Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Нощни пеперуди пречат на Шенген

Очевидно не можем да влезем в Шенген, без да се справим с проститутките. Или поне с онези, които всеки пътуващ по международните ни пътища турист вижда в крайпътните храсти. Такова шосе е E 79. Това е европейският път, който свързва градовете Кошице в югоизточната част на Словакия и Солун на гръцкия бряг на Егейско море. Но гледката на гладкия асфалт, положен наскоро с пари от Брюксел, се загрозява от неглиже облечени жрици на любовта. През деня момичетата, чието единствено облекло независимо от сезона са чорапогащите, махат дружелюбно на преминаващите по Е 79 мъже. А през нощта им присветват с фенерчета, излъчващи дискретна лилава светлина.
МВР обаче твърдо е решило да сложи край на тази идилия. Това пролича от проведената навръх 8 март операция под кодовото название Пеперудите в Ботевград. Вместо да празнуват Международния ден на жената, част от мургавелките трябваше да търкат наровете в ареста при минус 5 градуса. Подобна беше съдбата и на техните сутеньори, седем от които са задържани при операцията. Според информацията от областната дирекция на МВР от търговците на жива плът е иззет мотор АТВ, друг от марката Хонда и автомобил БМВ, каквито има в правителствения парк. Доходите на жриците, част от които са били командировани и на Околовръстното шосе край София, са водени на строг отчет. При обиските в жилищата на сводниците им са открити тетрадки със записаните обороти от дейността на проститутките, хиляди левове в брой, 19 златни кюлчета всяко с тегло по пет грама, откраднати вероятно по време на секса с някой разсеян тираджия. Заловените мъже са били сутеньори, охранители и шофьори на проститутките. И четирите прибрани жрици са били непълнолетни. Операция Пеперудите е ръководена от ГДБОП, по досъдебно производство, образувано по чл.155, ал.1 от НК (склоняване към проституция), чл.159 от НК - трафик на хора с цел сексуална експлоатация, чл.253 от НК (пране на пари и във връзка с чл.321 от НК (организирана престъпна група), както обясни главен инспектор Николай Николов, директор на Софийската областна дирекция на МВР.
Същевременно, докато у нас трае акция Пеперудите, трима българи бяха осъдени за сводничество в Белгия, съобщи електронното издание La Derniere Heure. Това са братята Ивелин и Владимир Шишкови и приятелката на единия от тях - Иглика Бакърджиева. Ивелин Шишков е осъден на шест години затвор и глоба от 33 000 евро, а брат му и Бакърджиева са наказани с по 40 месеца лишаване от свобода и с глоба по 16 500 евро. Съдът е констатирал, че те са принудили шест жени да проституират след заплахи и шантаж. Приходите от дейността на проститутките са били превеждани в банка във Велико Търново.
Що се отнася до наказанията на пеперудите у нас, според сегашното ни законодателство, наследено от социализма, тяхната дейност се третира от съда по чл.329 на Наказателния кодекс (НК). Той гласи, че пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация. В повечето случаи жриците се разминават с по-лекото наказание. Ако са малолетни или непълнолетни, както в горния случай, обикновено ги връщат при родителите им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във