Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НОВ ЗАКОН, ЛУД ГИДИЯ И СТАРИ КАДИИ

Мрачно бъдеще е надвиснало над крехките души на десетките прависти и възпитаници на Академията на МВР, които и тази година ще се влеят в редиците на дознателската армия и разследващите полицаи. Ако е вярно, че корупцията в МВР е най-висока, най-засегнати от този бич Божи се оказват дознателите, а заразата приема вече размерите на епидемия.
Това сигурно щеше да мине като голословно твърдение, ако не прозвуча от камбанарията на Темида - там, където висшите магистрати седят и обхващат с всевиждащ поглед мирозданието. А народът хваща вяра на всяка дума, излезла из устата им, и дори го е изразил в поговорката Криво седи, право съди стар кадия.
Широкоизвестният факт, че корупцията поразява дознанието в МВР, бе оповестен на кръгла маса в четвъртък (26 юни) на тема Обсъждане на дела на Върховната касационна прокуратура и Върховния касационен съд за случаи на корупционни практики във високите етажи на властта. За илюстрация на тезата, че има тенденция за нарастване на подкупността сред разследващите, бе посочен пресен случай с дознател от РПУ в Северна България. Като луд гидия той се изтъпанил пред сградата на управлението и хванал да предлага срещу заплащане уреждането на проблемите на разследвани лица. Според изнесените от Военноапелативната прокуратура данни от началото на тази година за подкупи и престъпления по служба са осъдени 19 души от МВР и Министерството на отбраната.
На този звуков фон народните представители приеха на първо четене в петък (27 юни) станалия вече прословут проект за промените в Закона за МВР. Изводите на висшите магистрати отсега хвърлят дебела сянка върху ефективността на бъдещата Главна дирекция Досъдебно производство, която ще се появи в новата структура на вътрешното министерство. Наред с останалите главни дирекции Криминална полиция, Охранителна полиция, Гранична полиция и Пожарна безопасност и спасяване звеното за досъдебно разследване ще бъде гръбнакът на новото МВР.
Бедата е, че, още неродено, това звено носи вината на първородния грях и ще поеме върху себе си всички прегрешения на досегашните дознатели. А те не са едно или две. Най-важното бе дефинирано и на кръглата маса на висшите магистрати от съдията във ВКС Николай Дърмонски. Той направо загроби работата на разследващите и държавното обвинение: Поради мудно разследване, точещо се с години наред и множество отлагания на процеса на първите две инстанции, се стига до късно постановяване и влизане в сила на осъдителни присъди, които поради това са с ниска ефективност. Ето защо понякога се стига до нереални наказания на виновниците, заяви магистратът в черна тога.
Той даде и пример за късането на връзката между досъдебното производство и обвинението, което по закон е господар на разследването. През 2007 г. във ВКС било гледано дело, по което имало всички доказателства, че се отнася за пране на пари (чл.253 от НК). Деянието обаче било квалифицирано като данъчно престъпление, където наказанието е много по-малко. Внесено е все пак обвинение за пране на пари в осем случая. Заради противоречива позиция на прокуратурата решенията на първите две инстанции по седем от тях не са протестирани, при което в крайна сметка отпадна и последното обвинение, заради невъзможност за установяване по категоричен начин откъде идват парите и дали те са придобити по незаконен начин, възмутен бе се съдията от ВКС.
В същото време вътрешният министър Михаил Миков се опита да лъсне потъмнелия имидж на полицейското разследване и да прехвърли отговорност върху обвинителите. Полицията събира доказателствата под прякото ръководство на прокурора. Нека не възприемаме разследването като единствена функция на МВР. Постоянно расте броят на преките разследвания, извършвани от прокурори. В МВР се събират доказателства. Преценката кои от тях ще се използват в съда, за да се подкрепи обвинителната теза, прави прокурорът, подчерта Михаил Миков по време на обсъждането на проекта в сряда (25 юни) в НС.
Според Миков разследването ще бъде ефективно, ако квалифицираните оперативни работници се ангажират в по-голяма степен още в самото начало на процеса на събиране на доказателства. Те с намесата на прокурора ще доведат до обвинителен акт, без да робуваме на дипломи, заяви в пленарната зала вътрешният министър. И без да ще формулира една от основните причини както за текучеството на кадри в сферата на полицейското разследване, така и за ширещата се подкупност на служителите там: Има разлика в заплащането на служителите на МВР и тези на съдебната власт. Това превръща МВР в източник на подготвени кадри, които отиват да се реализират в съдебната система. Губим най-ценното и по този начин системата не може да бъде силна, заяви Миков.
Както се казва, порочният кръг е сключен и от него няма измъкване. Явно в такива условия дознателският апарат и новата институция на разследващия полицай, предвидена в Закона за МВР, ще работят като онзи незнаен дознател от РПУ-то в Северна България. За ефективността им няма да говорим. Само ще добавим, че наблюдението за отлив на кадърните кадри от МВР в съдебната система със сигурност е вярно. Извън кръга на шегата съдим за това по един страничен показател - бройката на магистратите, които са уловени в подкупност. Според Стойко Стоев, член на Висшия съдебен съвет, в парламентарната Комисия за борба срещу корупцията от началото на годината са постъпили 78 преписки срещу прокурори и 48 срещу съдии, по осем преписки срещу следователи и съдебни изпълнители, по една срещу нотариус и заместник-министър. В нито един случай обаче не е констатирано наличие на корупция...
Колкото до доклада на Световната банка Показатели за ефективността на държавното управление в света, където ние сме на опашката в контрола на корупцията, ще кажем: гиди, луди-млади, ненаиграли се! У нас що отсъди стар кадия, туй ще е!

Facebook logo
Бъдете с нас и във