Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НОВАТА ФОРМУЛА НА БСП СТАВА... ЧЕТИРИ В ЕДНО

За управляващата коалиция настъпиха тежки дни, защото дойде време за истинската делба. Не само на властта и европарите, но и на механизмите за контрол над обществото, бизнеса, опозицията, съдебната система и... съпартийците.
Колкото и да е странно, всичко това е на път да бъде уредено с предстоящото избиране на четирима нови шефове. Става дума за председателя на бъдещата все още Национална агенция за сигурност (НАС), председателя на Върховния касационен съд (ВКС), директора на Националната следствена служба (НСлС) и шефа на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).
Ако лидерите на управляващата коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган имат намерение да спазят формулата 8:5:3, договорена от тях след парламентарните избори през 2005 г., разпределението на споменатите три поста би трябвало да придобие следния вид. БСП, която вече има МВР и прокуратурата, взема НАС и ВКС. НДСВ, което още през 2004 г. сложи ръка на Върховния административен съд, получава Инспектората към ВСС. А ДПС, което все още не притежава нито една репресивна или правосъдна структура, назначава свой човек за шеф на НСлС.
За най-голямо тяхно съжаление обаче коалиционните партньори на червената столетница са на път да останат с пръст в уста. От неофициалната информация, с която Параграф 22 разполага, както и от публично известните номинации, пазарлъци и задкулисни сделки, в предстоящите ръководни кадрили на жълтите и лилавите им е отредено мястото на... безучастни зрители. Или казано по-простичко, БСП (в лицето на президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев) навсякъде ще назначи все свои хора.
Въпреки че до същинското узаконява на червените управленски амбиции все още има доста време (цялата галимация би трябвало да приключи до края на годината), отсега са ясни и фаворитите за шефските постове.
Бившият президентски съветник и настоящ конституционен съдия Лазар Груев без никакви проблеми ще оглави Върховния касационен съд.
Доста сигурни са индикациите, че заместник-министърът на правосъдието Ана Караиванова ще стане съдебен инспектор № 1.
Ако слуховете се окажат верни и БСП наистина номинира своя човек в следствието - Бойко Рашков, постът директор на НСлС му е вързан в кърпа.
Така че единствената изненада е свързана с личността, в чиито ръце ще бъдат връчени юздите на Националната агенция за сигурност. До момента единствената по-сериозна кандидатура за този пост е на премиерския съветник Петко Сертов. Според анализаторите на Параграф 22 той е достоен експерт по проблемите на националната сигурност и трудно би се съгласил да употреби службата за партийни или корпоративни цели.
Тъкмо поради тази причина, колкото и категорична да изглежда неговата номинация в момента (засега в неофициален порядък), не след дълго той най-вероятно ще се размине с поста председател на Национална агенция за Сигурност. Не за друго, а защото в последния момент правителството на Сергей Станишев ще предложи на президента Георги Първанов да назначи друг човек - бившия директор на Националната служба за сигурност и настоящ посланик в Зимбабве - генерала от запаса Иван Чобанов.
В момента подобна хипотеза може да звучи дори налудничаво. Според наши източници, които са доста добре запознати със задкулисните апаратни игри на Позитано № 20, Дондуков № 1 и Дондуков № 2, обаче неотдавна Иван Чобанов се е прибрал в родината именно с тази цел: за всеки случай да е под ръка, докато държавният глава Георги Първанов убеди премиера Сергей Станишев, че по-добър вариант за директор на НАС от Иван Чобанов няма.
Всъщност, покрай интригата с бъдещия контраразузнавач № 1 на България бе разбита и една илюзия, в чийто плен се оказа дори и Параграф 22. Става дума за авторството върху проекта за новия Закон на МВР, чието писане започна още през лятото на 2004 година.
Според тогавашните официални и неофициални приказки идеите за девоенизирането и преструктурирането на вътрешното ведомство бяха плод на един българо-испански проект и на колектив, съставен от хора на тогавашния жълт вътрешен министър Георги Петканов. Мнозина сигурно си спомнят, че още по онова време главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов публично възропта срещу девоенизирането на меверейците и обяви, че ще подари генералската си униформа на Националния исторически музей.
Едновременно с това той по никакъв начин не коментира останалите фундаментални постановки в проекта на новия Закон за МВР - понижаването на националните служби Борба с организираната престъпност, Жандармерия и Гранична полиция в главни дирекции, както и срещу тоталното концентриране на цялата власт в МВР само в три чифта ръце - на министъра, главния секретар и шефа на националната полиция. Нещо повече. Въпреки че още тогава е знаел каква ще бъде съдбата на Националната служба за сигурност, до ден днешен Бойко Борисов въобще не спомена и дума, че контраразузнаването един прекрасен ден ще бъде извадено от МВР.
Според споменатите преди малко източници на Параграф 22 един от най-сериозните автори на проекта за действащия в момента Закон за МВР е бил не друг, а бившият шеф на НСС Иван Чобанов. И той е творил не като един от най-ключовите ръководители в МВР, а под диктовката на... президента Георги Първанов, както гласи клюката.
Пълна заблуда е, че новият Закон за МВР е дело на жълтия професор Георги Петканов. Тъкмо обратното - той до последно държа под ключ проекта, защото прекрасно знаеше какво ще се случи: свалят пагоните на служителите, обособяват три цивилни национални служби и вадят контраразузнаването от министерството - заявиха източниците на Параграф 22 в началото на седмицата. - А доказателството, че всичко е било нагласено още през 2004-2005 г., както и че заминаването на Иван Чобанов в Зимбабве е най-обикновена постановка, го научихме на една международна конференция, когато Бойко Борисов буквално изгони Чобанов от нашата маса с думите Ти нали искаш да се отделяш от МВР? Защо тогава искаш да седнеш при нас, полицаите?, припомниха си с нескрито умиление нашите хора.
Какво ще спечелят червените, след като сложат ръка на Националната агенция за сигурност, Върховния касационен съд, Националната следствена служба и Инспектората към Висшия съдебен съвет е ясно:
- тотален контрол над досъдебната и съдебната фаза на наказателния процес (чрез полицейското дознание, прокуратурата и Върховния касационен съд);
- неограничени възможности за разработване на опозицията и по-непокорните червени министри и партийни функционери;
- безпроблемно следене на абсолютно всички задгранични парични трансфери, сметки в чуждестранни банки и офшорни компании чрез Агенцията за финансово разузнаване, която е част от Националната агенция за сигурност;
- пълен контрол (на входа и изхода) на всички онези 20-25 000 дела, залежали още от 90-те години на миналия век, върху които остатъците от Националната следствена служба се трудят в момента и които все някога трябва да приключат с влезли в сила присъди, потвърдени от ВКС;
- пълен контрол - чрез Инспектората към ВСС - върху следователите, прокурорите и съдиите, занимаващи се с онези наказателни, граждански и фирмени дела, за които на Дондуков № 1 и Дондуков № 2 смятат, че са важни за по-нататъшната съдба на БСП и т. н.
Да-а-а, параноично изглежда така обрисуваната картинка, но това е положението: и на съвременните български социалисти нищо болшевишко не им е чуждо. Хак да са ни поне още един мандат, щом сме толкоз лекомислени...

Facebook logo
Бъдете с нас и във