Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Нови арести чакат новите килъри

Полицията охранява важен свидетел на обвинението

След близо седемчасово заседание в сряда (14 август) Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста всичките 11 души, задържани наскоро като членове на бандата за мокри поръчки, станала известна като новите килъри. Съдът гледа седем часа мярката за неотклонение.


Заседанието продължи близо седем часа. Съдът потвърди мярката за неотклонение задържане под стража на седем от задържаните и наложи същата мярка и на другите четирима. Така в ареста остават - Христо Христов, Радослав Раденков, Мартин Антов, Валери Александров, Жечо Белясин, Иван Илиев, Николай Стойков, Симеон Николов, Димитър Димитров, Ангел Мечкаров и Николай Рангелов. Според обвинението новите килъри са се занимавали с изпълнение на мокри поръчки, побои, автокражби и грабежи.


Лидерът на групата Валентин Янев - Вальо Бореца е обвинен за извършване на екзекуциите на криминално проявените Йордан Цонков - Джиджи и Кочо Михайлов-Чочо . Бореца е зад решетките, тъй като има присъда за друго престъпление. Други трима от общо 15-членната група все още не са обвинени, тъй като не са намерени. Това са Денислав Пеев, Цветомил Петров и Пейо Карамихов.


На заседание на 3 август Специализираният наказателен съд наложи мярка задържане под стража на седем души от задържаните. Радослав Раденков и Николай Стойков получиха мярка за неотклонение домашен арест, а Ангел Мечкаров и Николай Рангелов - мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 2000 лева. Прокуратурата обаче обжалва това решение и поиска постоянен арест за всички.


Адвокатите се противопоставиха на мярката за неотклонение задържане под стража. Така например за единия от обвиняемите - Христо Христов, се твърдеше, че той бил в чужбина по време на извършването на грабеж от 2006 г., който му се приписва в обвинителния акт.


Той не е осъждан, има висящо производство. Липсват доказателства за съпричастност към деянието, твърдят неговите защитници. Основните явни свидетели по делото са Николай Генов и Юри Ваклев. Една от причините за този развой на процеса е било обстоятелството, че един от тях - Генов, е разпознал по-голямата част от членовете на бандата.


Той ги назовавал предимно по прякори. Сред новите показания, които натежаха при определянето на тежката мярка за неотклонение, бяха и нови доказателства на анонимни свидетели, разпределени в няколко тома. Сред тях са свидетелствата на полицейски служител, който обяснил на разследващите, че е трябвало да следи бившия шеф на фалиралата Агробизнесбанк Румен Нанов.


Нанов представлявал купувачите на пенсионноосигурителния фонд Доверие. Полицаят признал, че трябвало да следи автомобил, в който се намирал Нанов. Според информацията на прокуратурата, изнесена в началото на август, разбрахме, че групата на Бореца е трябвало да пребие Нанов и бившия шеф на Информационно обслужване Иво Николов. Във връзка с този факт адвокати по делото поискаха да видят разрешение за прилагане на СРС.


Нападенията над двамата били планирани за юли, но били осуетени от полицията. Според първоначалната информация на криминалистите един от тарторите на групата - Мартин Антов , е подготвял побоя. Защитата поиска да се изготви тройна медицинска експертиза с участието на психолог, психиатър и невролог, които да кажат дали може да се разчита на показанията на основния свидетел Генов. Според адвокатите свидетелят се е лекувал в Монтана след мозъчен кръвоизлив... Тази седмица бяха разгледани писмени доказателства, представени в предходното съдебно заседание от страните.


Предстои привличане на още лица, каза пред журналистите Даниела Попова, която временно изпълнява длъжността председател на Апелативната специализирана прокуратура. Предстои много работа по делата. Има много дела, които са приобщени към настоящето наказателно производство, обясни тя. Според наблюдаващия прокурор Емил Галипонов има и лица, които са обявени за издирване, но има и други, които тепърва се очаква да бъдат привлечени като обвиняеми.


Може да се ангажираме твърдо с още поне четирима души. Схемата на действие на организираната престъпна група има широк спектър. Всеки е използван според акъла и способностите си, според задачата, обясни Галипонов. По думите му един от основните източници на информация - Николай Генов, първо е бил анонимен свидетел, после явен.


Един анонимен свидетел никога не може да разкрие всичко, което знае. Но неговите показания са много ценни. Той самият пожела и сметна, че спрямо него могат да се вземат другите форми и методи за защита. В момента е под полицейска защита. Ще преценим дали ще влезе в програмата. Бил е много близо до хората в групата, каза още прокурорът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във