Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НИКИ ПОРА В ГРОБА, ЧИЧОТО СТРЕЛЕЦ С ПРОБАЦИЯ

Духът на един от най-атрактивните пернишки бандюги, познат на жителите на миньорския град под ароматното прозвище Ники Пора, продължава да се явява на роднините му, а и на служителите на Темида почти година след смъртта му.
След двумесечно съдебно следствие Пернишкият окръжен съд произнесе присъда от една година пробация срещу 62 годишният бивш полицай Евстати Панев, седнал на подсъдимата скамейка заради смъртта на племенника си с многозначителния прякор.
Преди да бъде прострелян от собствения си чичо, 35-годишният Николай Александров - Пора, приживе бе една от знаковите фигури сред пернишките рецидивисти, ветеран във всички наказания, определени от членовете от 194 до 217 в Наказателния кодекс - кражби на имущество и автомобили, грабежи, изнудване, вещно укривателство, унищожаване на чуждо имущество...
Александров бе известен с десетките си присъди - за кражби, за грабежи, за нанесени леки и средни телесни повреди (в това число и на полицай), за изнасилване. Криминалната биография на Николай Александров показва, че от 1995 г. до момента на смъртта му в архивите на полицията той фигурира с 57 криминални прояви. През 1999 г. е съден за причинена лека телесна повреда, през 2002 - за изнасилване, през 2004 и 2007 - за нанесени средни телесни повреди. Смъртта му прекъсна съдебните процеси за два грабежа, при които Александров е използвал и насилие.
До невероятната му публична известност обаче се стигна след 18-те му неуспешни опита да сложи край на живота си, воден от твърдото убеждение, че по-добре е да бъде мъртъв, но свободен, отколкото да прекарва дните си зад решетките.
Едно от най-атрактивните изпълнения от поредицата суицидни прояви на Пора бе
убийствен скок от последния, шести етаж
на Съдебната палата в Перник. Пора литна на 15 април 2005 г. по време на дело срещу него. Скокът стана секунди преди съдията да прочете присъдата на рецидивиста заради нападение над служител на Областна дирекция на полицията в града. Ники Пора бе закопчан с белезници на гърба, но успя да забие лакът в диафрагмата на държащия го полицай. После се отскубна от адвоката си и се хвърли напред с главата през прозореца.
При свободния си полет Пора проби двете 8-милиметрови стъкла и се приземи върху ламаринен покрив на павилион за вестници. Само след броени минути беглецът бе свален оттам и поверен на повиканите лекари. Оцеля по чудо, отървавайки се с дребни охлузвания и отново бе върнат в затвора.
В битието му на последователен самоубиец арсеналът на Пора е повече от разнообразен. Гълтал е всичко от метал, до което се е докопал - от игли и карфици до вилица и гвоздеи. Бесил се е в килията на въже, изработено от собствените му дрехи. Тровил се е с транквиланти в затворническата болница.
И все оцелява. Според мнозина обаче Пора просто е бягал от заслужено наказание и винаги си е правил тънка сметка как да оживее след поредния опит. Смъртта все пак го споходи две години след атрактивния скок в съда - на 21 октомври 2007 година Ники Пора бе прострелян от собствения си чичо, докато рецидивистът се опитва да го съсече с брадва. Два дни след по-късно легендата на пернишките кримисреди Ники Пора почина безславно в тукашната болница.
Обвинението
което Пернишката окръжна прокуратура повдигна след половингодишно събиране на факти и данни срещу подсъдимия Евстати Панев, бе по чл.118 от Наказателния кодекс - за убийство, извършено в състояние на силно раздразнение, което е предизвикано от пострадалия с насилие и с тежка обида.
А на 27 май 2008 г. състав на Пернишкия окръжен съд, председателстван от съдия Иванка Шкодрова, даде ход на делото за убийството на Пора.
В продължение на пет съдебни заседания бяха изяснявани обстоятелствата около скандала, завършил с фаталния изстрел на автобусна спирка, в непосредствена близост до бензиностанция Лукойл на пернишката улица Граово.
В крайна сметка обвинението срещу 62-годишния Панев по чл.118 бе отхвърлено. Чичото на Пора бе признат за виновен обаче по чл.119 ал.1 от Наказателния кодекс - за убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежна самоотбрана, като се прилагат разпоредбите на чл.12 ал.4.
На практика по този начин магистратите признаха, че подсъдимият не е общественоопасен, а деянието е извършено при неизбежна отбрана и наказание не му бе наложено. Всъщност
едногодишната присъда Пробация
която постанови Пернишкият окръжен съд срещу Евстати Панев, не е за смъртта на Ники Пора, а заради нараняването на ръката на майка му, която също беше ударена от куршум при стрелбата край бензиностанцията на 21 октомври миналата година.
