - за международно осиновяване, американско семейство (заради протакането) така и не успяло да осинови две деца. Съдия Стойчева приключила дело от 2004 г. през юни 2006-а, а го обявила с решение чак през ноември 2007 година.
В друг случай, по дело на гражданин срещу решение на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), магистратката образувала преписката на 26 юли 2006 г., първото заседание по него било на 28 март 2007 г., а после било отложено за 25 февруари 2009 година.
Висшият съдебен съвет обяви, че смята да застрахова повече от четиринайсет хиляди магистрати и съдебни служители, като за целта бе одобрено организирането на конкурс. Срокът на застрахователната полица ще бъде три години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във