Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Николай Кокинов с втора дисциплинарка

Петима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха в понеделник (20 май) предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор на София Николай Кокинов по повод СРС-скандала в Банкя. Вносителите на предложението са от съдийската квота - Калин Калпакчиев, Димитър Узунов, Каролина Неделчева, Милка Итова и Даниела Костова.


Етичната комисия към съдебния съвет още миналата седмица обяви, че според нея обвинителят е уронил престижа на съдебната власт, като е участвал в скандалния разговор в дома на експремиера Бойко Борисов в Банкя.


Срещу Кокинов вече има едно дисциплинарно производство - за нарушаване на случайното разпределение на делата, и предстои обявяването му за решаване. А преди един месец медиите получиха анонимен мейл, с прикачени записи на разговор между бившия премиер Бойко Борисов, бившия аграрен министър Мирослав Найденов и Николай Кокинов при среща между тримата на 15 април в дома на Борисов. След като избухна скандалът, Кокинов най-напред подаде оставка като ръководител на столичната прокуратура, а по-късно и въобще от системата. Но втората оставка не бе приета, тъй като срещу него има вече висящо дисциплинарно производство.


В разпространения разговор Кокинов дава информация на Мирослав Найденов за делото, което се води срещу земеделския министър. От думите на тримата участници в срещата става ясно още, че бившият градски прокурор се опитва да си издейства ходатайството на Бойко Борисов, за да получи по-висок пост - апелативен прокурор на София. Освен това Кокинов информира бившия премиер и какви са изводите в доклада от проверката на прокуратурата в МВР за незаконното подслушване, преди още държавното обвинение да ги обяви официално. Записът е изпъстрен с вулгарни и цинични коментари по адрес на прокурори и журналисти от страна на Борисов и Кокинов. В предложението не се предлага конкретно наказание, оставя се ВСС да реши какво да наложи.


Внимателен прочит на Кодекса за етично поведение на магистрата показва, че бившият градски прокурор е нарушил редица текстове, като почти изцяло е пренебрегнал принципа за Почтеност и благоприличие, както и няколко от разпоредбите в принципите за Конфиденциалност, за Вежливост и толерантност, за Независимост и за Безпристрастност.


Междувременно изпълняващият функциите на градския прокурор на София Евгени Диков, който в понеделник бе представен на екипа на Софийската градска прокуратура (СГП) от главния прокурор Цацаров , заяви, че ще внимава с кого къде се среща и какъв език използва.


Диков заяви, че няма да прави революции, целта е да се оптимизира организацията на работа, просто ще надгражда това, което е положително и ще се използва в бъдеще. Един от най-големите проблеми на прокуратурата са свободните щатни бройки, които в най-скоро време трябва да бъдат запълнени, за да има някакъв резерв и в спешни случаи да се реагира адекватно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във