Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Нов опит за провал на гражданската конфискация

Поредна акция за проваляне на новия закон за гражданска конфискация на необяснимите богатства предприе опозицията. В началото на седмицата един от най-върлите му противници - Михаил Миков от БСП, внесе свой законопроект, в който предлага отнемането на имущества да става чрез механизмите на наказателния процес. Това е втори подобен опит за удар по законопроекта на управляващите, вече гласуван на първо четене в Народното събрание в средата на февруари. Преди това, както сме писали неколкократно, алтернативен проект внесе и Христо Бисеров от ДПС, но депутатите от ГЕРБ не го подкрепиха.


Миков гради проекта си на тезата, която поддържаше и по време на дебатите - че НК предвижда достатъчно възможности за отнемане на имущество при доказване на умишлени престъпления, но прокуратурата не ги използва достатъчно ефективно. Бившият вътрешен министър твърди, че препоръките на Европейската комисия от последния мониторингов доклад могат да бъдат изпълнени и чрез разширяване на обхвата на Наказателния кодекс, без да се пише нов закон за гражданската конфискация.


Този законопроект се предлага в отговор на отправените препоръки от Европейската комисия за приемане на по-репресивно законодателство за отнемане на имущество придобито от престъпна дейност. Това изискване може да бъде изпълнено и само със средствата на наказателното право, тъй като единствено в наказателния процес може да бъде определено едно имущество като придобито от престъпна дейност с налагане на осъдителна присъда от съда. Това е конституционно допустим способ за отнемане на имущество, пише Миков в мотивите си към внесения в НС законопроект.


Инициативата на Миков изглежда позакъсняла, тъй като управляващите вече се заканиха, че ще приемат окончателно законопроекта си до Великден. Не е сигурно обаче дали освен с ДПС ходът на БСП не е съгласуван и с ГЕРБ. През лятото на миналата година десетки депутати от неговата група изчезнаха мистериозно при гласуването на текста, написан от правосъдното министерство (ръководено от хора на ГЕРБ), проваляйки го съвсем демонстративно. А когато дойде ред на проекта на ДПС пък, парламентарната група на ГЕРБ масово гласува с въздържал се, вместо да отхвърли категорично внесените от Бисеров текстове. Човекът на Доган се беше постарал да обезсмисли напълно гражданската конфискация, предлагайки тя да се провежда от НАП след финансово разследване, разпоредено от прокуратурата, а съществуващата комисия по конфискация да бъде закрита. В проекта на Бисеров свързаните лица, на които са прехвърлени имущества, са наречени трети добросъвестни приобретатели, записана е и изрична забрана правата им върху тези имущества да подлежат на оспорване по съдебен ред.


Законопроектът на Миков е не по-малко скандален от този на Бисеров, а целта му е очевадна - гражданска конфискация да не се провежда, да се бетонира статуквото. Червеният депутат не предлага нищо повече от въвеждане на няколко допълнителни текста за престъпления, при които съдът може да налага конфискация на цялото или на част от имуществото. Става въпрос за убийство по поръчка на престъпна група, за отвличане, за продажба или за притежание на акцизни стоки без бандерол, за пране на пари, за използване не по предназначение на средствата от европейските фондове в големи размери. Тук влизат и организиране и ръководене на престъпна група, производство, преработване и разпространение на наркотици, устройване на хазартни игри не по установения ред и други.


Ако тези наказателни състави бъдат прибавени към досегашните, при които съдът може да отнема имущество, общият им брой ще нарасне, но това с нищо няма да промени печалната картина на т. нар. наказателна конфискация. При дебата в Народното събрание миналия месец Миков поиска данни в колко случая прокуратурата е предложила на съда да постанови отнемане на имущество на обвиняеми. Показателно е, че самият той призна, че това не се прави, а заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов подкрепи тезата му със статистика. Сега Миков предлага някои нови престъпления, свързани с натрупване на необясними богатства, но не предлага механизми, които да задължат прокуратурата да иска конфискация. Възпроизвежда се и сегашната формулировка, според която съдът може да постанови конфискация на част или на цялото имущество на виновния, но не е длъжен да направи това. Съгласно принципа, че наказателната отговорност е лична, остават недосегаеми имуществата на свързани с обвиняемия лица и дори на негови роднини.


Каквито и сметки да си правят управляващите, трябва да са наясно, че подобен ход Европейската комисия категорично няма да приеме. Сегашният им проект и без това е достатъчно орязан, след като от него бяха изхвърлени някои от най-силните текстове. Явната и задкулисна съпротива срещу въвеждането на ефективен закон за гражданска конфискация е обаче толкова ожесточена, че не е ясно какво ще бъде гласувано в крайна сметка. Неясната перспектива доведе преди месец до напускането на председателя на комисията по конфискация Тодор Коларов, който увисна във въздуха след сблъсъка с шуробаджанащината в поверената му структура. Коларов мотивира оставката си с липсата на реформаторско мнозинство в комисията и на политическа подкрепа от Народното събрание и от президента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във