Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Нонстоп резил по знакови дела

И тази седмица продължиха да валят добри новини за знаковите дела. Но добри не за прокуратурата, а за подсъдимите. И на втора инстанция призна братята Красимир и Николай Маринови-Маргините за невинни по обвиненията в подготовка на три убийства. Апелативните съдии потвърдиха решението на Софийския градски съд (СГС) от миналата година, който осъди само второстепенните герои в това дело на по няколко години затвор. Повечето от тях вече ги бяха излежали в предварителния арест.
Не бе изненадващо, че оправдателните присъди за братята бяха потвърдени на втора инстанция. Прокурорите по делото Николай Кокинов и Роман Василев така и не успяха да представят категорични доказателства за това, че братята са организирали покушения срещу о.р. ген. Любен Гоцев и срещу покойните вече Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора. За връзка между всички тях говори само защитеният свидетел Велин Добрев, върху чиито показания бе основано делото. Но един човек не е достатъчен за доказването на такова престъпление.
Когато през лятото на миналата година съдията от Софийския градски съд (СГС) Лада Паунова произнесе присъдите на първа инстанция, Кокинов коментира, че е загубена битката, но не и войната. Времето обаче започна да го опровергава. Прокурорът взе да бие отбой - той заяви по повод на оправдателната присъда за Маргините и от Апелативния съд, че каквото е могъл, е направил на първата инстанция и с това неговите ангажименти са приключили.
Нека да припомним, че срещу Маргините има още две дела, които са на фаза досъдебно производство. Братята са обвинени, че са поръчали убийството на радиоводещия Боби Цанков и че са организирали банда за разпространение на наркотици.
Но, като иде реч за изгубените битки на прокуратурата, да напомним, че те не са една и две. Отложените дела и през тази седмица започват да натрапват усещането, че държавното обвинение полека-лека губи и войната с организираната престъпност и с корупцията. Като илюстрация на това във вторник (15 март) съдът върна за втори път на прокуратурата обвинителния акт срещу бившия земеделски министър Валери Цветанов. Той е подсъдим за прословутите замени на държавни земи. Съдиите сметнаха, че от прокурорския акт не се разбира как Цветанов е нарушил мораториума върху замените, при положение че през визирания в обвинението период въпросният мораториум още не е бил влязъл в сила.
Съдът вече върна делото преди една година за доразследване заради същите противоречия. Сега разбираме, че цялото това време е отишло напразно - държавното обвинение така и все още не е изяснило какви точно нарушения е направил бившият министър. Обвинителният акт сочи, че министърът не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и запазването на повереното му имущество. Не е обяснено обаче дали това е следствие от неизпълнение на определени задължения, или от действия, извършени в нарушение на закона. Освен това не са посочени факти, от които да се направи извод в какво се състои изпълнението или неизпълнението на конкретните задължения на министъра.
Битката на прокуратурата срещу друг представител на кабинета Станишев - Емилия Масларова, миналата седмица пък въобще не можа и да започне. Делото бе отложено пак по вина на прокуратурата. В списъка от тази седмица можем да приобщим и продължаващия с разпити на свидетели процес срещу столичния бохем Николай Методиев-Пилето. Свидетелите по него започнаха един по един да се отказват от показанията си, дадени през далечната 2004 г., така че и там нещата отиват към лош за обвинението край.
Масло в огъня наля главният прокурор Борис Велчев, който в четвъртък (17 март) преди заседанието на Висшия съдебен съвет изрази изумлението си, че след 14 месеца разследване в съда все още не е внесен обвинителен акт срещу най-известния обвиняем, спрягания за глава на Октопода бивш съветник в ДАНС Алексей Петров. Това според Велчев не било нормално. Не стана ясно обаче защо той се чуди, а не привика наблюдаващия прокурор Светлозар Костов и не му потърси отговорност за протакането.
По ирония на съдбата всички тези събития стават в момент, когато правителството надува свирката, че все повече затяга примката около организираната престъпност. Например в сряда - в същия ден, в който оправдаха Маргините - кабинетът се похвали, че е одобрил график с цели 42 неотложни мерки и действия в областта на съдебната реформа и борбата с организираната престъпност и корупцията за периода март-юли 2011 година. Списъкът включва законодателни, административни и организационни инициативи в наблюдаваните от ЕК области на правосъдието и вътрешните работи в рамките на партньорския механизъм за сътрудничество и оценка.
Според графика до края на март ВСС трябва да приеме план за изпълнение на мерките по Стратегията за борба с корупцията в съдебната система за периода 2011-2012 година. Чрез него ще се установят правила за поведение и механизми за тяхната реализация в контекста на превенцията и противодействието на корупционните явления. Сред необходимите законодателни промени са посочени корекции на Закона за държавната финансова инспекция и приемането на Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Срокът е месец май. Според прессъобщението изпълнението на въпросните мерки гарантира продължаване на съдебната реформа и постигането на устойчиви резултати в противодействието на корупцията и организираната престъпност.
В точка 23 от списъка с мерките фигурира изискването на всеки три месеца ВСС да анализира резултатите от действието на приетия Механизъм за контрол и отчетност на движението на делата от особен обществен интерес. Срокът е постоянен.
Тук не е зле да припомним, че неотдавна в доклад на Държавния департамент на САЩ бе отчетено, че има започнали множество дела срещу високопоставени фигури от престъпния свят. Оттатък Океана заявиха, че подкрепят усилията, които правим в тази посока. Ако в Щатите прочетат поредния график с мерки, съставен тези дни, навярно ще си кажат, че тук нема лабаво.
Да, но графиците са едно, а процесите, завършващи с оправдателни присъди - друго. Два паралелни свята, които нямат общо помежду си.

КАРЕ
Шефът на Комисията за установяване на престъпно имущество Стоян Кушлев явно ще трябва да си удължи отпуска по болест с още един месец - до 18 май. Причината е, че за тази дата Върховният административен съд (ВАС) отложи делото срещу професора за конфликт на интереси. Заради влошеното си здравословно състояние Кушлев не се яви в залата тази седмица. Съдът даде ход на процеса, но поръча на парламентарната Комисия за конфликт на интереси и парламентарна етика, както и на прокурора да съберат доказателства за наличие на роднински връзки на Кушлев с редица негови служители. Ще трябва да бъдат конкретизирани и евентуалните нарушения, които Кушлев е извършил и които са създали конфликт на интереси. Комисията и прокуратурата ще трябва да посочат точния размер на евентуалната облага, която той е извлякъл от това. В съда възникна спор и дали парламентарната комисия може да бъде страна по делото, тъй като според адвокат Славова тя няма подобни прерогативи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във