Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Нотариалното лоби взе точки

Първият лобистки скандал в управлението на ГЕРБ, избухнал през есента на 2009 г., отново излезе напред. В средата на седмицата парламентарната правна комисия гласува на второ четене поправка в Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД), позволяваща канторите на нотариусите депутати да функционират безпроблемно и по време на мандата им.
Според нея помощник-нотариусите, които заместват отсъстващия нотариус депутат, няма да се явяват на изпит на всеки две години от заместването, което изисква законът сега. Те ще държат изпит само когато кандидатстват първоначално да заместят титуляра. После само ще подават документи за вписване в регистъра на Нотариалната камара, представяйки издадената вече заповед на министъра на правосъдието. Така срокът за заместване в общия случай остава не по-голям от две години, но той няма да важи за заместниците на нотариусите депутати.
За разлика от 2009 г., когато тази поправка беше пробутвана наред с други промени в ЗННД, сега законопроектът се състои от един-единствен параграф и той съдържа само нея. Завидна упоритост да се направи нещо заради две депутатки нотариуси, тъй като двегодишният мандат на заместници като помощник-нотариуси вече изтича. Едната е самият председател на правната комисия и съпредседател на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, която както и през 2009 г. не гласува, не участва в дебата и отстъпи воденето на заседанието по този въпрос на друг свой колега парламентарист.
Другата е Бисерка Петрова от РЗС, която се оказа вносител на законопроекта в първоначалния му вид. Тогава РЗС още не беше скарано с ГЕРБ и повечето предложения бяха гласувани, но текстът за помощниците на нотариуси, станали депутати, предизвика шумен скандал и беше отстранен. Още тогава се усещаше обаче, че Фидосова няма да се откаже да го прокара и сега това е почти свършен факт. Нищо че много от депутатите в правната комисия ги нямаше, а Екатерина Михайлова и колегите й от ДСБ се въздържаха да гласуват именно заради съмненията, че става реч за скрит лобизъм.
Първият опит да се прокара тази поправка бе направен още на заседанието на правната комисия на 13 август 2009 година. Тогава текстът, отнасящ се до двама души в държавата, беше подпъхнат в дневния ред наред със законопроект за изменение и допълнение на Закона за избиране на Велико народно събрание, което да приеме нова конституция, и с проект за правила за работата на самата правна комисия. Оказа се, че заместник-председателят на правната комисия Тодор Димитров го е внесъл предишния ден и председателката на Народното събрание Цецка Цачева го разпределя незабавно в комисията, чието първо заседание беше ръководено от същия Димитров след оттеглянето на Фидосова. Бързина, на която би завидял всеки законотворец.
Че работата е наредена, пролича тогава от реакциите на засегнатите. Лидерът на РЗС Яне Янев си изми ръцете пред медиите, че промените не са съгласувани с него. И нарече операцията монтанска инициатива, визирайки произхода на Фидосова. А председателят на Нотариалната камара Димитър Танев подлежи рамо на колежките си с твърдението, че Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси има прекалено широк обхват, което пречи на хората, заемащи публични длъжности, да си вършат необезпокоявано работата. Танев не пропусна да чукне депутатите адвокати, които могат да водят дела и по време на депутатския си мандат.
Министерството на правосъдието така и не изпрати тогава свой представител, изобщо не се разбра и дали е изпращало исканото от правната комисия писмено становище по въпроса. Членове на правната комисия, участвали и в предишния парламент, пък припомниха, че предшественичката на Маргарита Попова - Миглена Тачева, е отхвърлила подобни промени, внесени от Четин Казак.
Вносителката Бисерка Петрова, която пое нотариалната кантора от мъжа си, след като той беше осъден за документни измами, изобщо не се вясна на обсъжданията. А Фидосова, която е повече от 10 години в управата на Нотариалната камара, старателно даваше вид, че пази неутралитет. Но с пушка при нозе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във