Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Новата шефка на СГС овъртолена в имоти

Подобно на семейния приятел Цветан Цветанов и на предшественика си на председателския стол в Софийския градски съд (СГС) Георги Колев новата ръководителка на съда Владимира Янева-Манолева се оказа необяснимо имотна. От изтекла в медиите през седмицата информация стана ясно, че в последните десет години семейството й е пазарувало недвижимости в София на цени, далеч по-ниски от пазарните. А през цялото това време магистратката е нарушавала задължението си да декларира новопридобитото пред Сметната палата. Баща й пък е бил сред избраниците, сдобили се изгодно с общинска собственост от скандалното столично дружество Софийски имоти.
Наложената преди седмица на поста председател на СГС Янева-Манолева се сдобила с шест имота. Повечето от тях са купени, докато е била още младши магистрат. За осемте й години съдийски стаж (половината, от които в отпуск по майчинство), предшестван от кратко прокурорстване, Янева-Манолева и семейството й са шетали здраво на имотния пазар, без тя да отразява тези ходове съгласно Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.
Имотният регистър сочи, че още през 1999 г. Янева-Манолева купува къща с площ 93.9 кв. м заедно с парцел от 485 кв. м до Медицинска академия в София за 18 600 лева. Според пазарните цени по това време само парцелът би трябвало да струва поне 200 000 лева. Два месеца по-късно тя продава предколедно апартамент от 82.4 кв. м в кв. Гео Милев за 46 912 лева. Още на следващата година навръх женския празник 8 март Янева-Манолева купува апартамент от 70 кв. м в ЗонаБ5 за 29 500 лева.
Следва петилетка на застой, в която пък не стои със скръстени ръце баща й Яне Янев - ръководител на катедрата по урология в Медицинска академия. През 2002 г. той купува не от кой да е, а от скандалното общинско дружество Софийски имоти магазин с площ 74 кв. м в Зона Б5, точно срещу апартамента на дъщеря си. Цената е 52 726 лв., но три години по-късно магазинът е ипотекиран за двойно по-висока сума - 50 000 евро. Пак от Софийски имоти Янев веднага купува още по-апетитен имот - бившия билетен център зад Министерския съвет. Неизвестно защо обаче цената на тази покупка изобщо не е посочена в Търговския регистър. Точно по това време скандалът с имотите в София набираше скорост, а тогавашният кмет Бойко Борисов реши да го сложи на политическата маса. В ръководения вече от Янева-Манолева съд още се точи т. нар. мегадело Софийски имоти, което години наред бива брутално съсипвано, без изгледи да се стигне до присъди и до разваляне на сделки.
През 2005 г. Янева-Манолева и мъжът й Илия Манолев купуват от строителя апартамент и гараж в кв. Стрелбище за 23 884 лева. Две години по-късно го ипотекират срещу кредит от 50 000 евро. Изплащането на кредита явно не е проблем за тях, защото през 2010 г. съдийката, която трупа стаж предимно в отпуск по майчинство, добавя гаражна клетка в близост до апартамента. Единствено нейната цена от 16 000 лв. изглежда съотносима със стойностите на имотите в края на пазарния бум преди развихрянето на кризата.
Редица юристи смятат, че новата председателка на СГС е назначена неправомерно в този съд, който сега и оглави. През 2006 г. тя преминава на работа в СГС от Софийския районен съд след грубо нарушение на Закона за съдебната власт, което прави ВСС. Изпълнявайки поръчка за вкарване на наши хора в съдебната система, съветът назначи ударно 85 магистрати без конкурс пет дни след въвеждането му като задължителен при назначение на съответните длъжности. А промените в имотното състояние на Янева-Манолева са старателно укривани до 2009 г. с пускане на уведомления за... липса на промени. Едва тогава тя представя декларация, в която описва придобитите през 1999 г. къща и апартаментите, закупени през 2000 и 2005 година. Там тя посочва, че средствата за първите два имота са от дарения, а за третия - от заеми. Посочен е и кредитът от 50 000 евро, както и продажба на личен автомобил Ауди за 2000 лв., от което излиза, че съдийката сега няма кола.
Укриването на данни при подаване на декларация пред Сметната палата си е чиста проба съставяне и ползване на документ с невярно съдържание. Наказателна отговорност за него обаче не се носи, тъй като не е предвидена изрично в закона, а прокуратурата се измъква с тълкуването, че тези декларации имат уведомителен, а не удостоверителен характер. Единствената санкция е глоба, а наказателна отговорност може да се търси само ако прокуратурата се поинтересува дали са плащани данъци за недекларираните имоти и евентуално дали са укривани доходи. Това на практика не се прави и всяка година десетки задължени да декларират имотните си промени лица от държавния каймак подават неверни данни към публичния регистър на Сметната палата.
