Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Нова спирачка за Трактора

Бившата барета и някогашен агент в ДАНС Алексей Петров остава в ареста, реши след шестчасово заседание състав на Софийския градски съд в четвъртък (8 юли). Обжалването на решението ще бъде на 15 юли пред Софийския апелативен съд.
СГС се занима с искането на Алексей Петров да бъде променена мярката му за неотклонение. Делото за първи път протече в отсъствието на журналисти, макар да не е обявено за секретно. Председателят на 18-и състав на СГС Емилия Колева реши делото да се гледа при закрити врата, но не прочете определение за това, както се изисква. По закон съдебните заседания са публични, докато съдът не прочете определение, с което да посочи причините за засекретяване.
Поведението на съдия Емилия Колева се разминава със становището на наказателната колегия в СГС, според която делата дори когато съдържат секретни материали, но са признати за общественозначими, трябва да се гледат на открити заседания заради високия интерес към тях.
Досега шест съдебни състава са разглеждали мерките на членовете на групата на Октопода и са обсъждали различни доказателства срещу Петров и останалите на открити съдебни заседания. Съдия Емилия Колева обаче без обяснения тръшна вратата и създаде прецедент.
Според неофициалната информация причина за засекретяването на това съдебно заседание е, че в залата е присъствало кадровото досие на бившия секретен сътрудник на НСС Алексей Петров. Както е известно, то вече бе обсъждано в парламентарната Комисия за контрол на ДАНС, чийто председател е Волен Сидеров. Той самият неведнъж коментира досието, така че в него едва ли вече има нещо скрито-покрито.
Бившата барета отново посочи две причини за желанието си да излезе от ареста. Най-напред той е затворен вече пет месеца. Освен това има проблеми със здравословното си състояние. В момента Петров е пациент на болницата на МВР, тъй като краката му не са в ред и е подложен на рехабилитация. От няколко месеца той се движи из съдебните зали, подпирайки се с бастун.
На излизане от съдебната зала Алексей Петров заяви, че мярката за неотклонение днес се е гледала при закрити врата, за да не стане обществено достояние това, което говори. Петров уточни, че има предвид истината, която е само една.
Според защитниците му Васил Василев и Ина Лулчева в представените 20 нови тома с доказателства по делото Октопод всъщност няма нито едно такова. В десет от томовете били събрани документи от застрахователната компания Лев Инс. Според адвокат Василев пък исканите документи от кадровото досие на Алексей Петров не били представени в цялост. А защитникът Ина Лулчева заяви, че и срещу срещу останалите задържани в операция Октопод няма нито едно доказателство, което означавало, че няма и организирана престъпна група.
Петров е в ареста от 10 февруари, когато в рамките на акция Октопод бяха задържани 13 души. Освен бившата барета тогава в ареста останаха Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, братята Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците, Момчил Кръстев и Николай Велков. В момента от седемте задържани, зад решетките са единствено Петров и Джотолов. Преди около две седмици последният отново направи постъпки да излезе, но две съдебни инстанции отказаха да го пуснат. Защитата на Джотолов посочи, че през последните два месеца не са представени нови доказателства, че той е автор на престъпленията, в които го обвиняват.
Всички от групата Октопод са обвинени за рекет, за незаконно използване на жени за платени сексуални услуги, за разпространение на наркотици, за незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на Кремиковци АД в ущърб на българската икономика. Говори се за търговия с влияние, за пране на пари, за укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.
Бившият агент се появи за последно в Съдебната палата на 17 юни, в качеството си на свидетел по делото, заведено от бившия вътрешен министър Румен Петков срещу германския разследващ журналист Юрген Рот. Свидетелят на Петков обяви, че много ще се радва, ако делото му влезе в съда в близките четири-пет седмици, както беше обещало държавното обвинение. Колкото по-рано това дело влезе в съда, толкова по-бързо ще се разбере кой е бил Октопод в прехода, коментира Петров. След като даде показания като свидетел, Петров хвърли истинска бомба, заявявайки, че в ДАНС действа мощна организирана престъпна група. Тя носи отговорност за изтичането на класифицирана информация, с която хора от спецслужбите са злоупотребявали през последните 10 години, каза бившият съветник в агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във