Параграф22 Daily

§22 Анализи

"Ню Геймс" поиска фалит

Търговците на лотарийни билети се изправят пред дълга и тежка съдебна битка

S 250 9f81147c 93c1 4b1c 8d24 b77475c9a26d

„Ню Геймс“ АД е поискало обявяване в несъстоятелност. Молбата на дружеството е подадена в Софийския градски съд на 27 февруари, а на 28 февруари 2020 г. - с разпореждане на съда - е образувано дело №447/2020 по описа на СГС, става ясно от справка в информационната база данни на съда и в Търговския регистър.

Какво означава това за хилядите търговци, на които лотарията дължи пари и за „милионерите“ с неполучените печалби?

Означава, че на първо място те влизат в една дълга и тежка съдебна процедура, която може да отнеме години. И второ: че в подобно производство вероятността те някога да си получат парите става все по-имагинерна. Защото ще им се наложи да наредят на опашката от необезпечените и непривилегировани кредитори, а пред тях винаги е държавата. И още - ако наистина се стигне до обявяване на фалит на съорганизатора на лотарията - „Ню Геймс“ АД, а имуществото му не е достатъчно, за да покрие всички негови задължения, те може и нищо да не видят.

Преди няколко дни стана ясно, че

над 15 000 дребни търговци, продавали „билетите на късмета“

имат да получават огромни суми от „Ню Геймс“ и „Национална лотария“. Не само заради изплатените от тях дребни печалби, които им се възстановявали впоследствие, а и заради стойността на самите билети, които след промените в Закона за хазарта  подлежат на унищожаване, макар да са предплатени от търговците.

По неофициална информация става въпрос за суми от порядъка на минимум 20-30 млн. лв., които (поне засега) ще останат "за сметка" на собствениците на дребните будки и магазинчета, разпространявали талоните на "Националната лотария".

По този повод, в края на миналата седмица (виж. в. "БАНКЕРЪ", бр. 7, стр. 11 - "Ударът с "Лафка" уцели главата на транспортния министър")  Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия вече поиска съдействие от премиера Бойко Борисов и предупреди, че тези търговци са поставени в твърде затруднено положение и са заплашени от фалит. И че като спасителен вариант, идеята за завеждане на колективни искове срещу държавата за вредите, които е нанесла с внезапните промени в законодателството, набира все по-голяма популярност.

През уикенда

за първи път се появиха на светло и част от „милионерите“,

които години наред гледахме да се усмихват щастливо от екрана.

Оказа се, че те са получили малка част от спечелените суми, останалото трябвало да им се превежда на вноски - в срок до 20 години. И поради тази причина те също тръгват да се организират и да си търсят правата по съдебен път.

В приетите през 2017 г. от Държавната комисия по хазарта (ДКХ) общи правила за лотарийните игри е записано изрично, че задължението да изплати печалбите е на организатора на играта и това изплащане се извършва в сроковете, установени в утвърдените общи условия. В суматохата около ремонта на Закона за хазарта, добил публичност като "Анти Божков" обаче, представители на управляващите изрично заявиха, че държавата няма да поеме  ангажимент за уреждане на отношенията, предизвикани от екстрената "забрана" на частните лотарии. Това "заявление" тутакси бе превърнато в законова норма. Без изобщо някой да помисли, че по този начин се засягат интересите на десетки хиляди хора, които

нито са действали недобросъвестно, нито са нарушавали писани и неписани правила.

Какво е финансовото състояние на дружеството и дали те ще имат шанс да си получат парите, трудно може да се установи, поне от публичните регистри.

На 28 февруари служителите по вписванията в Търговския регистър са отказали да обявят годишните финансови отчети на дружеството „Ню Геймс“ АД за... няколко години назад - заради тяхната пълна нечетливост.

„Представеният за обявяване акт, а именно годишен финансов отчет с приложения, са с нечетими  данни, неясно сканирани и не може да се установи съдържанието им като това не позволяват  извършване на проверка.

Документите следва да са публично  достъпни с оглед изискването на чл.10 и чл.11 от ЗТРРЮЛНЦ. Търговският регистър е публичен и всеки има право на свободен и безплатен достъп до него и до електронния образ на документите, въз основа на които са извършени вписванията, заличаванията и обявяванията.

В нечетим вид е и списъка на присъствалите на ОС 19.06.2018г акционери. Към заявлението не е представен и годишен доклад за дейността...“, са написали в указанията си длъжностните лица. И са дали срок до 5 март документите да бъдат представени в нормален вид.

 

Милионери без милиони

Екатерина Димитрова от Бургаско е спечелила 1 млн. лева през ноември 2019 година. Според думите й, тя е получила едва 200 000 лв. от тази сума. За изплащането на остатъка е подписала договор за 20 години, като пълната сума е щяла да получава на траншове от по 40 000 лева годишно.

Димитрова обясни, че не е била съгласна и е поискала цялата сума. Отговорено й било, че не това няма как да стане, защото

Комисията по хазарта е забранила изплащането на печалбите накуп.

Успокоили я и че печалбите били гарантирани в специален фонд. Когато очакваните 40 000 лв. за тази година не пристигнали, тя позвънила в компанията. И била шамаросана с отговора "Сметките ни са запорирани и нищо не можем да ви изплатим".

Същото разказа и още един лотариен щастливец - Димитър Миярев.

Двамата заявиха, че в момента организират група от потърпевши „милионери“. Засега членовете й наброявали 15-20 души, но след появата им по телевизията се очаквало да станат повече. Намерението им е да си търсят заедно правата в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във