Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Новият омбудсман е Константин Пенчев

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев очаквано ще е следващият национален омбудсман. Изборът в Народното събрание беше проведен в четвъртък (7 октомври), след като Пенчев и единственият му съперник - издигнатата от ДПС Сабрие Сапунджиева (бивш заместник-министър на правосъдието и настоящ член на ЦИК), представиха разбиранията си за дейността на обществения защитник. Както Параграф 22 прогнозира в предишния си брой, БСП не номинира свой кандидат и не застана зад втори мандат на сегашния омбудсман Гиньо Ганев с мотива, че изборът е предрешен. За Пенчев гласуваха 137 депутати, за Сапунджиева - 51, а двадесет и шест бюлетини се оказаха недействителни.
Преди новият омбудсман да встъпи в длъжност, Висшият съдебен съвет трябва да го освободи от постовете председател на ВАС и член на съвета, тъй като седемгодишният му мандат изтича едва през март догодина. След това освобождаването му трябва да бъде утвърдено от президента. Държавният глава трябва също да открие в едноседмичен срок процедурата по далеч по-важния избор на нов административен ръководител на ВАС, където се решават дела с огромен материален интерес. Официална кандидатура за това върховно съдилище още няма, но в парламентарните кулоари се спрягаха имената на няколко депутати от ГЕРБ - парламентарният шеф Цецка Цачева, заместникът й Анастас Анастасов и съпредседателят на парламентарната група Искра Фидосова. Не по-малко вероятно обаче е управляващите да предложат действащ магистрат, когото подкрепят - говори се за председателя на Софийския градски съд Георги Колев.
Държа на понятието обществен защитник, но бих бил обществен адвокат със съзнание и задръжки на съдия. През последните години заемам едни от най-ветровитите постове в държавата и всяка моя стъпка беше следена от медиите, от доброжелатели и най-вече от зложелатели. Гражданската ми позиция по много въпроси ми създаде много врагове сред висшите магистрати, но ми спечели много повече приятели сред редовите магистрати и граждани. Дали ще защитавам еднакво всички граждани? Не, няма. Има уязвими групи граждани, които ще защитавам по-енергично. Децата в домовете и хората с увреждания. Омбудсманът трябва да бъде и във всяко полицейско управление, където се чува за насилие. Омбудсманът трябва да бъде дори в бл.20 в Ямбол. Имам убеждението, че нашето общество има нужда повече от разбирателство, отколкото от конфронтация. Ще бъда много внимателен по тази пътека на омбудсмана да не тръгнат лобистки интереси. Освен обществен защитник и обществен медиатор между гражданите и институциите омбудсманът трябва да е и коректив на властта и за това той има много силни правомощия - да посочва лошите практики, да сезира ВКС и ВАС за противоречива съдебна практика, както и да сезира Конституционния съд. При изпълнение на последното си правомощие аз ще бъда много внимателен да не защитавам конюнктурни и лобистки интереси, заяви Пенчев.
Неговата опонентка Сабрие Сапунджиева каза, че приема кандидатирането си за обществен защитник като предизвикателство, а омбудсманът трябва да възстанови доверието към държавните органи.
Давам си ясна сметка, че омбудсманът не е административен съд и не може да отмени актовете на административните ведомства. Той не е и началник, за да уволни служителите, които са нарушили правата на гражданите. Това означава, че омбудсманът разчита на умението си да убеждава и на авторитета на институцията. Ако бъда избрана за омбудсман, ще следвам добрите практики на Гиньо Ганев и ще изпълнявам точно и безкомпромисно закона като дух и разум. Едно от първите неща, които ще направя, е да поискам от Народното събрание да използва по-широко правомощията си и да възлага на българския омбудсман изготвяне на доклади по конкретни случаи. Досега такива не са възлагани, а поводи има достатъчно, каза още Сапунджиева.
Извън изказванията на двамата съперници дебатът беше ограничен. Михаил Миков от БСП призова да се даде висока политическа оценка на изтеклия още през април петгодишен мандат на Гиньо Ганев, загърбвайки редица скандални негови решения. Заместник-председателят на ДПС Лютви Местан пък пожела новият омбудсман да не допусне политическо противопоставяне в администрацията си, а като Гиньо Ганев да я напълни с представители на всички партии. Нищо чудно, тъй като тази администрация досега е пример за политически и връзкарски назначения, а кадрите на ДПС са представени солидно. В залата беше припомнено и шуробаджанашкото назначение на дъщерята на Сабрие Сапунджиева - Ана, която цъфна като консул в българското посолството във Финландия и през 2006 г. се замеси в скандал за огромно количество алкохол, изписан за дипломатическото ни представителство.
Единствено РЗС, чийто лидер Яне Янев огласи преди двайсетина дни данни за конфликт на интереси при Пенчев и го обвини, че разпределял дела натъмно, се обяви срещу неговата кандидатура. Ако имахте морал, щяхте първо да си подадете оставката от ВАС, пък да видим след това дали ще ви поддържат кандидатурата. Тогава нямаше да търпим тази сделка, заради която държим предишния омбудсман с изтекъл мандат, заяви Тодор Великов. Същевременно Висшият съдебен съвет прави проверка по сигнала на РЗС, а вече Пенчев даде разяснения пред етичната комисия, отхвърляйки всички обвинения. Какъвто и да е резултатът от нея обаче, изборът му за омбудсман е вече непоклатим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във