Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Новата шефка на СГС под обсада

Скандалният избор на Владимира Янева-Манолева за председател на Софийския градски съд (СГС) ескалира в свирепа битка между лобитата за и против семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов. Решителната доза масло в огъня доля информацията за бездействието на Янева-Манолева по делото Софийски имоти. А както стана ясно, преди това тя е пазарувала лично от фамозното общинско дружество недвижими имоти в София на занижени цени от името на баща си Яне Янев. Оказа се още, че Манолева не е декларирала имотните си маневри в продължение на 10 години, въпреки че е длъжна да го прави ежегодно.
Още в понеделник (13 юни) правосъдният министър Маргарита Попова поиска от ВСС да извърши проверка на новия председател на СГС. Наставлявайки съвета какво да направи, Попова изрази надежда до четвъртък членовете му да са взели решение, без да бъдат подсещани. Ако изнесените данни се окажат верни, трябва да се поеме отговорност съобразно нарушенията. Има дисциплинарна, има морална отговорност, заяви Маргарита Попова. И натърти, че не допуска, че ВСС ще пренебрегне изнесената информация. Правосъдният министър настоя и за нещо, за което Параграф 22 отдавна пише - проверката да включва не само сроковете, в които е гледала делата Янева, а и законосъобразността на действията по тези дела. Според Попова съветът и сега може да проверява дали Манолева е прекратила делото за Софийски имоти в съгласие със закона. Нещо, което кадровиците от ВСС не искат и да чуят, защото това съответствие е крайъгълният камък на всички безобразия в съдебната система.
От лагера, избрал Янева-Манолева,
реагираха като ужилени
Шефът на съдебния инспекторат Ана Караиванова първо опита да отвлече вниманието с неадекватното уточнение, че не е нужно да се проверяват само нейните дела, тъй като инспекторатът не е орган на повикване. Очевидно Караиванова искаше да внуши абсурдната теза, че обявената от нея миналата седмица предстояща проверка на цялото наказателно отделение в СГС е нещо отделно, че няма нищо общо с действията на Манолева по делото Софийски имоти. Цялостната проверка, която започва от 15 юни, е отлично средство за замитане на конкретни обстоятелства около скандала и отлагане на заключенията за дълго време, тъй като тя може да се проточи, а гафовете на Манолева могат да бъдат неглижирани, като се извадят наяве и кирливите ризи на нейни колеги. Етичната комисия реши да предложи на ВСС да възложи на инспектората конкретна проверка на делото Софийски имоти със съдия-докладчик Владимира Янева-Манолева.
Един от вносители на кандидатурата на Янева-Манолева за шеф на СГС Цони Цонев побърза да очертае пределите на проверката. Той поясни, че ръководената от него етична комисия на съвета ще проверява кога, колко и какви имоти е декларирала през годините новоизбраната шефка на СГС. Ще се проверява и за евентуални нередности при обявяването на имоти в публичния регистър на Сметната палата. Тя се налагала, понеже информацията досега идвала от някакви неизвестни източници. Та Цонев обеща, че ако има допусната грешка, ще бъде потърсена отговорност. Първо, ще се иска официална информация от Сметната палата. После комисията за конфликт на интереси и етичната комисия ще я разгледат и ще преценят има ли данни за нарушения. И едва след това ще определят какви действия да се предприемат. Процедури, процедури...
Каква ще е обаче отговорността на Янева-Манолева, ако изобщо се стигне до това да й се търси отговорност, Цонев не каза. От изявленията дотук личи, че освобождаването й от поста
няма да бъде допуснато
Подсказва го и пълното мълчание на етичния началник относно отговорността на петимата членове на ВСС, внесли кандидатурата на семейната приятелка. Според Цонев той и колегите му не знаели за проблеми около делото Софийски имоти, а сега вече било късно да се вземат мерки. Ако бяхме получили подобна информация по-рано, нямаше да правим избор, коментира Цонев. Друг въпрос е, че за да я получат, е трябвало да я поискат. И че са длъжни да го направят.
Впрочем Цонев подсказа някои посоки на проверката, като посочи, че във връзка с делото Софийски имоти и бившата и.д. председателка на съда Величка Цанова има неизпълнени служебни задължения. Според него се оказало, че делото Софийски имоти е наблюдавано от специализирана комисия във ВСС, която контролира делата с висок обществен интерес и периодично изготвя информации за Европейската комисия. Последната справка за делото е изпратена във ВСС от и.д. председателя на СГС Величка Цанова на 25 януари тази година. В нея се съобщава, че делото е върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. От всичко това Цонев направи извода, че Цанова не е спазила и не е изпълнила решение на ВСС от 22 април 2010 г., с което е възложено на административните ръководители на съдилищата и прокуратурите по административни райони да осъществяват непосредствено наблюдение и контрол върху хода на делата с висок обществен интерес. И съответно да уведомяват ежемесечно ВСС за ставащото с тях.
Казаното от Цонев поставя всъщност въпроса
що за наблюдение
осъществява върху делата с висок обществен интерес специализираната комисия на ВСС. Че Цанова е нарушила решението на съвета да изпраща редовно информация - ясно. Но пък какво е направила спецкомисията от януари насам, за да ускори воденето на делото? Защо чакала и вместо да изиска информация за това ключово дело, си е траяла по същия начин, по който си е траела и Цанова?
Впрочем Цонев направи едно доста странно тълкуване на закона по повод на задължението на Янева-Манолева да си направи отвод по делото. Може би е трябвало да си направи отвод по това дело, ако е чувствала в себе си, че има някаква зависимост с тези хора. Тогава трябва да си направи отвод - така задължава законът. Но ако един съдия не чувства, че се намира в някаква зависимост от обвиняеми или подсъдими лица, защо да си прави отвод?. Но подобна свобода на преценката е в пълен разрез със закона, защото дава неограничена свобода на съдията да пренебрегва своята предубеденост по едно дело с конструкцията: Ясно е, че съм зависим, но не се чувствам такъв.