Имотната активност на Янева-Манолева предизвиква негативни коментари най-вече поради факта, че има сериозно участие в мегаделото Софийски имоти. Случайно или не именно ръководеният от нея 17-и състав на СГС получи миналата година делото срещу бившия изпълнителен директор на общинското дружество Тошко Добрев, срещу председателя на директорския му борд Симеон Симеонов и срещу още 11 обвиняеми. Същите хора са продали на бащата на съдийката апетитните общински имоти. Тя обаче пренебрегва закона, а той предвижда отвод на магистратите и съдебните заседатели, за които може да се смята, че са предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на делото.
Янева-Манолева се произнася по обвинителния акт цели пет месеца след внасянето му в съда и точно преди Коледа поднася на Тошко Добрев и компания възможно най-добрия подарък - прекратява делото поради допуснати съществени процесуални пропуски. А докато да изпрати решението си на прокуратурата минават още три месеца. Прокуратурата протестира пред Софийския апелативен съд, който отменя решението на Манолева през април и връща делото отново при нея. Така то отлежава цяла година, а саботирането му е равнозначно на отказ от правораздаване. Към днешна дата все още не е насрочено ново разглеждане на делото.
Янева-Манолева има кратък стаж като прокурор в Софийската районна прокуратура, който прави точно когато същата тази прокуратура прекрати без резултат всички проверки за грабежа в Софийски имоти. А дългогодишната му история навежда на мисълта, че съдът прави всичко възможно да го провали. Три различни състава на СГС постановиха отвод на водещия прокурор Пламен Панайотов с мотива, че е предубеден. Всъщност той беше накиснат от експерта Владимир Владинов, който се оплака, че Панайотов му оказвал натиск. Оказа се обаче, че Владинов е изгубил изключително важни документи по делото, и целта му, според прокурора, е да прикрие този факт. За изгубените документи пък се води прокурорска проверка.
Ако в цялата тази мрачна картина има светъл лъч, той дойде откъм началника на инспектората към Висшия съдебен съвет Ана Караиванова. В четвъртък (9 юни) тя обеща звеното да отдели допълнителен ресурс за цялостна проверка в наказателното отделение на СГС. Защо чак сега и защо само в наказателното - тя си знае.

В каре:
Колапсът не е далече
По всичко личи, че скандалният и абсурден избор на Владимира Янева-Манолева за председател на СГС няма да бъде преглътнат лесно. В сряда (8 юни) изгубилата балотажа Величка Цанова обяви, че ще обжалва решението на ВСС за избора. Ден по-рано Цанова подаде оставка като заместник-председател на СГС на Софийския градски съд. Тя беше и ръководител на наказателното отделение в съда, но отсега нататък ще работи като редови съдия.
В началото на седмицата пък председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев даде израз на яда си от успешния ход на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов да наложи своя човек пред ВСС. Груев заяви, че след този избор някои съдии били обезверени доколко смислени са критериите за кариерното израстване в системата, при положение че доскорошната и.д. председателка на СГС Величка Цанова, която по всички обективни критерии превъзхожда своята конкурентка, загуби. Не е тайна, че това не беше моят избор, подчерта Груев.
Той не прости и на колегите си от ВСС, които според него дължат обяснение на обществото за този вот. Как стана така, че при първото гласуване девет членове на съвета гласуваха за Цанова, а само минута по-късно, на балотажа, четирима от тях тотално си смениха мнението и гласуваха за Янева. Какво се случи между първия и втория тур? Или е налице необяснимо раздвояване, или пък е влязъл в ход предварително подготвен сценарий... Няма друг вариант. Може би обяснението е в казаното по време на дебат в парламента - че изборът на председател на СГС е тестът, който ще покаже дали този ВСС ще дочака края на мандата си.
Самият Цветанов отнесе упрек, че проверявал биографията на Цанова и се изказал невярно, неясно и обиждащо за нея, наричайки я партийна кандидатура и твърдейки, че имал родствена връзка с Румен Гечев, който бе ключов играч в катастрофалния кабинет на Жан Виденов. В писмо до медиите Цанова отрече да има роднинска или каквато и да е друга обвързаност или зависимост с Румен Гечев или с друг член на правителството на Жан Виденов или на друго правителство преди или след това. Няма как обаче да бъде отречено друго - че последните 20 години, в които тя е съдийствала в СГС, са годините на престъпния преход, който този съд обслужваше безкритично.
Груев дори цитира древногръцкия философ Платон: Където законът е подвластен на друга сила и няма своя собствена, колапсът на държавата не е далече. Не е ясно само знае ли, че държавата е в колапс вече второ десетилетие именно защото законът у нас винаги е бил подвластен на други сили. Далеч преди поредната от тях да ядоса председателя на ВКС, слагайки на върха на ключовия Софийски градски съд магистрат, различен от този, за когото Груев и силите зад него са се наточили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във