Параграф22 Weekly

ПО КУПОЛА

Нов фарс с попълването на ВСС

Какво ще става с Висшия съдебен съвет (ВСС) през краткия живот от една година, който му остава, вече не вълнува почти никого. Включително и съдиите, които би трябвало да са сред най заинтересованите от състоянието на кадровия орган на Темида.


За това говори фактът, че в началото на тази седмица, без каквато и да е дискусия и без кандидатите да изложат своите концепции, съвсем безшумно част от съдийското съсловие избра новото попълнение в кадровия орган от своята квота. Това са Теодора Нинова от Върховния касационен съд (ВКС) и Димитър Фикиин от Военноапелативния съд. Двамата, заедно с Марина Михайлова от ВАС бяха издигнати за кандидати от квотата на съдебната власт на 12 юли. И тогава, и сега изборът бе бойкотиран от Върховния касационен съд (ВКС), от най-големите софийски съдилища и от магистратите от Благоевградския съдебен район. Бойкотът е най-силният сигнал, че настоящият кадрови орган не се ползва с доверието на значителна част от съдиите и трябва да си подаде оставката.


При избора съдия Нинова бе подкрепена от 120 делегати от общо присъстващи 163. Фикиин получи подкрепа от 93 делегати. Двамата новоизбрани ще довършат мандатите на Капка Костова и Галина Захарова, които подадоха оставка в знак на протест срещу дискредитираната кадрова политика на ВСС. Те въстанаха срещу кадруването в системата след избора на приятелката на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.


За първи път от година и половина съветът ще заработи в пълен състав, след като и Народното събрание попълни с двама членове своята квота, която бе овакантена заради скандала с Красьо Черния. Третият кандидат Марина Михайлова от Върховния административен съд (ВАС) събра едва 63 бюлетини за. На следващия ден след избора - вторник (13 септември), по време на първото заседание на ВСС в новата сграда на съвета на ул. Екзарх Йосиф, продължило 20 минути, двамата нови членове на съвета бяха освободени от магистратските си длъжности. Така те за първи път взеха участие в заседание на кадровия орган.


Шокиращ бе фактътulnone

nbsp;


че нито един от кандидатите не представи концепция пред общото събрание на делегатите, както и това, че нямаше и никакви изказвания на техни колеги. Въпреки че няма законово изискване кандидатите да представят своите виждания за принципите, които ще следват в кадровата си политика, пълната тишина и липсата на какъвто и да било дебат около техните номинации показа доколко сериозно се гледа на дейността на ВСС.


Това е втори фарс при избор на нови членове на кадровия орган. Първият, който бе доста шумен, се разигра на 20 юли в Народното събрание. Причината за шума бе номинацията на многократно наказвания и разследван прокурор от времето на Филчев Нестор Несторов за член на Висшия съдебен съвет. Той бе издигнат с гласовете на ГЕРБ и независимите депутати за член на съвета от парламентарната квота. Освен него народните избраници излъчиха и избраха за свой представител следователя Кирил Гогев - също без особени заслуги пред Темида. Кандидатурата на Несторов бе внесена от независимите депутати близки до ГЕРБ - Димитър Колев и Марио Тагарински, отцепника от ДПС Корман Исмаилов, както и от четирима депутати, напуснали Атака. Гогев бе подкрепен с подписите на Венцислав Върбанов и бившите членове на групата на РЗС Тодор Великов, Дарин Матов, Димитър Чукарски и отново Марио Тагарински. Процедурата за попълването на парламентарната квота се превърна в истински цирк, след като почти две години от напускането на Стойко Стоев и Иван Димов, замесени в скандала с лобиста Красьо Черния, ГЕРБ отказваше да я стартира. През това време бяха приети промени в Закона за съдебната власт, които задължаваха Народното събрание да проведе публична дискусия при избор на своите представители. В крайна сметка никой не разбра защо точно Несторов и Гогев влизат във ВСС, но и двамата - в рамките на няколко минути, изложиха своите концепции пред депутатите.


Тази седмица обаче техните колеги, кандидатите Фикиин, Нинова и Михайлова, изобщо не обелиха и дума пред колегите си. За сметка на това след избора двамата победители казаха няколко думи пред медиите.


Според Фикиин

съдебната властulnone ulняма проблемиulnone

nbsp;


а проблемче. Слабото обществено доверие във ВСС се дължало не на някакви сериозни недостатъци в неговата работа, а в липсата на комуникация - хората просто не са добре информирани. Новият член на съвета фактически обвини пресслужбите в системата, включително и тази на ВСС, че не си вършат работата. Той изрази мнение, че ако ВСС има един говорител, който свежда на по-популярен език решенията на съвета до обществото, общественото доверие ще нарасне. Новоизбраният кадровик препоръча на съдилищата в страната техните служители за връзки с обществеността да влязат най-после пълноценно в длъжността си. Според Фикиин магистратът говори с присъдата и с решението си, а когато се получи така в практиката, че правната и социалната справедливост не се припокриват, тогава пиарът да излезе и да обясни защо се е случило това. Остава сега атакуваните пиари да си вземат бележка и да преобърнат погрешната представа на обществото за плачевното състояние на съдебната система.