Междувременно в боя влезе и вътрешният министър. Във вторник Цветанов започна с привидно неутралната констатация, че като има обществен интерес, трябва да бъде извършена проверка и съответните компетентни контролни органи трябва да се произнесат по случая. Цветанов подчерта, че не е човекът, който участва в подбора на ръководители на съответни съдилища, а случаят е в компетенцията на ВСС. Веднага след това обаче контраатакува: Убеден съм, че ако Владимира Янева беше позната на Алексей Петров или на Пешо Сумиста, може би нямаше да има такава атака към мен.
Партиите за и против Янева-Манолева продължиха битката на заседанието на ВСС в четвъртък. В съгласие с казаното ден по-рано Лазар Груев поиска етичната комисия на съвета да провери действията на съдийката за наличие на конфликт на интереси. Според Кодекса за етично поведение на българските магистрати при такива съмнения магистратът трябва да даде обяснения и ако е необходимо - да се оттегли, заяви Груев. Цонев светкавично отсече, че ръководеният от него орган не може да извърши тази проверка, понеже за това си имало съответната подкомисия. И тя дори вече била сезирана не от кой да е, а от самата Янева-Манолева. На съдебния инспекторат пък беше наредено да провери приоритетно делото Софийски имоти, но само за спазване на процесуалните срокове. В същото време шефът на инспектората Ана Караиванова откри топлата вода с изказването, че електронната система на СГС за разпределение на делата буди съмнение.
От думита на Цони Цонев стана ясно, че
ВСС е разделен
а хората, подкрепили избора на Янева-Манолева, няма да се дадат на Груев и компания. Помощната комисия към ВСС би могла да вземе обяснения от Янева, които да изпрати на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, защото това е единственият компетентен орган, който може да се произнася. Нека преценим и нейната позиция, защото това, което излиза, е едно говорене. Няма обаче проверка на компетентен орган, заяви Цонев. А на въпрос дали е прекомерно пристрастен към Янева, етичният шеф отговори, че ще направи преценка и ако сметне, че се намира в отношения, които ще се отразят на неговата обективност, ще се оттегли. Но ако преценя, че не се намирам в такива отношения, няма да се оттегля, ако ще и Господ да ми поиска отвод, отсече Цонев. Той беше категоричен, че писмото не изразява действителната воля на членовете на съюза, защото не е одобрено на общо събрание, а автори са няколко членове на управителния съвет.
Георги Колев, който беше наложен от ГЕРБ за председател на Върховния административен съд, също влезе в ролята си, твърдейки, че докато ръководел СГС, нямал данни Янева да бави дела повече от всички останали. Няма забавяне с месеци и години, има единични такива случаи, каза Колев. Главният прокурор Борис Велчев пък опонира предпазливо с довода, че Янева е трябвало да бъде проверена, преди да се внесе кандидатурата й за председател на СГС във ВСС. Този, който е правил атестацията й, е трябвало да отбележи определени факти. Аз лично не съм чел нищо в атестацията, което да ме смути - тъкмо обратното, чукна Цонев и комисията главният прокурор. Велчев обаче не посмя да постави въпроса за отговорността на колегите си, внесли старателно очистената от евентуални негативи атестация на Янева.
Накрая Велчев опита да потуши пожара с твърдението, че не вярвал тенденцията за подаване на оставки да продължи. Мисля, че вълната на оставките спря, пророкува главпрокурорът. Според него ВСС всъщност си бил добър и дори без него не можело. Не мога да кажа, че трябва да има радикални реформи във ВСС. Кредитът на доверие към него е нещо, което се променя. В момента представата за ВСС очевидно не е добра, но докато не се вземе политическо решение за промяна на модела, няма кой друг да върши тази работа и да управлява съдебната власт.

В каре:
Целият този цирк е наблюдаван, разбира се, под лупа от всички участници в делото Софийски имоти. Във вторник Ина Лулчева, адвокат на подсъдимия бивш шеф на общинското дружество Тошко Добрев, обяви, че ще настоява за отвод на Янева-Манолева по делото, тъй като с поведението си злепоставя интересите на клиента ми и на подсъдимите. Адвокатката на Добрев се притеснявала скандалът около новия шеф на СГС да не се отрази на нормалното разглеждане на делата за Софийски имоти, защото нито един от подсъдимите няма отношение към това поведение.
Абсолютно задължително е било съдия Владимира Янева да си направи отвод по делото Софийски имоти, тъй като конструкцията на обвинението по всички дела е еднаква, а именно - не се твърди нарушение на закона. Според прокуратурата сделките са сключени при спазване на закона, но при неоснователно занижаване на цената от лицензирани оценители. Очевидно такъв упрек би могъл да се отправи и към сделката на бащата на съдия Янева и е било редно тя да си направи отвод, коментира пред медиите Лулчева.
Казаното от нея не оставя съмнение, че скандалът е истинска манна небесна за защитата на Добрев и на съратниците му. И че ще бъде използван до дупка за торпилиране на делото. Според Лулчева връщането му на прокуратурата било съвсем нормална процедура. Но пък да съди по него Янев -Манолева - в това тя явно не вижда нищо нормално. И в двата случая обвиняемите печелят. Заради това връщане делото е забавено с повече от година, а ако се стигне до отстраняване на Манолева, то трябва да започне съвсем отначало заради принципа за неизменност на съдебния състав. Всъщност делото изобщо не е започвало, но така или иначе се открива нова възможност за отлагане и за връщането му на прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във