Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Нови битки във войната за столичната адвокатура

Дългоочакваната развръзка на продължаващата близо две години битка около избора на ново ръководство на Софийската адвокатска колегия (САК)дойде... но с всички изгледи войната да продължи. Върховният касационен съд (ВКС) обяви преди дни окончателното си решение:начело на най-голямата адвокатска колегия в страната застава досегашният председател на дисциплинарния съд Петър Китанов, а освободеният от него пост поема Людмил Рангелов.


Срещу избора жалби бяха подали десет столични адвокати. А освен Китанов и Рангелов като ответник по делото беше привлечен и одобрилият този избор Висш адвокатски съвет (ВАС). Жалбоподателите оспорваха решението на висшия орган на адвокатурата от 23 юли 2010 г., с което бяха потвърдени проведените в рамките на един месец избор и балотаж, както и победителите в тях - Петър Китанов и Людмил Рангелов. Недоволните адвокати бяха посочили, че 1117 души, представляващи около 25% от членовете на столичната колегия, не са били допуснати да упражнят правото си на глас с мотива, че не са си платили членския внос за предишния месец. Допуснати са още нарушения - при гласуването с пълномощни са извършени злоупотреби, при балотажа броят на избирателните бюра е намален неоснователно от 13 на 10. Според жалващите се е недопустимо също действащият председател на дисциплинарния съд Петър Китанов, който е и кандидат за председател на колегията, да участва при назначаването на комисията по избора.


Според съда


всички жалби са неоснователни

нарушенията са в рамките на допустимото и не са повлияли на крайните резултати. Отхвърлена е и жалбата на трима от адвокатите по друг повод, които не оспорват избора на Китанов и Рангелов. Те искат съдът да постанови за избрани и членовете на ръководните органи на колегията, които са колективни - адвокатския съвет, контролния съвет и дисциплинарния съд. Изборът на техни членове се оказа невалиден, тъй като при балотажа само един от кандидатите събра необходимия брой гласове - 50% плюс един, каквото е било тогава изискването в Закона за адвокатурата. По-късно, с промяна, обнародвана в Държавен вестник девет дни след избора, е въведена възможност за победители в балотажа в такива случаи да бъдат обявени събралите най-много гласове кандидати. Та в сегашното си решение ВКС указва, че трябва да се проведат нови избори за членове на колективните ръководни органи на колегията.


На пръв поглед решението на съда бележи напредък в блокирания вече втора година избор, но и този напредък ще е с доста отложено действие. Петър Китанов и Людмил Рангелов ще встъпят в правомощията си едва след избора на всички членове на ръководните органи, който трябва да стане на годишното общо събрание на колегията в края на януари 2012 година. С въпросната промяна в закона този избор ще бъде улеснен, но едва ли може да се допусне, че и той ще мине без жалби. Решението на ВКС утвърждава практика изборите за ръководни органи на адвокатските колегии да подлежат на контрол не само от ВАС, но и от съда. Висшият орган на адвокатурата и Китанов опитаха да спрат произнасянето на последната инстанция основно с два довода - че някои от жалбите не са подадени в срок и че всички са по принцип недопустими, тъй като решението на ВАС не подлежи на съдебен контрол. Съдът обаче отхвърли тези аргументи и допусна разглеждане, утвърждавайки принципа за съдебен контрол на тези актове. И ако възникнат нови спорове около законността на избора на членове на ръководните органи на столичната колегия, новото й ръководство може да поеме работата чак към следващата есен. Докато това стане, председател на колегията остава Наталия Ценова, която може да изкара служебно и цял извънреден тригодишен мандат.


Безкрайните и оспорвани избори

за ръководни органи на САК са абсолютен прецедент не само в историята на тази колегия, но и изобщо в историята на адвокатурата в страната. Първото голямо сражение се проведе през януари миналата година, когато до балотаж за председателския пост се добраха секретарят на колегията Тодор Филипов и адвокат Владимир Дончев. ВАС обаче касира избора заради скандали с фалшиви пълномощни и невалидни бюлетини. Половин година по-късно, през юли 2010, вторият избор, в който съперници за председателския пост бяха вече Владимир Дончев и Петър Китанов, беше признат за валиден, въпреки че пак избухна скандал - много адвокати се оказаха зачеркнати от избирателния списък, понеже не си платили членския внос. Решението на ВАС да обяви за победители в балотажите Петър Китанов и Людмил Рангелов вкара спора в съда, след което два състава на ВКС се произнесоха по различен начин. Първият отмени проведения избор, а вторият отмени решението на първия и върна делото за ново разглеждане. Ден след огласяването на второто решение САК отмени насрочения за 9 април трети пореден избор за членове на ръководните органи на колегията.


