Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НОВИЯТ ШЕФ НА ВКС Е В ДЖОБА НА ПРЕЗИДЕНТА

Отдавна не се беше случвало заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) да продължи по-малко от час. Обикновено най-малко 120 минути членовете на ВСС спорят за нещо, искат нещо или пък просто дневният ред е прекалено дълъг и за гласуването на всички точки е необходимо доста време.
В сряда (18 април) обаче, явно невъзстановени от изнурителните празненства по случай Деня на юриста (16 април), кадровиците на Темида бяха обхванати от такава летаргия, че претупаха работата си в буквалния смисъл на думата и не ощастливиха съдебните репортери с нито една новина, достойна за дописка дори от три-четири реда. За сметка на това по-късно, когато дойде време за истинската релаксация, т.е. за ведомствения коктейл по случай професионалния празник на магистратите, новините направо... рукнаха.
Сякаш, за да докажат, че са сред най-редовните и най-паметливите ни читатели, част от членовете на ВСС спонтанно подхванаха една тема, с която Параграф 22 се занимава от два месеца:
кой е най-достоен да наследи Иван Григоров
чийто мандат изтича на 20 ноември, на поста председател на Върховния касационен съд (ВКС).
До момента през страниците на вестника минаха следните неофициални номинации: Румен Ненков, заместник на Иван Григоров и шеф на Наказателната колегия на ВКС, заместник-председателят на Върховния административен съд Венета Марковска, ръководителите на Софийския апелативен съд и на Пловдивския апелативен съд, съответно - Евгений Стайков и Радка Петрова. Освен тях като евентуални наследници на Иван Григоров бяха завъртени и имената на Веселин Пенгезов - председател на Военноапелативния съд, Светлин Михайлов - председател на Софийския градски съд (СГС), бившият правосъден министър и настоящ редови съдия в СГС - Антон Станков, и директорът на Националния институт на правосъдието - Пенчо Пенев. А последни в публичното пространство бяха пуснати деканът на Юридическия факултет на Софийския университет Св. Климент Охридски д-р Тенчо Колев, заместник-председателят на Народното събрание проф. Любен Корнезов и конституционният съдия Лазар Груев.
Според резултатите от неформалното допитване на Параграф 22 сред столични магистрати и адвокати поне засега лидер в наддаването е заместник-шефът на ВКС Румен Ненков, който, според преобладаващото мнение на столичните магистрати и адвокати, е изключителен професионалист, който би организирал перфектно работата на Върховния касационен съд. Нещо повече, много от неговите колеги са убедени, че дори да оглави Върховния касационен съд, Румен Ненков няма да обърне гръб на съдийството и да се превърне (по подобие на много административни ръководители) в най-обикновен високопоставен и... високомерен чиновник.
В сряда (18 април) обаче неколцина от членовете на ВСС споделиха, че е много малко вероятно Румен Ненков да наследи Иван Григоров, след което чистосърдечно си признаха защо смятат така: избирането на тримата големи в съдебната система - главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища, винаги е ставало с активното участие на управляващата политическа сила независимо дали това участие е било демонстрирано откровено, или пък е било задкулисно.
Нещо повече. Въпросните членове на ВСС открито заявиха, че избирането на тримата големи е чисто политически въпрос, а Румен Ненков не се ползва с подкрепата на нито една парламентарно представена партия. Според висшите магистрати в момента конците в държавата се дърпат от тройна коалиция, която няма нищо общо с познатия формат БСП - НДСВ - ДПС, защото ставало дума за... президента Георги Първанов, вътрешния министър и заместник-председател на БСП Румен Петков и главния прокурор Борис Велчев.
Съвсем естествено кадровиците на Темида отказаха да осведомят Параграф 22 за аргументите, които им дават основания да заплетат подобна интрига. За сметка на това обаче те категорично заявиха, че
Лазар Груев ще е новият председател на Върховния касационен съд
Той е бивш заместник-декан на Юридическия факултет на Софийския университет Св. Климент Охридски и бивш заместник-шеф на Правния съвет към президента, както и член на Конституционния съд от квотата на държавния глава.
Единственото условие било Лазар Груев да преболедува обидата от постъпката на неговите хора през януари 2006 г. - тогава, в последния възможен момент, офертата към Груев да наследи Никола Филчев на поста главен прокурор, била оттеглена, след което от президентската администрация лансирали за обвинител № 1 другия юридически съветник на Георги Първанов - Борис Велчев.
Според добре осведомени източници на Параграф 22 до момента Лазар Груев все още не се е съгласил да участва в битката за стола на Иван Григоров, защото не искал да рискува още веднъж да бъде унизен с трампа в последния момент. И с пълно право между другото...

Facebook logo
Бъдете с нас и във