Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Нов банков обир

Организираната престъпност отново си показа зъбите, докато МВР гони кокошкарите в похода си срещу битовата престъпност в страната. Четирима маскирани и въоръжени с автомат бандити нахлуха сутринта на 19 февруари (сряда) в офиса на Първа инвестиционна банка (ПИБ) в кв. "Хаджи Димитър" в столицата. Според неофициална информация те разбили вратата на клона с чук, след което свалили с няколко удара по главата намиращия се в офиса охранител. След броени минути нападателите избягали с плячката си.


От ПИБ публикуваха официално съобщение, в което се уточнява задигнатата сума. "По предварителни данни при извършен въоръжен грабеж тази сутрин в офис "Хаджи Димитър" - гр. София, е открадната сума в размер до 200 000 лева. Важно е да уточним, че клиентите нямат основание за притеснения, тъй като всички пари и ценности са застраховани и се покриват от застрахователите", се казва в съобщението на банката за инцидента.


МВР също разпространи информация за случилото се. В нея се посочва, че столични полицаи издирват извършителите на въоръжен грабеж. От МВР уточняват, че сигналът от банковия клон в ж.к. "Хаджи Димитър"е получен сутринта в 8.30 часа. "По първоначални данни четирима маскирани, единият от които с оръжие, влезли в офиса, а после избягали. Предстои да бъде изяснено дали има липси. На място се извършва оглед. Образувано е досъдебно производство. Работата по издирването и задържането на извършителите продължава", се казва в лаконичното съобщение на МВР.


Пострадалият охранител най-вероятно е ударен по главата с приклад на автомат. На място му е оказана медицинска помощ и е бил откаран в "Пирогов". От Института за спешна помощ уточниха, че бодигардът е получил пет рани по главата, които са обработени и залепени. След скенер е станало, че няма нищо сериозно и най-вероятно той ще бъде освободен за домашно лечение.


Прави впечатление, че четиримата извършители са имали сериозна подготовка. Те успели да изчезнат, преди полицията да се озове на местопрестъплението. Освен това са избрали за удара си най-подходящия момент - веднага след отварянето на офиса, когато там не е имало клиенти на банката. Неофициална информация сочи, че малко преди удара банковият клон е бил зареден с пари.


Новият опит за обир се случи, докато криминалистите от Столичната дирекция все още продължават издирването на извършителите от неуспешния опит за грабеж от офиса на МКБ "Юнионбанк " на бул. "Тотлебен" № 30-32 на 10 януари тази година. Нападението тогава не донесе никаква печалба на бандитите, тъй като охраната на банката реагира адекватно и предотврати обира. От МКБ "Юнионбанк " потвърдиха, че няма откраднати пари. Полицията също реагира бързо, уточниха от финансовата институция. МВР все още работи по изясняване на обстоятелствата около неуспешния обир. Първоначалната информация сочеше, че извършителите са били трима. Впоследствие обаче се появиха твърдения, че те са били седмина и са избягали с два черни джипа от местопрестъплението.


Няма раздвижване и в разследването по разбиването на банкомата в клона на ДСК на столичната улица "Оборище" 74 на 13 февруари (четвъртък). Оказа се , че обирът е станал в полунощ, но от ДСК са се усетили едва в ранния следобед. Клонът на банката се намира под жилищен блок, а разбитият банкомат е във вътрешно помещение. Крадците са проникнали без взлом, като вероятно са отворили входната врата с карта на банката. Крадците се опитали да затъмнят камерите във фоайето на банката, изкривили ключалката на банкомата и така отворили първата врата. Те най-вероятно са знаели кода на банкомата, предполагат от полицията, тъй като втората врата към банкомата не е разбита.


По късно същия ден в кв. "Хаджи Димитър" бе открито опожарено "Ауди ", чието описание отговаря на колата, с която са избягали банковите обирджии. А в четвъртък (20 февруари) стана ясно, че край гр. Сандански е бил задържан заподозреният за обира Валентин Кирилов-Пуйката заедно с още двама души. Полицията продължава работата по случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във