Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НОВА ПОРЦИЯ БЕЗХАБЕРНИ И МЪРЗЕЛИВИ МАГИСТРАТИ

Нови имена на некадърни, мързеливи и корумпирани магистрати у нас оповести съдебен ревизор №1 Ана Караиванова на пресконференция в сряда (17 септември). Те се явиха на бял свят след ревизия на Инспектората към ВСС в редица съдилища и прокуратури в страната.
Безспорно най-много смут предизвика разкритието на инспекторите, че съдии от Софийския градски съд (СГС) са отказали да блокират сметки, акции и имоти на уличени по делото за източване на 7.5 млн евро по програма САПАРД с, меко казано, странни мотиви.
Делото трябва да тръгне на 20 октомври в СГС, а по него има девет обвиняеми, сред които нашумелите Людмил Стойков и Марио Николов.
Въпреки умопомрачителната сума - предмет на делото, магистрат в черна тога е запорирал само 30 000 лв. на един от обвиняемите. Мотивът му е бил, че това е максималната глоба, която може да се получи при осъдителна присъда. Притеснявал се, че ако запорира повече пари, ще накърни интереса на обвиняемия, съобщи Ана Караиванова.
Шефката на Инспектората към ВСС не изключи възможността това да се дължи както на недостатъчно добро познаване на закона, така и на корупция. Затова е изпратено писмо до председателя на СГС Светлин Михайлов с молба да се прилага законът еднакво и правилно.
Съдебните ревизори са проверили всички 18 случая на злоупотреби с еврофондове, които са на отчет в Софийската градска прокуратура. По пет от тях са внесени обвинителни актове в съда, три са прекратени поради липса на доказателства, а по осем все още се работи. Това съобщи инспектор Ясен Тодоров.
Други интересни случаи, които са изплували след проверката на ревизорите, също са свързани с магистрати от Софийския градски съд. Съдия от СГС размотавал дело за обезщетение, заведено срещу държавата, толкова дълго време, че накрая лихвата станала цели 10 000 лв., докато самата компенсация била... 6000 лева. Магистратът отлагал произнасянето без основателни причини. Дори поискал от гражданина да посочи какъв е точният адрес на Главната прокуратура и на Националната следствена служба. Да питаш за адреса на обвинители, които работят два етажа над теб, е гавра, подчерта Караиванова.
Мъж от Пазарджик пък ще получи 24 000 лв. компенсация по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Срещу него било заведено дело за кражба на автомобил (чл.346 от Наказателния кодекс), което се точило цели десет години. Накрая магистрати от Окръжния съд в Пазарджик прочели оправдателна присъда. През всичките тези години обаче сметките на подсъдимия били запорирани, а той по онова време бил стопански ръководител на местно предприятие. Освен това му наложили и забрана за напускане на страната.
След щастливия за него финал човекът завел граждански иск за сумата от 24 000 лева. Само за две години мъжът успял да спечели делото на всичките три инстанции .
Обвинителят от Районната прокуратура в Бургас Георги Попдобрев пък бавил разследване по предварително производство цяла година вместо законово предвидения срок от два месеца. Това е станало в периода 1998-1999 г. и заради това давността на престъплението е изтекла. Ето защо срещу него няма как да бъде образувано дисциплинарно производство във Висшия съдебен съвет. От инспектората са направили препоръка до административния му ръководител да приключва преписките и предварителните производства в разумни срокове.
При друг случай пък заподозрян за убийство бил държан цели две години с мярка за неотклонение задържане под стража.
И още нещо. Проверките констатирали противоречиво прилагане на съкратеното съдебно следствие. Сигнали за тази нередност най-често идвали от адвокати. Не сме предложили съдия за наказание, тъй като може да става дума за незнание или безхаберие. В делата се засягат много въпроси от търговското право. Затова магистратите може да не са знаели например кое се запорира и кое не и би било добра идея да се пообучат, заяви тя.
В заключение Ана Караиванова призова ВСС да обърне по-сериозно внимание на проблемните магистрати и да им каже, че не може повече така.

Facebook logo
Бъдете с нас и във