Параграф22 Daily

§22 Анализи

Новата задача пред МВР: напред към Шенген!

S 250 4b456427 8a6d 4c65 9798 62251373bb5d
S 250 4f74c935 eb4c 4802 ba12 b89b9cb79474

Скъсяването на времето от служебен кабинет до нов такъв не само намали до минимум каквито и да е изненади при съставянето им, но ни направи неподатливи на политически сюрпризи. Около структурирането на кабинета на Гълъб Донев също нямаше кой знае какви изненади - кандидатурите се завъртяха без излишен шум в публичното пространство, после президента Румен Радев ги подпечата и толкоз. 

Вътрешното ведомство, което беше в центъра на жегата от поредица от скандали и нарастващо политическо напрежение по време на кабинета на Кирил Петков, вече се отправи към есента с новия си шеф Иван Демерджиев, който е и служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност. Той е пловдивски адвокат с над 20 години опит, съдружник и управител на Адвокатско дружество „Демерджиев, Петров и Баев“. От юни 2016 г. е член на Адвокатски съвет към Адвокатска колегия – Пловдив, като от юли 2016 г. до февруари 2019 г. е негов секретар. През февруари 2019 г. става председател на Адвокатска колегия – Пловдив.

Демерджиев вече има и опит като министър. Той напуска постовете си в дружеството и колегията, след като през май 2021 година е избран за заместник-министър на правосъдието в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. През октомври същата година с указ на президента Демерджиев е назначен за служебен министър на правосъдието, като след края на мандата се връща към адвокатската си практика.

И ето че вече е начело на МВР, което както винаги е изправено пред сложни задачи. На раздяла предшественикът му Бойко Рашков се похвали с почти реформираното по негово време министерство. Актуализиран бюджет, 20 % увеличение на заплатите на полицейските служители, 100 % увеличение на сумите предвидени за облекло на служителите, 100% увеличение на капиталовите разходи, 9 млн. лева за подобряване на спортната дейност в МВР - това са постиженията на МВР според Рашков, които дават основание за извода, че там реформата е приключила 99 на сто. "Това е факт в отделните служби, регионалните дирекции на МВР,  25 структури на МВР в страната са трансформирани. Създадено е и районно гранично управление в Резово, за да отговори адекватно на имиграционния натиск. Оставяме добро наследство за служебното ръководство на МВР и материална обезпеченост", заяви Рашков. "Убеден съм, че г-н Демерджиев ще продължи онова, което ръководството на МВР до днес свърши, ще надгради постигнатото", допълни Рашков и подчерта, че е с изключително добри впечатления от неговата енергичност и компетентност.

Самият Демерджиев се описа като човек, ръководещ се винаги от принципите на професионализма и прозрачността. При приемането на поста направи впечатление с обраността, с която представи приоритетите в предстоящата си работа. На първо място според него е обезпечаването на провеждането на законни избори и елиминирането на криминалния вот. Ще се опитаме да засилим борбата с имигрантския натиск, регионална престъпност, контрабандата и измамите с ДДС, особено внимание ще бъде насочено към пътищата, добави Демерджиев. Той обеща още да засили борбата с наркоразпространението, особено край училищата, да подобри сферата на административните услуги за граждани в МВР.

"Уверявам служителите на МВР, че като министър съм се запознал с проблемите, които им пречат пълнота да изпълняват функциите си. Ще дам всичко от себе си тези проблеми да бъдат разрешени, но в същото време ще изискам от тях една изключително отговорна работа, изключително отговорно отношение към униформата. Българския полицай да се превърне в символ на закона, няма да търпим проявление на закононарушения от страна на служители на МВР или съдействие на лица, които се занимават с противозаконна дейност", заяви Демерджиев, обръщайки се към МВР-служителите.

Смяната на върха на МВР очаквано мина без изненади. Нямаше такива и в начертаните приоритети. Единствената изненада дойде от президента Румен Радев в обръщението му към избраните от него служебни министри. От него стана ясно, че в идните месеци служебният кабинет и особено вътрешният министър трябва да предприемат мерки за влизането ни в Шенген. "Въпреки тежките проблеми, с които ще се сблъскате още от първия ден на вашето управление, пред вас стоят и задачи, свързани с разработване на липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост. Във вашия мандат трябва да направим решителната стъпка за влизане в Шенген", заяви Радев.

Очевидно старата любов към свободното европейско икономическо пространство не е хванала ръжда, но споменаването й като приоритет във време на война и икономическа криза действително е изненадващо. И отговорността за реализирането на дълголелеяната мечта да се озовем в Шенген ще легне на плещите на вътрешния шеф Демерджиев. Сред изискванията за прием в зоната е въвеждане на общоевропейски правила за полицейско сътрудничество, улеснено предаване на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства, цифровизация на молбите за визи за пътуване в ЕС, както и документите за пътуване, събиране и съхраняване на данни за пътниците по въздух и в полетите между държавите от Шенген.

Тези изисквания бяха очертани през лятото на миналата година от Европейската комисия. През юни 2021 г. за последно комисията спомена за Шенген и ни даде знак, че ни иска в зоната. България да стане член на Шенгенското споразумение, призоваха еврокомисарите, когато публикуваха нова стратегия за свободното пространство, целяща да го превърне в по-силно и по-устойчиво. „България, Румъния, Хърватия и Кипър трябва изцяло да бъдат облагодетелствани от Шенген“, заяви тогава еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Стратегията призовава Съвета на ЕС да вземе решение за премахване на контрола за България, Румъния и Хърватия и да ги интегрира в Шенгенското пространство. Освен това ЕК припомни, че София и Букурещ са изпълнили всички необходими изисквания и това е установено при оценките, извършени през 2010 и 2011 година.

Според новата стратегия ЕК ще изготвя годишни доклади за състоянието на Шенгенското пространство. Една от основните цели е до началото на 2023 г. информационните системи на страните-членки на ЕС за управление на границите и за миграцията да бъдат свързани и съвместими. Предлага се също така в европейското законодателство трайно да залегне възможността за обособяване на „зелените коридори“, улесняващи движението на стоки и трансгранични работници през вътрешните граници.  

На практика еврокомисията даде на България съвсем реална перспектива. Твърде вероятно е обаче темата Шенген да остане на заден план в разискванията в ЕС. Не бива да забравяме, че новата стратегия бе начертана в условията на бушуваща пандемия. Днес обаче реалността е друга - пандемията ни се струва леко главоболие на фона на войната в Украйна, задълбочаващата се енергийна и икономическа криза. Това са очевидни извънредни обстоятелства, както тогава предвиди ЕК, които със сигурност ще пренаредят приоритетите на общността. А с това и нашите...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във