Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НОВИ ДРЕХИ НОСЯТ САМО ВИСОКИТЕ НАЧАЛНИЦИ

Униформата е създадена за най-тежки условия на работа. Спортна, предпазваща, висококачествена и функционална. Тя не може да бъде сбъркана с друга и се набива на очи. Униформата трябва да гарантира единен облик и да бъде израз на личност и увереност. Тя изразява компетентност, стимулира доверие и излъчва философията на една модерна полиция...
Ако си мислите, че това е цитат от дефиле на нови униформи за българските ченгета, водено от Евгени Минчев, се лъжете. Колкото и да е изненадващо, тези думи принадлежат на Лизе Прокоп, бивш федерален министър на вътрешните работи на Австрия, която през 2005 г. започна реализацията на проект за структурна реформа на австрийската полиция. Наред с организационното реформиране тя въведе и нов тип униформи, които подменят изцяло предишните.
Изглежда за преобличането на родното МВР също е необходима здрава женска ръка, щом досега полицаите ни носят облекло, което не е мръднало от поне десет години насам. И ако някой е на мнение, че униформите на българските ченгета са прекрасни, нека да отвори сайта на вътрешното министерство, да влезе в линка Справочна информация и после да си говорим как униформата трябва да е израз на личност и увереност...

От една година вътрешното министерство съществува според новия Закон за МВР, който регламентира пълната девоенизация на силовото ведомство и ново структурно разпределение на неговите служби. Освен текстовете, отнасящи се до преките задължения на вътрешния министър, законът съвсем точно посочва и кой е водещия моделиер в МВР (чл. 175, ал 2): Министърът на вътрешните работи определя вида и модела на униформеното облекло, реда за предоставянето и носенето му, както и другите принадлежности, свързани с изпълнението на служебните задължения на държавните служители, върху които са поставени символи и отличителни знаци на структурните звена на МВР.
Отговорът на въпроса
кой и как облича 32 000-те служители на МВР
длъжни по закон да носят униформи и да изпълняват задълженията си в някакъв вид работно облекло, се крие в чл.124. от закона за МВР: Дирекция Материално-техническо осигуряване и социално обслужване (ДМТОСО) осъществява снабдяването в мирно и във военно военно време с въоръжение, материално-технически средства и вещево доволствие на службите и дирекциите на МВР.
А всички останали подробности от процедурата по обличането на меверейците са описани във вътрешноведомствената Наредба № I-167 от 17 август 2004 г., изменена и допълнена в Държавен вестник, бр. 59 от 21 юли 2006 година. Този документ определя категориите служители, които осъществяват правомощията си в униформено облекло, неговия вид и модел, както и в реда за предоставянето му. Вместо обаче да даде ясна визия за униформите, с които българските полицаи ще крачат до колегите си в ЕС, наредбата предизвиква тотално объркване.
В приложението към наредбата (параграф 3, ал.1) се прави уточнението, че до 1 септември 2007 г. всички униформени облекла и снаряжения - стар образец, определени с Наредба № I - 115 от 2003 г., се износват до изчерпването на наличните количества. Освен това във въпросното четиво е указано, че до изтичането на посочения срок (1 септември тази година) категориите служители, осъществяващи правомощията си по Закона за МВР в униформено облекла, носят и двата вида образци (стари и нови), без смесване на отделните детайли в тях.
Кои униформи обаче са от стария вид и какво представляват полицейските одежди от нов тип поне засега е тежка мистерия. Което, съвсем естествено, поражда основателни съмнения кое всъщност е новото и дали то не е добре забравено старо...
И най-изпеченият рецидивист би различил отчетливо милиционерска фуражка от полицейско кепе, но със сигурност би се затруднил да посочи с какво униформата на днешното ченге се различава от униформата на ченгето от преди десет години, когато начело на МВР бе синият генерал Богомил Бонев, например.
Открай време ченгетата си носят познатите като модел и цвят униформи и едва ли някой би могъл да разграничи кое синьо е отпреди 2000-а и кое след 2004 година. Ако трябва
да си играем на открийте десетте разлики
достатъчно е да намерим снимките на меверейските униформи в ИНТЕРНЕТ сайта на вътрешното ведомство, да ги разгледаме хубаво и да осъзнаем, че всеки е губещ още преди играта да е започнала. Тоест - въпреки разликата в годините униформите на полицаите са си все едни и същи. А това ни кара да си спомним популярната поговорка Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия!, но с едно допълнение: само че с все по-скъпи и по-скъпи одежди (като производствена цена, разбира се).
Според споменатата по-горе вътрешна Наредба на МВР № I - 167 от 17 август 2004 г., чието второ и преработено издание бе обнародвано в Държавен вестник, бр. 59 от 21 юли 2006 г. (т.е. два месеца след влизането в сила на новия Закон за МВР, преструктурирането на националните служби и девоенизацията), последните актуални цветове на съответните униформи, освен до болка познатото тъмносиньо за служителите на Национална полиция), са:
- сив - за огнеборците от НС Пожарна безопасност и защита на населението;
- маслено-зелен - за служителите от ГД Гранична полиция, охраняващи сухопътната граница;
- черен - за гранични полицаи по морската и речната граница, за жандармеристите и за държавните служители от Академията на МВР и специализираните дирекции Комендатура, Миграция и Оперативно-техническа информация (ДОТИ);
- камуфлаж (образно казано - зелени дрешки, изпъстрени с бежови, тъмно-кафяви и тъмно-зелени петна) - за курсантите от Академията на МВР, граничните полицаи и командосите от Специализирания отряд за борба с тероризма (по време на тренировки).
