Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НОВА ФУТБОЛНА ПАРОДИЯ ПРОСЪЛЗИ БУРГАС

Сливенската военноокръжна прокуратура разочарова тежко бургаския бизнесмен Ивайло Дражев, собственик на професионалния футболен клуб Черноморец. В сряда (16 ноември) в РДВР-Бургас бе получен препис от постановлението на подполковник Ташко Стаматов, с което униформеният обвинител отказва да образува наказателно производство и прекратява преписка № В-1376 от 2005 г., образувана по жалба от Ивайло Дражев.
Преди трийсетина дни футболният бос се ожали пред Сливенската военноокръжна прокуратура (тя покрива три съдебни окръга - Бургас, Сливен и Ямбол), че полицейски служители от РДВР-Бургас са подкрепили извършени самоуправни действия на служители от община Бургас, упражнили са срещу него принуда и са демонстрирали арогантно отношение.
Според подполковник Стаматов обаче нищо подобно не се е случило и затова бургаските полицаи няма да бъдат разследвани и съдени.

Точно преди един месец и една седмица, докато футболната общественост се вълнува от изхода на двубоя между националните футболни отбори на Малта и България, в Бургас се разиграва друг двубой. На 12 октомври, около 18 часа, служителите от общинската дирекция Мобилизационна подготовка, обществен ред и сигурност (т. е. - общинската полиция), подкрепяни от солидно количество въоръжени полицаи, се изсипват пред бариерата на стадион Черноморец. Води ги шефът на общинските охранители - Бонко Димитров, който размахва заповед за изземане на недвижимия имот. Документът е подписан от заместник-кмета на Бургас Васил Караманов, тъй като по това време титулярният градоначалник - Йоан Костадинов, е на посещение в Брюксел.
Поводът за издаването на тази заповед е решение на Бургаския общински съвет за разваляне на договора с Ивайло Дражев, подписан на 14 януари 2002 година. По силата на този договор футболният бос получава на концесия имотите на клуба (общо 140 декара) за срок от 35 години срещу годишна вноска от 15 000 лева.
В края на втората концесионна година (2003-а) мирът между Ивайло Дражев и общината е потвърден с нарочна референция, подписана от кмета Йоан Костадинов. В този документ се казва, че концесионерът - ПФК Черноморец АД, изпълнява абсолютно всички свои задължения по договора и общината няма абсолютно никакви претенции към него. На 29 юли 2004 г. обаче най-изненадващо Бургаският общински съвет обръща палачинката и приема решение, с което задължава кмета Йоан Костадинов да прекрати едностранно концесията поради системно неизпълнение на договора от страна на Ивайло Дражев.
След почти едногодишно умуване на 27 април 2005 г. кметът Йоан Костадинов най-сетне изпраща остро писмо до футболния бос, с което му дава тримесечен срок да изпълни задълженията си по договора. Това значи да изплати четиригодишни концесионни вноски (в общ размер на 60 000 лв.) и да предостави банкови гаранции за изпълнението на целия 35-годишен договор. В противен случай - се казва в писмото на кмета - общината ще счита договора за развален.
На 29 април Дражев предоставя в общината всички фактури за направените от него разходи - в размер на 4 млн. лв., както и кметската референция от 2003 г., че е изряден концесионер. В законоустановения 7-дневен срок бургаският градоначалник не предприема абсолютно нищо и Дражев решава, че бурята се е разминала. В средата на май обаче върху него връхлита втората вълна на общинарското недоволство под формата на ново писмо от бургаския градоначалник. От текста му става ясно, че общината не признава разходите на Дражев за реконструкцията и за издръжката на стадиона и ултимативно му разпорежда през следващите три месеца да изплати исканите 60 000 лв., или след изтичането на този срок да си събере багажа и да освободи стадион Черноморец.
Този път Ивайло Дражев атакува писмото на кмета пред Бургаския окръжен съд, завежда частичен иск срещу общината за 4 млн. лв. и депозира в съда всички документи, с които разполага. В името на мира и справедливостта в началото на юни по жалбата на футболния бос е образувано дело (№ 320/2005 по описа на Бургаския окръжен съд), след което всичко... отново утихва. За да дойде 12 октомври, когато общинарското търпение се изчерпва, заместник-кметът на Бургас Васил Караманов подписва заповедта за опразването на стадион Черноморец и я пуска за изпълнение.
