Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НОВА ЕКСПЕРТИЗА ЗА ЧОРАТА

Нова съдебномедицинска експертиза ще трябва да установи каква е причината за смъртта на Ангел Димитров-Чората, споминал се по време на полицейската операция Респект в края на 2005 година. Това реши Софийският военноапелативен съд на заседание в събота (20 декември), с което удовлетвори искането на защитата, а тя твърди, че до момента причините за смъртта на Чората не са изяснени. Това трябва да стане до 9 март 2009 г., когато е насрочено следващото дело.
Софийският военен съд постанови общо 82 години затвор за бившите офицери от РЗБОП-Благоевград - майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите от Специалното звено за борба с масовите безредици при РДВР-Благоевград Янко Граховски и Георги Калинков. Всички те бяха обвинени за убийството на Ангел Димитров, но присъдата бе обжалвана пред по-горната инстанция.
Адвокат Георги Ценев от основания през ноември Национален обществен комитет за защита на служителите от органите за сигурност и отбрана заяви, че експертизата по делото е най-слабата в историята на България.
На съдебно заседание на 16 ноември т.г. защитници на петимата полицаи от Благоевград настояха да участват и международни наблюдатели в процеса. Адвокатите на петимата полицаи се заканиха да уведомят и компетентните органи на ЕС, международните правозащитни и полицейски организации, а също Адвокати без граници и дори наблюдаваща група от САЩ.
На 2 декември 2008 г. бе огласена независима експертиза на лицензирания американски патолог Томас У. Янг. Според нея данните сочат, че смъртта на Ангел Димитров е настъпила внезапно по време на яростна борба с полицейските служители и че внезапно настъпилата смърт се дължи на спирането на сърдечната дейност.
Нито едно от уврежданията, констатирани по време на аутопсията (кръвонасядания и охлузвания), не обяснява директно смъртта, смята патологът. Кръвонасяданията и охлузванията не са причинили поражение на нито един от жизненоважните органи. Няма вътрешни увреждания в шията, които да сочат и дори да намекват за удушаване (както се твърдеше по време на разследването), пише в експертизата на Янг. Неговите заключения се базират на снимки от аутопсията, както и на показания на свидетели и на съдебномедицински експерти, дадени в съда.
Нека припомним, че по нашумелия случай петорна експертиза бе направена от екип на бившия шеф на Съдебна медицина в София проф. Стойчо Раданов, който на 17 октомври тази година бе открит обесен в столицата. Разследващите твърдят, че той се е самоубил, а близките да не приемат тази версия.
Повторната експертиза за смъртта на Чората бе направена по настояване на чичо му, който е висш функционер в ДПС.
Според споменатия адвокат Ценев експертизата е нагласена така, че да обоснове обвинението срещу петимата полицаи в убийство.
Когато в съдебната зала попитах проф. Раданов защо в съдебномедицинския протокол от аутопсията пише, че черепът е здрав, а вие твърдите, че има черепно-мозъчна травма, той ми отговори: Черепът е здрав, но такъв е терминът, обяснява Ценев. Тезата на защитата на осъдените полицаи е, че при случая Чората няма убийство, а причиняване на смърт по непредпазливост. Защитниците на осъдените полицаи искат провеждане на алтернативен съдебен процес по делото и независимо разследване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във