Явно обаче подчинените на Румен Петков, които между месец май и юли 2006 г. са се потили над привеждането на наредбата в съответствие с новия Закон за МВР, са живели в някакъв друг свят, защото съвсем са забравили, че в България генерали има само в армията, а националните служби в МВР са само три.
Според
пишман редакторите на наредбата
по време на парад главните комисари трябва да носят тъмносин костюм, върху рамената им да има твърди пагони (с жакардова лента в златисто, с везани жълти звезди и с метален вензел), да са с тъмносиня фуражка, бяла риза, черна вратовръзка с монограм, черни чорапи и черни обувки.
А пък генералите от МВР (съществуващи само във въображението на пишман редакторите и спомената наредба) по време на парад трябва да са пременени в сиво-зелено сако със сребристи лаврови клонки по дължина на яката, твърди сребристи пагони с бродирани ромбове в златист цвят, с черен панталон с червени лампази и фуражка в цвета на сакото.
И накрая, за да бъде смехът още по-заразителен, в забележителния документ е направено още едно уточнение: през зимата строевите униформи са следните:
- за генералите от НС Полиция - тъмносиви;
- за генералите от НС Пожарна и аварийна безопасност - сиви;
- за генералите от НС Жандармерия - черни;
- за генералите от НС Гранична полиция - маслено-зелени.
Тези цветове фигурират и в обявените от ДМТОСО обществени поръчки за доставка на облекло, направени преди влизането на новия Закон за МВР в сила и преди ремонта на така одумваната днес Наредба № I - 167. За модели на униформите и за разновидностите на аксесоарите в тези обяви въобще не става дума, а последната МВР-обява е публикувана от Агенцията по обществени поръчки още на... 4 ноември 2005 година.
Според тази заявка, през 2006 г. МВР трябва да получи от победителя единствено зимни костюми (явно парадни), разпределени по служби така:
- Полиция - 10 000 бр., тъмносини;
- Противопожарна и аварийна безопасност - 5800 бр., сиви;
- Жандармерия и Дирекция Миграция - 2000 бр., черни;
- Гранична полиция - 1500 бр., зелени.
- Специализиран отряд за борба с тероризма - 1100 бр., черни.
Поръчката е на обща стойност 1. 747 млн. лв. без ДДС, а договорът за възлагане е сключен с Инвалидна кооперация Лидер от Благоевград.
Кой и по какъв повод е изкопал тази кооперация е въпрос, на който трябва да отговори военната прокуратура или Дирекция Инспекторат на МВР, защото въпросното юридическо лице е регистрирано от Благоевградския окръжен съд на 14 юли 2004 г. (ф. д. № 1136/2004), а в бездънните масиви на информационната система ДАКСИ няма и думичка по въпроса с какво толкоз са спечелили доверието на МВР тримата чорбаджии на кооперацията Магдалина Атанасова Руменкина, Гюра Борисова Александрова и Здравко Янков Кончелиев, специализирани в производството на горно облекло, без работно.
Втората поръчка е от 2 юни 2005 г. и в нея става дума за летни костюми за нуждите на МВР, като цветовете и количествата са идентични с данните на ноемврийската обява. Производител на летните дрешки е Трудово-производителна кооперация на инвалидите Недялко Царев - гр. Ямбол, а цената на поръчката - 1. 060 млн. лева.
На 27 февруари 2007 г. ДМТОСО изпраща до приложението на електронния вестник на Европейския съюз Tenders electronic daily обявление за предварителна информация за възлагане на поръчка за дрехи и аксесоари. Според обявлението МВР търси изпълнител на поръчка за 10 400 бр. специални зимни костюми в тъмносин, черен, масленозелен и сив цвят. Освен това се нуждае и от 3000 бр. зимни камуфлажни костюми, 1400 костюма за нуждите на Пътна полиция, 1700 полушуби в същите цветове, 1520 якета с подплата, 660 якета с хастар, 4000 бр. анцузи и 3000 светлоотразителни жилетки. От обявата става ясно, че МВР търси и доставчик на строеви мъжки и дамски костюми, поли и панталони в познатите цветове.
Напук на надеждата
че това е направено с идея да се потърси европейски размах и качество на изпълнението, от ДМТОСО изненадващо уточниха, че обявата не е предназначена за външни изпълнители. Публикацията по нищо не се различава от предишните, които според изискванията на закона за обществените поръчки можем да видим в сайта на Агенцията по обществени поръчки и Държавен вестник. Най-интересното уточнение се съдържа в раздела за допълнителна информация на обявлението за предварителна информация от 1 март 2007 г. Оттам разбираме, че поръчката е ограничена и е предназначена само за... специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания.
Няма спор, че социалните мотиви в политиката на този тип обществени поръчки, както и желанието на МВР да мине по-тънко при офертите са много важни. Важно е обаче и с какво самочувствие българският полицай ще застане рамо до рамо с партньорите си от ЕС, как ще изглежда в собствените си и техните очи. Без да подценяваме качествата на родната конфекция, не можем да избегнем питането защо ручахме жабето с това обявление, което ще се чете в Европейския съюз, а ще е само за вътрешно ползване. Мъката става още по-голяма, ако сравним нашата единствена обявка с потока от поръчки, пуснати от румънското МВР за униформи в същия вестник. Те са общо пет и, за разлика от нашето скромно обявление, нямат ограничения за евентуалните кандидати.
По всичко личи, че висококачественото и оригинално облекло на полицаите у нас не е сред приоритетните задачи на вътрешното министерство. Така че през следващите няколко години те ще изглеждат така, както са изглеждали и преди пет. Като се замисли човек, то и в криминогенната обстановка кой знае каква съществена промяна също не се забелязва. Така че, носете си старите дрехи, момчета. А приказките за компетентност, доверие и философия на модерна полиция ги оставете за началниците. Като и сладките приказки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във