Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Нова структура скара властта

Предстои създаване на нова мегаструктура, която ще обедини спецслужбите! И това начинание е на път да изпокара доста хора по върховете на силовите структури. Вместо да се борят заедно срещу престъпността.


Съшиването на шапка, която да обедини всички български специални служби, е залегнало в нов Закон за защита на националната сигурност, който се пише от няколко месеца. Според неговата чернова любимата служба на вицепремиера Цветан Цветанов - Главна дирекция Борба с организираната престъпност(ГДБОП), ще трябва да бъде извадена от структурата на МВР, където се гуши в момента, и да премине в новосформираното ведомство.


Заедно с ГДБОП под новата шапка се предвижда да влязат всички останали спецслужби - ДАНС, Национална Разузнавателна служба(НРС) и Военното разузнаване. Има идея също към ръководения от Министерския съвет Съвет за сигурност да бъде създаден и Център за координация и анализ, а спецслужбите ще бъдат задължени да изпращат информация на въпросния центърът на всеки три месеца. Новото ведомство ще се ръководи от министър без портфейл, за който пост май се гласи премиерският съветник и шеф на БОРКОР Румен Миланов.


Че управляващите подготвят нова шапка на специалните служби, която ще ги централизира под ръководството на премиера, разкри неотдавна шефът на парламентарната подкомисия за контрол върху спецслужбите Владимир Тошев (ГЕРБ). Както сред депутатите, така и в сектора за сигурност се налага общото виждане, че трябва да има един орган към МС с управляващи, контролни и аналитични функции по отношение на спецслужбите, обясни депутатът. Тошев уточни, че работна група на правителството вече пише рамката на нов закон за националната сигурност, който ще определи структурата и задачите на този орган. В момента нито една от трите специални служби - НРС, НСО и военното разузнаване, няма собствен устройствен закон. Засега НСО остава подчинена на президента, военното разузнаване - на Министерството на отбраната, а НРС ще бъде ръководена от премиера.


За новия консултативен орган, който ще подпомага Министерския съвет при управлението на специалните служби, говори в средата на този месец и началникът на кабинета на президента и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Според него предстои да се вземе решение при каква конфигурация на специалните служби те ще са най-ефективни и в рамките на два- три месеца щяло да има яснота за промените в механизмите за координацията им.


По мнението на Йовчев по-добра ефективност щяло да има, ако службите са с единно ръководство и управление, каквото ще осъществява новият орган. Промените ще бъдат описани в нов Закон за националната сигурност. По думите на Йовчев до края на март Росен Плевнелиев трябваше да обяви всички промени, засягащи работата на службите. Той твърди, че засега Националната служба за охрана (НСО) е под ръководството на държавния глава, а разузнаването щяло да остане под шапката на изпълнителната власт. Вариантът за обединение на военното и цивилното разузнаване обаче отпаднал, каза началникът на президентския кабинет.


Според някои източници обаче вътрешният министър Цветан Цветанов може да препъне проекта, тъй като не е склонен да се раздели с ГДБОП. Сега като силов вицепремиер той отговаря и за т. нар. родно ФБР - ДАНС, за което също се говори, че ще бъде част от новосформираното министерство.


Идеята за новата структура наостри един срещу друг съветника на премиера по сигурността - Румен Миланов, и заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. Сдобил се с енигматичния проектодокумент, заместникът на Цветан Цветанов, който е юрист по образование, определи в анализ в пресата нововъведението като нескопосан, неразумен проект. Според Вучков евентуален бъдещ Закон за националната сигурност е безпредметен, защото понятието било толкова всеобхватно, че не можело да бъде регулирано чрез един нормативен акт. А и едва ли е необходимо, след като парламентът е приел Стратегия за национална сигурност.


Разсъжденията на Веселин Вучков, че системата за сигурност вече е конструирана и не трябва да се подлага на експерименти, изглеждат доста смислени. Полицейският шеф не одобрява и създаването на длъжност министър без портфейл, който да е и секретар към Съвета по сигурността към МС, а освен това и да представлява интересите на ДАНС и НРС пред правителството. Мнението на Вучков е, че тези две служби нямат нужда от свой министър, а подхлъзването на разузнаването и на ДАНС към профила на чистата изпълнителна власт, подчинено на конюнктурната политическа ситуация, е опасно.


Това, че тайните замисли за службите излязоха в публичното пространство, разгневи автора на проекта и съветник по сигурността на премиера ген. Румен Миланов, който е и секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Той се оказа скандализиран и засегнат от мнението на заместник-министъра Вучков. Според шефа на БОРКОР проектът, който Вучков цитира в своите анализи, е чернова, в което се излагат само варианти. Друг въпрос е дали реакцията на заместника се появява на бял свят без знанието на ръководещия го министър. Възможно е вицепремиерът Цветан Цветанов да не иска да влиза в директна конфронтация със съветниците на премиера.


Проектът за обединяването на специалните служби под единно ръководство, който се представя за нещо ново, всъщност е една претоплена манджа. Идеята за създаване на подобна структура кръжи още от 2008 година. По това време депутатът от СДС Йордан Бакалов, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предложи да бъдат направени реформи в сектора за сигурност, който да бъде координиран от Съвета по сигурността към министър-председателя - централен орган в системата за сигурност, подпомаган от комисии към правителството. СДС предложи още промените в сектора да се регламентират със Закон за националната сигурност, какъвто се лансира и сега. Други повтарящи се елементи със замисляната още преди години реформа на службите са да се извади Националната служба за сигурност (НСС) от системата на МВР и военното разузнаване да излезе от състава на МО. Предлагаше се и изграждане на единна Служба за сигурност чрез интегриране на сегашната НСС и военното контраразузнаване (ВКР) и да им се възложи контраразузнаването. Имаше предложение също да се създаде единна разведка чрез сливане на Националната разузнавателна служба и служба Военна информация към МО. Част от тогавашните идеи бяха реализирани в проекта за новата ДАНС.


Експертът по национална сигурност, някогашния депутат, а сега професор в Нов български университет Димитър Йончев твърди, че за да се работи ефикасно в областта на сигурността, трябва да бъде прекратено харченето на пари за дублиращи се дейности. А сега май точно това ще се случи. Не ни стигат Държавна агенция Национална сигурност, Държавна Комисия по сигурността на информацията, Съвет по сигурността към МС, а сега на гол тумбак и още едно звено по сигурността с полагащата се армия от чиновници. Все още не е ясно дали замисляната обща шапка на спецслужбите ще се реализира и какво точно ще представлява. Но едно е сигурно, че тя ще глътне поредната порция милиони от джоба на данъкоплатеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във