Новият член на ВСС заяви от името на кадровия орган, че съветът е заработил по-открито, по-прозрачно, по-качествено. Неговата колежка Теодора Нинова пък не можа да обясни с какво точно ще помогне на съдебната система - щяла да сподели това, след като встъпи в длъжност. Все пак призова за обединяване на усилията на всички институции. Нинова не се притесни от факта, че най-големите съдилища в страната, воглаве с Върховния касационен съд, ги нямаше в залата, тъй като продължаваха да бойкотират изборите.


В деня, в който съдиите показваха незаинтересованост към своите кандидати, а самите кандидати рисуваха

розов портретulnone ulна Темидаulnone

nbsp;


Съветът на ЕС (известен доскоро като Съвет на министрите- б.а.) препоръча на България да предприеме стъпки за фундаментална реформа на съдебната си система. И да работи за ефективно подобряване на професионалната практика в съдебната власт и в разследващите органи. Явно в Европа проявяват повече интерес към българската Темида, отколкото у нас. Съветът припомня, че трябва да приемем нов закон за конфискуване на имущество, да гарантираме пълното прилагане на Закона за конфликт на интереси и да подобрим административния капацитет в областта на обществените поръчки. Всичко това се препоръчва в съобщение на институцията във връзка с публикуваните юлски доклади на ЕК за Румъния и България в областта на правосъдието и вътрешния ред.


Според констатациите на Съвета представителите на съдебната система у нас не са показали реален ангажимент към реформи, а няколко важни назначения в съда не отговарят на стандартите за прозрачност и доверие. Макар и имена да не се съобщават, очевидно сред тези назначения се има предвид най-вече скандалното избиране на приятелката на вицепремиера Цветанов Владимира Янева за шеф на СГС.


В съобщението на Съвета на ЕС се отбелязва, че промяната на съдебната система изисква последователен подход от всички институции в държавата и широка политическа подкрепа. Приветстват се усилията и политическата воля на правителството, но се посочва, че България трябва да постигне по-голям прогрес в борбата срещу корупцията на високо ниво и организираната престъпност. Като положителна стъпка се отбелязва решението за формиране на специализиран съд, както и реформата на полицейското разследване. Съветът на ЕС приема заключенията и препоръките в докладите на Комисията и посочва, че мониторинговият механизъм остава подходящ инструмент за оказване на помощ на двете страни и че до постигането на очакваните резултати механизмът остава в сила...


Ако се съди по плановете на правителството, това, което се изисква от България, ще бъде постигнато в най-кратки срокове - най-късно до декември тази година. За тази цел правосъдното министерство е начертало план-график с много мерки. Добре би било въпросният график незабавно да бъде изпратен на всички заинтересовани международни институции, за да се успокоят, че у нас се работи с усилени темпове по съдебната реформа.


nbsp;


Кратки биографични данни за номинираните

Новото попълнение на ВСС Теодора Нинова се е трудила цял живот в съдебната сфера. През последните 17 години е на работа във Върховния касационен съд (ВКС). Владее два езика - руски и немски. Няма данни за конфликт на интереси. Не е известно да има просрочени и висящи дела. Притежава апартамент в столицата, както и няколко наследствени ниви и гори. Нинова не е наказвана дисциплинарно, няма агентурно минало. Не присъства в заключенията на Сметната палата за несъответствия с декларираните имоти.


Според сведенията съдия Димитър Фикиин също не е работил извън органите на съдебната власт. Атестацията му, извършена през 2009 г., сочи, че няма забавени дела повече от три месеца. И при него няма данни за конфликт на интереси. Съпругата му е адвокат. Притежава наследствени земи край Батак, има спестявания от заплатата и от други източници. Има и банков кредит. Името му не присъства в Сметната палата за несъответствие на декларираните имоти. Срещу Димитър Фикиин не са образувани дисциплинарни производства, няма и наложени наказания, няма агентурно минало. Два пъти е награждаван от министъра на отбраната.


Третият номиниран за член на ВСС (който отпадна при гласуването) - съдия Марина Михайлова, през 2009 г. е кандидатствала за заместник-председател на Върховния административен съд, но е била подкрепена едва от трима членове на съвета. Тогава за поста е избрана Венета Марковска. През 2008 г. Михайлова е свършила 190 дела, до един месеца са приключени 176, 11 до три месеца и три до една година. През 2010 г. Михайлова е с най-голям брой свършени дела в Пето отделение - 229.


Няма наличие на конфликт на интереси и при нея. Съпругът й е адвокат. Заедно притежават апартамент в столицата и парцели земя, които са дарение. Семейството има банкови кредити и спестявания от заплати, наеми и хонорари.


И Марина Михайлова не присъства в заключенията на Сметната палата за несъответствия с декларираните имоти. Също не е наказвана дисциплинарно, всяка година е била поощрявана с премии. Няма агентурно минало, но съпругът й Бойко Дойчинов е бил щатен служител на ДС. Съдия Михайлова е била лектор в Националния институт на правосъдието.


(Бел. ред. - тези профили на кандидатите не са публикувани на сайта на ВСС, както би следвало, а бяха разпространени от една неправителствена организация - Българския институт за правни инициативи (БИПИ).)

Facebook logo
Бъдете с нас и във