Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НИКОЛА ФИЛЧЕВ СЕ ВРЪЩА НА РИНГА КАТО ОЛИМПИЕЦ

Една от големите мистерии през последната година бе разбулена в четвъртък (24 ноември). От доста време обществеността и медиите се чудеха с какво ще си вади хляба главният прокурор Никола Филчев, след като мандатът му изтече на 22 февруари 2006-а. В публичното пространство бяха лансирани какви ли не предположения, всяко от които бе по своему... екзотично. Ако трябва в хронологичен ред да бъдат изброени професиите, които Никола Филчев би следвало да упражнява според мълвата, картината изглежда по следния начин: председател на Върховния касационен съд, посланик в бивша съветска република, съветник на държавния глава Георги Първанов, председател на Върховния административен съд, ще си уреди втори мандат като главен прокурор, член на Конституционния съд.
Истината обаче, досущ като поговорката за търсенето на теле под вола, се оказа далеч по-обикновена. И тя бе съобщена на медиите не от друг, а лично от главния прокурор Никола Филчев в четвъртък (24 ноември): Веднага след изтичането на мандата ми започвам сериозна и много активна подготовка по бокс и смятам да се включа в следващите летни олимпийски игри в Пекин!
Главният прокурор си изля душата пред медиите след срещата му с новия председател на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова и с шефката на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева. Като истински джентълмен Никола Филчев не разреши на двете чаровни дами да се разкарват чак до Съдебната палата, а отиде на крака при тях и по този начин влезе в историята - като първия главен прокурор на България, посетил Българския олимпийски комитет.
Тримата разговаряха час и половина. След това те застанаха пред репортерите видимо доволни един от друг, но единствено главният прокурор си позволи лукса да не информира медиите какви теми са били обсъждани по време на 90-минутната раздумка.
Започва една нова ера в развитието на българския спорт. Начело на тези две видни спортни организации са световни шампиони със световна слава и България трябва да се гордее с това, каза Никола Филчев, след което дозасипа събеседничките си с комплименти: Като човек, който има все пак някакво отношение към спорта в миналото, за мен бе чест да бъда гост в БОК. Сигурни сме, че за българските спортисти ще има положително ново начало, след като Весела Лечева и Стефка Костадинова са на двата най-отговорни държавни поста в спорта.
Единственото изречение по същество, което се откъсна от сърцето на главния прокурор бе, че тримата са обсъдили въпроси, свързани с укрепване на законността, ограничаването на закононарушенията и бъдещето на спорта.
С присъщата си деликатност главният прокурор спести на медиите новината, че е поканен да стане почетен член на юридическата комисия на Българския олимпийски комитет, но шефката на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева не се сдържа и издаде тайната: Той, освен че е много добър юрист, е и приятел на българската спортна общественост, обяви тя и закри импровизираната пресконференция.
А репортерите още дълго останаха на стълбите пред Спортната палата и се потиха над загадката: Кога и по какви поводи главният прокурор Никола Филчев е демонстрирал приятелските си чувства към българската спортна общественост? Дали през есента на 2001 г., когато с тогавашния главен секретар на МВР щяха да пресичат мутризацията на българския футбол, или миналия месец, когато прокуратурата се самосезира за жълтата приватизация на зала Универсиада?

Facebook logo
Бъдете с нас и във