Съдебните заседания, ако не друго, поне разкриха дългата предистория на роднинската междуособица. Оказва се, че семейството на Пора и останалата му рода са били в дългогодишна вражда.
Изяснено бе, че два месеца преди фаталния изстрел Николай нападнал с камъни и нож семейство Паневи в собствения им дом. Съпругата на подсъдимия Панев и внукът му били ранени и се наложило да полежат в болница няколко дни.
Страхувахме се, избягвахме го, избягвахме и семейството му, каза на заключителното заседание бившият полицай. Според него и според част от свидетелите по делото, Порът бил особено агресивен, но винаги нападал противника си в гръб.
Случката
В деня на стрелбата Евстати чакал автобус на спирката до бензиностанция Лукойл, когато край него минал с буса си Пора. Племенникът се подал от прозореца и му показал среден пръст. По-късно последвал и скандал, придружен от ругатни и псувни от страна на убития. Александров дори се опитал да удари чичо си в главата.
Кварталната информационна агенция бързо разпространила вестта за случващото се. Родителите на Пора - Агна и Александър, които също бяха свидетели на процеса, тръгнали към бензиностанцията, където синът им пазарувал, за да видят какво става.
Пред съдиите те твърдяха, че брадвата, с която синът им замахнал към подсъдимия, била в ръката му, защото искал да я прибере вкъщи. Според родителите, Пора изобщо не я размахвал, само я държал в ръката си. Според показанията им, когато чули изстрела, вече се били отдалечили на седем-осем метра от Панев, а чичото най-подло застрелял детето им почти в гръб.
Според данните от досъдебното производство обаче фактите са доста по-различни. Експертите криминалисти и криминолози сочат, че в момента на фаталния изстрел разстоянието между Пора и чичо му е било по-малко от метър, а куршумът е влязъл отпред в тялото на починалия Александров.
Обвиняемият бе категоричен, че брадвата е била вдигната и прицелена в главата му и той, защитавайки живота си, предупредил Николай, че ще стреля, ако не спре. Пора не спрял и Евстати Панев стрелял със законно притежаван пистолет Макаров.
Куршумът попаднал в корема на Пора, което наложило да бъдат извадени далакът и част от червата му. Оловото наранило и единия бъбрек на Александров, пише в смъртния акт на съдебномедицинските експерти.
Четиридесет и осем часа по-късно Ники Пора предал Богу дух от локален перитонит и от микронекрозите в областта на задстомашната жлеза, предизвикани от нараненото тънко черво, констатират вещите лица по делото.
Чичото ще обжалва
Пернишката адвокатка Катя Станкова, поела защитата на 62-годишния Панев, след произнасянето на присъдата заяви, че ще обжалва решението на ПОС в законния 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд и в двете му части.
Според нея обвинението срещу подзащитния й трябва да падне и той да бъде напълно оневинен. Признаването на Панев за виновен за нанесена средна телесна повреда на майката на Александров - Агна, предполага умисъл, какъвто в случая няма, твърди защитничката.
Няма как да се предвиди, че ръката на майката ще се окаже пред тялото на сина и в момента на стрелбата, е категорична адвокат Станкова.
Присъдата вероятно ще бъде обжалвана и от прокуратурата - държавното обвинение поиска за бившия полицай условно наказание от три години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок по чл.118 от НК.
Елена Гъркова

КАРЕ
Луд ли беше Ники Пора?
Началникът на психиатричното отделение към МБАЛ Рахила Ангелова в Перник д-р Роберт Крумов, който бе и вещо лице в Пернишки окръжен съд, е специалистът, лекувал Пора. Той му е изготвял и няколко съдебнопсихиатрични експертизи по различни дела.
Николай Александров категорично не страда от шизофрения. Има леко личностно разстройство - неспособен е да спазва общоприетите норми на поведение, което се дължи на вродени характерови особености, дооформени през годините на съзряването му от лошо семейно възпитание, пише в една от експертизите си д-р Крумов.
Пора обаче е великолепен актьор, твърди той. Александров до съвършенство изучил всички подробности, характерни за тежките психически заболявания и ги играел чудесно. Парадоксално, но факт - преди две години успял да заблуди столична ТЕЛК, която му издала документ за шизофрения. Пернишкият психиатър оправдава колегите си, пояснявайки, че те се срещнали с гениалния артист Ники Пора само за двадесетина минути и не са били запознати с всичките му превъплъщения през годините.
Според д-р Крумов, Пора умишлено се е стремил към получаването на тежки психиатрични диагнози, за да минава с по-малки наказания за асоциалното си поведение или да бъде предсрочно освобождаван от затвора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във