По неизвестни засега причини шефът на общинска дирекция Мобилизационна подготовка, обществен ред и сигурност Бонко Димитров не уведомява концесионера Дражев за предстоящата операция с въоръжена сила. Тъкмо обратното, общинските служители по сигурността и ченгетата разбиват катинарите на източния портал, влизат в стадиона и започват да запечатват вратите на всички зали и помещения, които попадат пред очите им. Накрая те стигат до бившата административна сграда, превърната в общежитие за футболистите на клуба, които уведомяват президента на клуба за неканените гости, и скандалът избухва.
Със завидна бързина пристигналият на пожар Ивайло Дражев успява да организира изтласкването на общинарите и полицаите от района на стадиона. После затваря входа с две от своите возила - джип и мерцедес, както и с автомобила на треньора Тодор Тодоров, и... дава воля на гнева си. Пуска в безплодна употреба целия си арсенал от обиди и ругатни по адрес на общинската администрация, а после обявява, че на 7 октомври 2005 г. Сливенският районен съд е издал обезпечителна заповед и е спрял процедурата по едностранното прекратяване на концесионния договор от страна на общината.
Едно от дружествата на футболния бос - Обединени спортни клубове Черноморец, е регистрирано в гр. Сливен и затова в драматичната нощ на 12 октомври този аргумент прозвучава логично. Общинската блокада на стадиона е свалена, но хората на Дражев остават на барикадата и прекарват нощта на крак, увити с одеала.
На следващия ден, точно в 12. 22 часа, шефът на общинските охранители Бонко Димитров и хората му отново пристигат на стадион Черноморец. Този път съпротивата на защитниците е сломена и общинските служители правят пълен опис на залите и стаите, подменят бравите и запечатват всички помещения. А в официалното съобщение на община Бургас, разпространено на 13 октомври, се казва: Заповедта (на Сливенския районен съд - бел. ред.), ако съществува такава в правния мир, е постановена по искане на юридическо лице - Обединени спортни клубове Черноморец, с което Община Бургас няма нито юридически, нито фактически отношения и което лице няма никакво отношение към договора за концесия!
Войната срещу Черноморец е чисто политическа. Преди повече от четири години казах, че който е тръгнал срещу ПФК Черноморец АД, добро не е видял и посочих за пример няколко областни управители, както и бившия председател на ДАМС - Симон Спасов, които бяха сменени непосредствено след като се заядоха с бургаския футболен клуб - не остава длъжен Ивайло Дражев и още същия ден (13 октомври) предприема масирана медийна атака срещу враговете си. Акцентът в нея е поставен върху несподелената му от никого антикорупционна гражданска позиция като общински съветник.
Според футболния бос той е станал неудобен, защото е започнал да задава много и все неудобни въпроси, свързани с някои действия на общинската администрация и на бургаския кмет Йоан Костадинов по изразходването на общински бюджет и управлението на няколко общински дружества, докарани до фалит от обръч приятелски фирми.
По причини, които не коментира, Дражев пропуска да обясни по силата на каква логика е намесил в скандала Сливенският районен съд, след като неговото дружество концесионер - ПФК Черноморец АД, е регистрирано в Бургас. За сметка на това обаче ръководството на ПФК Черноморец изпраща протестна декларация до всички държавни институции и инстанции (президента, правителството, Народното събрание, главния прокурор и т. н.) по повод самоуправството на общинската администрация в Бургас, а Ивайло уведомява писмено за инцидента и еврокомисаря по разширяването Оли Рен.
Също на 13 октомври президентът на Черноморец прави още три хода в своя защита. Най-напред той сезира Бургаската районна прокуратура за поведението на общинските служители на 12 октомври вечерта. След това изпраща жалба до Сливенската военноокръжна прокуратура, в която настоява срещу ченгетата от РДВР-Бургас, взели участие в атаката срещу стадиона, да бъде образувано наказателно производство за превишаване на правата. А накрая ощастливява бургаския кмет Йоан Костадинов с нотариално заверена покана за опразване на спортното съоръжение в срок от 24 часа.
