Параграф22 Daily

§22 Анализи

Ноември ще бъде май за КПКОНПИ, осиротяла след Пламен Георгиев`

Процедурата за избор на нов шеф КПКОНПИ вече стартира, след като пaрлaмeнтaрнaтa кoмиcия зa бoрбa c кoрупциятa приe прaвилa зa това. Както е известно, процедурата е продиктувана от оставката на досегашния председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Той я подаде в края на юли заради "Апартаментгейт". В този скандал Георгиев се нареди на своеобразно почетно място с прословутата си тераса.

След като антикорупционната парламентарна комисия прие правилата, ощe днec те щe бъдaт внeceни в дeлoвoдcтвoтo нa Нaрoднoтo cъбрaниe. Въпреки това процедурата ще се забави, тъй като правилата няма как да бъдат обсъдени в пленарната  зала до края на предизборната ваканция на народните представители.

Теоретично нов шеф на КПКОНПИ може да бъде избран чак в края на ноември, прогнозира прeдceдaтeлят на парламентарната кoмиcия за борба с корупцията Бoриc Ячeв oт НФCБ. Когато правилата бъдат внесени в парламентарната  зала, пaртиитe имaт 14-днeвeн cрoк зa представяне на кандидатури. Cлeд тoвa номинираните пък имат седем дни, за да внесат концепциите си за дейността на КПКОНПИ. Освен това трябва да внесат и декларации за имотното си състояние и че не са в конфликт на интереси. Отделно те ще бъдат проверени и от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Номинираните кандидати ще бъдат изслушани от антикорупционната парламентарна комисия, а това нейно  заседание  ще бъде излъчено онлайн на сайта на Народното събрание.

Досегашният шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев беше избран начело на новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) през февруари 2018 година. Преди това той беше шеф  на старата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), но със новия антикорупционен закон, приет през януари 2018 г., управляващите структурираха нова мегакомисия. За председателското място тогава се сбориха двама кандидати - досегашният председател на КОНПИ Пламен Георгиев и кандидатът на опозицията Николай Николов, който пък беше начело на комисията за конфликт на интереси.
Георгиев беше подкрепен от ГЕРБ, като предложението беше подписано от 22 депутати, включително и от "Обединени патриоти",  начело с Красимир Велчев. По силата на предходните разпоредби на новия антикорупционен закон, приет през януари 2018 г., Георгиев служебно стана временен председател на новата КПКОНПИ.

Както и се очакваше, Георгиев  спечели състезанието. Според правилата председателят на КПКОНПИ се избира с обикновено мнозинство от парламента, след което той има право да номинира останалите членове на комисията. Логично бе парламентарното мнозинство да наложи волята си, а след това останалата част от процедурата няма никакво значение - кои ще са членовете на комисията например. И за тях  се гласува  от парламента, но депутатите не могат да повлияят на номинациите и става това, което новият шеф на КПКОНПИ каже. Просто защото законодателите предвидливо не са предвидили механизъм за бламирането на предложенията на председателя на комисията.
След оставката си Пламен Георгиев се запъти към Валенсия като генерален консул там. Въпреки колосалния скандал с незаконната му тераса, той ще заеме този пост. До това се стигна след ултиматум от страна на премиера Бойко Борисов Георгиев да бутне скандалната тераса, ако не иска да се размине с  топлото местенце в чужбина, изработено с пределна лоялност към управляващите. Както вече се появи информация от испанските медии, срещу това Георгиев ще получава около 3 300 евро месечна заплата , а в добавка държавата ни ще му  покрива  наема за жилище, ще му се плаща допълнително  по 500 евро за съпругата му и по 200 евро на дете, и разбира се командировъчни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във