Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НОВИЯТ ВСС ГО ПОДКАРА... КАТО СТАРИЯ

Работата на новия Висш съдебен съвет (ВСС) по нищо не се различава от тази на стария. Няколко поредни заседания магистратите се занимават с дребни кадрови въпроси или с приемане за сведение на доклади, разчети и други документи. Заседанието в сряда (24 октомври) протече в същия дух - един-двама магистрати бяха повишени в ранг, няколко папки с материали бяха приети за сведение, без дебати бяха одобрени проектите за увеличение на бюджетните сметки на съдебни звена.
Раздвижване настъпи едва когато кадровият орган на Темида трябваше да се занимава с наказанието забележка, наложено на прокурора от Окръжната прокуратура в Бургас Иван Станев, който наблюдаваше делото Стависки.
В продължение на 30 минути висшите магистрати спориха дали той трябва да го отнесе заради сгрешено обвинение в постановлението, с което световният ни шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки бе привлечен като обвиняем.
Както вече е известно, на 5 август 2007 г. на няколко километра от Приморско Стависки удря с джипа си Хамър автомобил Хонда. При катастрофата загива 23-годишният шофьор Петър Петров, 19-годишната Мануела Горсова, която пътувала в хондата, изпада в кома, а други двама от леката кола са леко ранени.
Разследването показа, че вината за пътното произшествие е изцяло на фигуриста. Той се е движил с над 100 км/ч при ограничение 60 км/ч, навлязъл е в насрещното платно при непрекъсната осева линия и завой. За капак се оказа, че Стависки е седнал зад волана след солидна почерпка. Според последните данни в кръвта му са открити 1.29 промила алкохол.
Разследването на инцидента е възложено на дознателя от РПУ-Приморско Христина Дамянова, а за наблюдаващ прокурор е определен Иван Станев.
Месец след инцидента обаче избухна скандал заради сгрешено обвинение. Оказа се, че дознателят е издал постановление, в което тотално е объркал текстовете от Наказателния кодекс, по които Стависки трябва да отговаря. Вместо да бъде привлечен като обвиняем за причиняване на смърт и тежка телесна повреда по непредпазливост при катастрофа след употреба на алкохол (чл.343, ал.4 във връзка с ал.3, предложение 1 и 3 буква б във връзка с ал.1 във връзка с чл.342 ал.1, предложение 3 от Наказателния кодекс), той е бил обвинен само за причиняване на тежка телесна повреда след катастрофа (чл. 343а, ал.1 от НК). Въпросното постановление на дознателя е било одобрено от Иван Станев.
След като медиите обаче надушиха гафа, прокуратурата започна да търси виновни за грешката. На 25 септември пресслужбата на държавното обвинение разпространи новината, че шефът на Окръжната прокуратура в Бургас Ангел Ангелов е наказал със забележка подчинения му Иван Станев за лошо изпълнение на служебните си задължения (чл. 307, ал. 3, т. 5 от Закона за съдебната власт). По същото време държавното обвинение коригира и обвинението срещу Максим Стависки.
Според чл.314, ал.3 от новия ЗСВ обаче всяко наказание, което се налага от административния ръководител, трябва да бъде обсъдено от Висшия съдебен съвет и той да каже окончателно тежката си дума. Заради това Ангелов бе пратил във ВСС за одобрение заповедта, с която прави забележка на Иван Станев.
Нито един от репортерите, които наблюдаваха заседанието на съвета в сряда, не предполагаха, че тази уж формална точка от дневния ред ще разгорещи страстите.
Веднага след като председателят на комисията по предложения и атестиране Георги Шопов докладва постъпилата заповед, думата взе Галя Захарова. За нея се говори, че е един от най-добрите наказателни съдии в столицата.