За най-голяма изненада на бургазлии седмица по-късно от напрежението не е останало и следа. На стадион Черноморец предишният ритъм на тренировъчната дейност е възстановен и сякаш никой не забелязва, че досегашните ползватели на базата са се... удвоили. Причината е повече от банална: на стадиона, заради който общината и Ивайло Дражев се хванаха гуша за гуша, вече тренират и играчите на най-младия футболен клуб в България - Черноморец 919. Този клуб е стопроцентова собственост на Бургаската община, регистриран е от Бургаския окръжен съд с решение № 1 от 6 юли 2005 г. (ф. д. № 2156/ 2005), а негов изпълнителен директор е бронзовият медалист от световното първенство в САЩ през 1994 г. Златко Янков.
Сякаш да докажат, че голямата политика няма нищо общо с любимата игра, състезателите на двата отбора ползват съблекалните по определен график, а до помещенията на ПФК Черноморец, където се намират екипите, документацията, архивът и инвентарът на клуба, достъп имат само изпълнителният директор на Черноморец 919 Златко Янков и неговият колега от ПФК Черноморец. Колкото до концесионера Ивайло Дражев, неговият достъп до клубните помещения е отрязан със специална заповед.
Колкото и да е обнадеждаваща обаче, идилията се оказва доста илюзорна, защото битката за футболното бъдеще на Бургас попада в мелницата на българското правосъдие. На 20 октомври районният прокурор на Бургас Андрей Червеняков издава две тематични постановления. С едното той отхвърля всички претенции на футболния бос към общината и отказва да образува наказателно производство за самоуправство срещу служителите от общинската дирекция Мобилизационна подготовка, обществен ред и сигурност. А с другото постановление прокурор Червеняков категорично отказва да разпореди изтеглянето на общинските служители от концесионната територия до решаването на спора по съдебен път.
На 1 ноември областният управител на Бургас - Любомир Пантелеев обаче най-изненадващо залива бургаските общинари със студена вода. Той издава заповед, с която отменя заповедта на заместник-кмета Васил Караманов за принудителното изземане на стадион Черноморец, защото е издадена при наличието на висящ съдебен спор за изрядността на концесионера Дражев (става дума за споменатото по-горе дело, образувано в началото на юни в Бургаския окръжен съд по жалба на футболния бос).
Едва след решаването на дело №320/2005 г. от Бургаския окръжен съд може да се прецени прекратено ли е действието на концесионния договор и респективно налице ли е основание ПФК Черноморец АД да ползва общинския имот, какъвто се явява спортното съоръжение. Издаването на заповед за изземването на имота при наличието на висящ съдебен спор е незаконносъобразно, а административният орган е бил длъжен да спре производството по издаването на заповедта на основание чл.13, ал. 1 от Закона за административното производство, категоричен е Любомир Пантелеев.
Какво ще се случи оттук нататък е трудно да бъде предвидено. От една страна, кметът Йоан Костадинов веднага обжалва заповедта на губернатора Любомир Пантелеев пред Върховния административен съд (ВАС) и, заедно със заместниците си, отново отлетя за Брюксел. На 16 ноември Сливенската военно-окръжна прокуратура отказа да образува дело срещу полицаите, участвали в двете атаки на стадион Черноморец (на 12 и 13 октомври), въпреки че законосъобразността на кметската заповед за изземането на концесионния имот тепърва трябва да бъде доказвана.
Безспорно обаче най-неясна е съдбата на делото Ивайло Дражев срещу Община Бургас, макар именно от неговия изход да зависи чий ще бъде стадион Черноморец през следващите две-три десетилетия. На футболния бос Ивайло Дражев, който ще продължи да плаща смешните 15 000 лв. на година за 140-те декара, полагащи му се по концесионния договор. Или пък общината ще успее да си върне безболезнено скъпоценния имот, след което да уреди собствения си отбор - Черноморец 919, да тренира и да играе там безплатно.
Поне засега не е известно Бургаският окръжен съд да е определил датата за първото заседание по делото, макар че от образуването му минаха повече от пет месеца и половина. Това затишие обаче нищо не означава, защото от практиката е известно, че подобен тип дела стартират едва тогава, когато по-силната страна по делото вече е уредила победата си. По начин, нямащ нищо общо с правосъдието и законите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във