Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НОВ ЕВРОСКАНДАЛ ЗАРАДИ ЧИСТКА В ЗАТВОРИТЕ?

Бавно, но сигурно управляващата коалиция тласка България към нов международен скандал. Противно на очакванията, големият виновник за това няма да е вътрешният министър Румен Петков или пък главният прокурор Борис Велчев, а... министърът на държавната администрация Николай Василев и правителството на Сергей Станишев.
За отвратителното състояние на българските затвори и следствените арести се пише и говори поне от десетилетие и половина. Не само от български, западноевропейски и американски правозащитници и журналисти, но и от възможно най-високопоставените чиновници в Брюксел и Вашингтон.
За последно по този въпрос се изказаха експертите от Европейския комитет за предотвратяване на малтретирането и нехуманното или унизително третиране при изпълнение на наказанията (т. нар. Комитет по изтезанията), които след десетдневна визита в страната (от 10 до 21 септември 2006 г.) за пореден път отсякоха: българските затвори са пренаселени (при капацитет от около 8100 места, в момента наровете търкат над 11 500 затворници и арестанти), мизерията в тях е ужасяваща, броят на надзирателите е крайно недостатъчен и това създава реални предпоставки за корупция и извращения, а ресоциализацията и превъзпитанието на лишените от свобода са под всякаква критика.
Година по-късно ресорният заместник-министър на правосъдието Димитър Бонгалов (преди два месеца той подаде молба за освобождаване, която премиерът Сергей Станишев все още не е разписал) връчва на министър Миглена Тачева стратегия за реформа на затворното дело, в която аргументирано е посочено: България има нужда от пет нови затвора - в Раднево, София, Пловдив, Варна и Плевен, а за достигане на европейските норми броят на надзирателите трябва да бъде увеличен поне с 50 на сто.
Къде и с кого е била съгласувана тази стратегия днес не е толкова важно. По-интересното е, че на 10 януари (четвъртък) Димитър Бонгалов най-сетне се похвали, че финансовият министър Пламен Орешарски е прегърнал идеята му за изграждането на четири нови затвора по следната схема: Държавното предприятие Фонд Затворно дело тегли кредит от около 200 млн. евро. Новото строителство се извършва със собствена и много евтина работна ръка. А накрая терените, върху които са построени затворите в София, Пловдив, Варна и Плевен (тюрмата в Раднево е готова, но за нея ще стане дума по-нататък), се продават по пазарни цени, които в момента надхвърлят 1200 евро за квадрат.
Според изчисленията на Димитър Бонгалов, само опразването на Софийския централен затвор ще донесе около 90 млн. евро: 60 млн. евро за 50-те декара край бул. Сливница и 30 млн. евро за сградата, която е паметник на културата от национално значение и от която би излязъл прекрасен луксозен... хотел.
Дали експертите от Европейския комитет за предотвратяване на малтретирането и нехуманното или унизително третиране при изпълнение на наказанията завинаги ще забравят България, щом научат радостната вест за изграждането на четирите нови тюрми, все още е много рано да бъде прогнозирано.
Със сигурност обаче те ще подскочат като ужилени, щом разберат, че на 9 януари (сряда) правосъдното ведомство най-сетне е открило начина, по който ще изхвърли на улицата около 400 души в изпълнение на правителственото решение за 8-процентно съкращаване на държавната администрация.
Една много малка част от тази бройка (по-точно - 25-30 души) ще бъде попълнена от служителите в самото министерство, в което работят около 300 души. А останалите кандидат-безработни, понеже щатният състав на Дирекция Съдебна охрана е невъзможно да бъде орязан, трябва да бъдат набрани само и единствено от служителите в Дирекция Изпълнение на наказанията.
Доколкото Параграф 22 успя да разбере, до 11 януари (петък) вече са определени за съкращаване първите 250 души от затворната администрация. От тях 90 са надзиратели, а останалите упражняват най-различни професии - общи работници, чиновници, инспектори и т. н.
По принцип амбицията на министъра на държавната администрация Николай Василев за 8-процентно свиване на бюрократичния апарат е похвална, защото в момента България е може би на първо място в Европейския съюз по брой на... некомпетентни държавни служители на глава от населението.
В частност обаче правителството направи груба грешка, защото претвори идеята на Николай Василев в съответното решение според вехтия принцип От всички по малко, от всекиго - по равно! Тоест - без анализ на ситуацията и без реална преценка на обективното съотношение между количеството на държавните чиновници, тяхната ефективност, обществените потребности и европейските стандарти.
Защо обаче днес се занимаваме единствено със затворната администрация и надзирателите? Ами много просто: полезно или вредно, правителственото решение за 8-процентното съкращаване на чиновниците ще бъде изпълнено. Дали до края на януари Дирекция Изпълнение на наказанията ще се раздели с 300 свои служители или само с 250 - няма чак толкова голямо значение. По-важното е друго: съвсем скоро министър Миглена Тачева ще бъде принудена да завърти кадровата рулетка в обратна посока.
Само след два-три месеца в експлоатация влизат новия затвор в гр. Раднево и възстановеното затворническо общежитие край Бургас, където ще лежат общо 1000 души, лишени от свобода. Което означава, че министър Тачева ще трябва да пребори правителството за нови... 400 работни места: по 20 - в съответната администрация, плюс общо 340 надзиратели, защото така постановяват задължителните европейски норми.
И понеже прогнозите са, че обратното завъртане на кадровата рулетка е трудна работа, като нищо през лятото ще ни цъфне нова инспекция от Европейския комитет за предотвратяване на малтретирането и нехуманното или унизително третиране при изпълнение на наказанията.
А случи ли се това - скандалът не ни мърда, защото - на всичкото отгоре - две трети от препоръките на т. нар. Комитет по изтезанията от септември също не са изпълнени. Поради чисто субективни причини и вътрешноведомствен инат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във