Не съм съгласна да налагаме наказание на прокурора, защото неговата грешка не е съществена по смисъла на Наказателнопроцесуалния кодекс. В чл. 219 от нормативния акт се казва: Когато се съберат достатъчно доказателства за виновността на определено лице в извършване на престъпление от общ характер и не са налице някои от основанията за прекратяване на наказателното производство, разследващият орган докладва на прокурора и привлича лицето като обвиняем със съставяне на съответно постановление. Тоест прокурорът приема доклада на дознателя, който извършва привличането към отговорност. Нарушението не е такова, което да не може да бъде отстранено на по-късен етап от разследването. Нямаше да се стигне до налагане на наказанието, ако обвиняемият беше някой друг, а не Максим Стависки. Искам да ви кажа, че 9/10 от всички магистрати правят същите грешки. Това означава ли, че всички трябва да бъдат санкционирани, попита риторично Захарова.
Тя бе изцяло подкрепена от Пламен Стоилов. През прокурорите минават десетки дела на ден. Напълно възможно е да сгрешат. И за всеки гаф ли трябва да ги наказваме. Ако го правим, то как тези хора ще работят, като постоянно се страхуват за кариерата си, каза Стоилов.
Георги Шопов призова колегите си да се абстрахират от факта, че става дума за дело срещу световния ни шампион по фигурно пързаляне и да се спрат само на случая с Иван Станев.
Главният прокурор Борис Велчев бе по-остър. Според него ВСС не може да гледа с лека ръка на грешката, защото ставало дума за дело, по което работата на прокуратурата се следи под лупа. Ако в този случай не предприемем съответните мерки, то какво остава за всички останали, към които обществото не проявява интерес, попита Велчев. Той допълни, че сигурно има много случаи на проявена немарливост от страна на обвинението и всички, които са хващани, са били санкционирани.
В този момент думата взе Иван Колев. Той предложи точката да се отложи, защото в заповедта на Ангел Ангелов имало грешка. В диспозитива на документа, вместо да се позове на чл. 307, ал. 3, т. 5, според който неизпълнението на служебните задължения е дисциплинарно нарушение, окръжният прокурор на Бургас се е позовал на чл. 307, ал. 1, т. 5, а такава точка изобщо няма.
Тук се намеси министърът на правосъдието Миглена Тачева, която направи свежа забележка. Това означава ли, че ние трябва да санкционираме Ангелов, защото и той е объркал текстовете, вметна тя.
Всички магистрати започнаха да ровят в ЗСВ и да преглеждат заповедта. Когато се оказа, че Иван Колев е прав за гафа, те си дадоха почивка, за да измъдрят какво да правят. Десет минути по-късно отново се събраха. Цони Цонев, който доскоро беше прокурор във Върховната административна прокуратура, каза, че в административните актове не е важен диспозитивът, а обстоятелствената част, а там разпоредбата на ЗСВ не е объркана. Така с 16 гласа за, седем против и двама въздържали се ВСС наказа Иван Станев със забележка.

Във вторник (23 октомври) световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки е поискал да сключи споразумение с бургаската окръжна прокуратура за инцидента от 5 август, когато при катастрофа той уби млад мъж и изпрати в кома негова позната.
Стависки и адвокатът му Росен Кожухаров са били при дознателя по делото Христина Дамянова, за да му бъдат предявени материалите по делото, тъй като разследването е приключило и престои внасянето на обвинителен акт в съда.
По време на разговора адвокат Кожурахов е предложил сделка на държавното обвинение - три години условно с петгодишен изпитателен срок за клиента му и за срок от три години да му бъде отнета книжката.
Преди да каже какво мисли по въпроса, наблюдаващият прокурор е направил две неща. Първо е поискал мнението на роднините на загиналия млад мъж, които категорично отказали всякакво споразумение. Второ, той се запознал с практиката на окръжния и апелативния съд в Бургас, според която през последните три години повечето присъди при подобен род престъпления били ефективни, а не условни. Заради това обвинителят е отказал да сключва споразумение с Максим Стависки. До 30 дни обвинителният акт ще бъде в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във