Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НОВА СЕРИЯ ОТ ПИШМАН-КАНДИДАТИ ЗА МАГИСТРАТИ

Поредната горчива глътка отпиха дузина висши магистрати през изминалата седмица. За сетен път прокурори и съдии показаха на цяла България, че канските напъни за апетитни постове на мнозина от тях не са подплатени с нещо повече от желание.
Не за друго, а защото представянето им на изпитите се оказа повече от безславно. Резултатите от изпитите затвърдиха впечатлението, че кандидатите за висши магистратски постове са отчайващо некомпетентни за нивото, за което претендират, и мястото им е по-скоро в малките съдилища и прокуратура, където се разследват предимно кражби на кози, побоища в местните кръчми или комшийски свади.
За пореден път кандидатите за съдии в административните съдилища в страната и за прокурори в окръжните и военноокръжните прокуратури доказаха, че поголовното раздаване на възможно най-високата оценка много добра от членовете на ВСС на кандидатите за апетитните постове е тотално сбъркано.
Изпитната комисия с председател Стефка Стоева и членове Светла Петкова, Таня Вачева, Галина Солакова и доц. д-р Цветан Сивков прецени, че от общо 13 участници в изпита за първоначално назначаване на съдия в административните съдилища в страната едва трима са успели да изкарат оценка над 4.50 и да се промъкнат до заветния устен изпит.
Става дума за Мария Желязкова (5.00), Силвия Илиева (4.50) и Боряна Бороджиева, която е изкарала пълна шестица.
Престижното на този фон 3 са заформили трима от кандидатите. Това са Надя Димитрова, Даниела Янкова и Цветослава Иванова. Съвсем естествено и трите магистратки не са допуснати до устен изпит.
Други трима съдии са се справили малко по-добре от вече изброените, но също така не са успели да прескочат бариерата от 4.50, за да продължат битката за свободните постове. Юлияна Христова е изкарала 3.50, докато Ния Иванова и главният юрисконсулт на Министерството на културата Миланка Патак са оценени с по 3.75 от изпитната комисия.
Трима магистрати пък изобщо не са се явили на изпита - Веселка Атанасова Жечева, Пламена Димитрова и Илияна Ангелова не са си направили труда да си блъскат главите над изпитните ребуси.
Маргарита Йорданова е оценена с 4.00, но и тя също не се класира за финалната права.
Неособено розово е положението и при резултатите от изпита за първоначално назначаване на прокурори в окръжните и военноокръжните прокуратури в страната, проведен на 4 август.
От общо 32-ма претенденти двама пишман-кандидати са изкарали пълни двойки - това са Емануил Еремиев и Антоанета Тонева. Еремиев по-рано се яви и в конкурса за държавни съдебни изпълнители, но попадна в списъка на претендентите, подали нередовни документи. Според списъка той е трябвало да подаде нотариално заверено копие от приложение към диплома за висше образование, което явно е пропуснал да направи. По-късно Еремиев е кандидатствал и за съдебен изпълнител в Шуменския регион, където също се е представил незавидно. Там той е изкарал тройка.
Трима от кандидатите пък могат да се похвалят с оценки от 2.50. Михаил Манев, Невин Скендер и Марин Колев поне са отървали чистите двойки, както и участникът в конкурса Иво Атанасов, който дори се е добрал до 2.75. Само един кандидат е изкарал чиста тройка. Това е главният юрисконсулт на Националната агенция по приходите Анна Демирова-Симова.
Трима от претендентите пък са се докопали до 3.25, а девет от участниците в надпреварата са успели да постигнат 4.50 - оценка, която им позволява да преминат през ситото до устния изпит. Щастливците са Антон Стефанов, Красимира Райчева, Валери Христов, Крум Милев, Теодора Нейчева, Росен Радев, Нели Златкова, Стелияна Атанасова и небезизвестният прокурор от Софийската районна прокуратура Яни Костов, който беше предложен по-рано за уволнение от административния си ръководител Александър Налбантов.
Всички останали са се представили доста по-добре и имат оценки от 4.75 до 5.50, което е най-високата бележка. Получил я е само един претендент - Росица Слабакова-Каракачанова.
Комисията е била с председател Людмил Петков и членове Радосвет Андреев, Светлана Бошнакова, Николай Любенов и проф.д-р Иван Сълов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във