Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НОВА ПЛЕЯДА НЕДООЦЕНЕНИ МАГИСТРАТИ ПРЕД ВАС

След като членовете на Висшия съдебен съвет раздадоха в средата на юли тази година поголовно най-високи оценки на стотици магистрати, кандидати за по-висши постове, малцината ощипани с по-ниски оценки и получили отказ за преместване, дружно се втурнаха да обжалват решенията на съвета пред Върховния административен съд (ВАС).
До момента във ВАС са постъпили общо 84 жалби срещу решения на ВСС, свързани с обявения на 5 февруари тази година конкурс за назначаване на магистрати чрез атестиране. Заради недоволството на десетки съдии, прокурори и следователи са образувани общо 84 дела във ВАС.
Последните 14 дела, които тричленен състав на съда разгледа, бяха по жалбите на шестима претенденти, не успели да се преборят за поста прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП).
Една от жалбите е на командированият във ВКП прокурор Магдален Маринов. По-рано Маринов получи възможно най-високата оценка много добра от членовете на ВСС. Той има стаж от близо 17 години и половина и беше класиран на 28 място от общо 60 кандидати.
Магистратът в червена тога е наблюдавал едни от най-интересните и общественозначими дела. Едно от тях е срещу четиримата митничари на ГКПП Калотина, в които бяха намерени над 3000 евро. Прокурорската проверка започна след сигнали, че митничари подпомагат търговията с акцизни стоки и изнудват преминаващите през пункта. По време на проверката около 1300 евро бяха изхвърлени през прозорец на сградата на митническия пункт.
Друг шумен случай, с който Маринов се е занимавал, е убийството на прокурора Николай Колев. Той беше застрелян близо до дома си в София на 28 декември 2002 г. с десет куршума, изстреляни от пистолет със заглушител. И досега не е ясно кой е физическият убиец на прокурора, нито кой е поръчителят на разстрела.
Безспорен интерес обаче буди решението на изпитната комисия да повиши класирания на 19-о място място обвинител от Софийска градска прокуратура (СГП) Христо Граматиков във ВКП за сметка на класирания с едно място преди него прокурор от Софийската апелативна прокуратура Стойчо Ненков. Решението въззивният магистрат да не бъде качен във ВКП е взето след проведено тайно гласуване от членовете на ВСС с десет гласа за, пет против и десет въздържали се.
Ненков доби слава като прокурор по делото срещу Димитър Вучев-Демби, обвинен в подготовка на три убийства, организиране на престъпна група и притежание на оръжие. През март 2006 г. Софийският апелативен съд постанови на Демби мярка за неотклонение подписка, като тогава Стойчо Ненков също поиска по-лека мярка.
Останалите дела във ВАС бяха образувани по жалби на командирования прокурор от СГП в отдел Международно правно сътрудничество във Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов, следователя от националното следствие Пламена Апостолова (която разследваше злоупотребите с Топлофикация), прокурора от Софийската окръжна прокуратура Борислав Сарафов ( командирован във ВКП) и обвинителя от Окръжната прокуратура в Пловдив Росен Каменов.
Освен шестимата орязани претенденти за прокурори във ВКП други осем кандидати, които не можаха да станат съдии в апелативните съдлища в страната, обжалваха решенията на ВСС.
Сред тях е небезизвестният съдия от Софийския градски съд Пламен Дацов. Магистратът гледа знакови дела - като това срещу хърватина Роберт Матанич. Магистратът беше председател и на съдебния състав, който осъди независимия депутат Владимир Кузов на три години затвор и обществено порицание. Освен това Дацов прочете и две интересни оправдателни присъда. Едната беше на банкера Иван Миронов по обвинението за фалита на БАЛКАНБАНК, а другата на следователката Веселка Василева, обвинена в присвояване на часовник и брилянт от убития Милчо Бонев-Бай Миле.
Останалите дела са образувани по жалбите на заместник окръжния прокурор на Бургас Галина Канакиева, съдията от Окръжния съд в Пловдив Вера Иванова, съдията в Софийския градски съд Мария Георгиева, Драгомир Драгнев, Росен Каменов, Даниела Иванова и Владимир Кънев.
Борислав Радославов

КАРЕ

ВАС ОТРЯЗА ПЪРВАТА ВЪЛНА ОТ ЖАЛВАЩИ СЕ

Първата плеяда магистрати, недоволни от оценките и класирането на конкурса, вече получиха балтия от Върховния административен съд. Тричленка на ВАС отхвърли жалбата на столичната следователка Светлана Вайзе срещу решението на ВСС за приемане на комплексната й оценка добър.
Съдът отхвърли и жалбата на Татяна Нецова срещу решенията на ВСС от 16 юли тази година да не я повишава в длъжност съдия във ВКС и съдия във ВАС.
Според висшите магистрати твърденията за липса на мотиви за решенията са неоснователни, защото изразените на заседанията на съвета мнения и съображения на неговите членове се приемат за мотиви на крайните административни актове.
Според ВАС то е въпрос на самостоятелна преценка на Висшия съдебен съвет. Определянето на оценките е негово право и избор и не подлежи на съдебен контрол, заключават върховните административни съдии.
Освен това ВАС остави без разглеждане жалбите на двама магистрати, отлични познати на читателите на Параграф 22. Става дума за съдията от Бургаския окръжен съд Захарин Захариев и скандалния бургаски следовател Стефан Димитров с мотива, че жалбите им били просрочени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във