При двете предходни произнасяния на ВКС се стигна до неяснота около прилагането на института на т. нар. необходимо другарство. Той предвижда, че когато с оглед на естеството на спорното правоотношение или по разпореждане на закона решението на съда трябва да бъде еднакво спрямо всички лица с общи права или задължения, извършените от някои от тях действия имат значение и за неявилите се или неизвършилите тези действия. Владимир Дончев дори внесе в съда искане да бъде изтълкувано това решение, за да стане ясно кои адвокати следва да се считат за необходими другари. От това зависеше кои адвокати от софийската колегия могат да участват в делото - само Китанов и Рангелов, подписали молбата за отмяна на първото съдебно решение, всички адвокати, упражнили правото си на глас във втория избор, или всички адвокати, членуващи в САК. Пак от това тълкуване трябваше да стане ясно и дали всеки, който не е редовно призован или е редовно призован, но не се е явил, може да обжалва всяко съдебно решение по делото.


Разнопосочни се оказаха и схващанията дали


институтът на необходимото другарство

изобщо е приложим в това съдебно производство, уредено в Закона за адвокатурата. То има ключови белези не на искова процедура по ГПК, а на съдебноадминистративна, и е логично да се развива по правилата на Административно-процесуалния кодекс(АПК). Но пък в закона е предвидено подобни дела да са подсъдни не на Върховния административен съд, а на ВКС, което означава - да се прилагат правилата на ГПК, сред които е необходимото другарство. ВКС предпочете обаче да не задълбава в тази посока и да приключи поне спора около избора на Петър Китанов и Людмил Рангелов.


Излезлият извън всички разумни граници спор за ръководството на столичната адвокатура утвърди наличието на два лагера в нея. Владимир Дончев и колегата му Марио Топчийски оглавиха опозицията, създавайки асоциацията Адвокати ЗА Промяна, която настоява за решителни промени в управлението на столичната адвокатура. Зад Петър Китанов пък стои инициативен комитет Гаранти на промяната. Членовете на Адвокати За Промяна твърдят, че за заплитането на спора е виновен изготвеният от сегашното ръководство действащ Закон за адвокатурата, който бил правен с цел увековечаване на статуквото. Опозиционерите са готови с номинации за ръководните органи в столицата и са категорични, че създадената от тях асоциация ще остане, независимо от резултатите от избора, тъй като тя не е просто предизборен щаб. В програмата им за промени се настоява за незабавен финансов одит на софийската колегия. Иска се и приемане на Програма за предвидимост и прозрачност, включваща публичност на дейността на органите на САК чрез своевременното й отразяване в сайта на колегията, а също всеки месец отчет на разходите, преразглеждане на всички дела на дисциплинарния съд, сочен като репресивен, приемане на Програма за провеждане и отчет на допълващата квалификация на практикуващите адвокати и др. Сред основните проблеми остава и недоволството на адвокатите от това, че се позволява на други юридически професии да извършат адвокатска дейност, както и от непрекъснато променящото се законодателство.


След това решение на съда и двата лагера несъмнено ще започнат да стягат редици за изборите догодина. Освен че на общото събрание на софийската колегия през април ще се провежда избор за неизбраните досега членове на ръководните й органи, през февруари изтича мандатът на сегашното ръководство на Висшия адвокатски съвет. От опозицията не само са убедени, че двата избора са в пряка връзка и ще си влияят, но и подозират, че за действащото ръководство може да е по-изгодно изборът за САК да се протака, за да не бъде проведен преди избора за ръководство на ВАС. Във всички случаи опозицията ще издигне кандидатури както за колективните органи на САК, така и за тези на ВАС. А при ескалиралото в последните месеци напрежение перипетиите и резултатите от тях изглеждат непредвидими. В отговор на упреците към сегашното ръководство на софийската колегия за непрозрачност и неангажираност тръгнаха приказки, че Владимир Дончев иска да разцепи столичната адвокатура и да разпродаде имуществото й. Той пък контрира с довода, че докато е бил председател на някогашната Софийска окръжна адвокатска колегия на територията на сегашната София-област, са закупени много сгради, част от които сегашното ръководство разпродало.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във