Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Новите лични документи с биометрия се задават

Първият месец от новата година вече е на свършване, а с неусетното изнизване на дните му ще се изправим пред един проблем - смяната на личните карти и на шофьорските книжки с нови. Започналата 2010 г. за повечето от нас е времето, когато издадените ни преди десет години лични документи губят валидността си. И щем не щем се връщаме към онези позабравени дни, когато изнервени се блъскахме по опашки, за да се сдобием с днешните си документи.
Документите, с които ще ги сменим, преминаха през поредица от перипетии и скандали, свързани основно с въпроса не е ли злоупотреба използването на биометрични данни. Този въпрос възникна още през 2004 г., когато страните от Европейския съюз регламентираха за първи път стандартите за защитните елементи и биометрията в паспортите и документите за пътуване в пределите на ЕС. Последва решение на Европейската комисия от 2005 г. за наличие на електронен носител с информация в документите. А през 2006 г. ЕК реши, че в личните карти на гражданите на ЕС трябва да присъстват пръстови отпечатъци като част от т. нар. биометрични данни. Както знаем, останалите биометрични характеристики на дадено лице са пръстовите отпечатъци, ръст, тегло, форма на дланта, ретина, ирис...
Страната ни доста закъсня с реализацията на изискванията на ЕС по този въпрос, но все пак 2010 г. беше определена като времето на картите с биометрични данни. От МВР ни уверяват, че няма да има никакво забавяне и сроковете, предвидени от вътрешното ведомство за стартиране на процеса на издаване на новите документи за самоличност ще бъдат спазени.
Какви са те? Най-напред предстои да се довърши подготовката за стартиране на системата, чието наименование сякаш е измислено от Джордж Оруел - Централна автоматизирана информационна система за децентрализирано персонализиране на българските лични документи. Крайният срок за приключване на преустройството и оборудването на помещенията вече изтече на 18 януари. От МВР уверяват, че това, което е трябвало да се свърши до тогава, е направено.
До Деня на влюбените 14 февруари е срокът за изработване на прототипите на новите документи. Честването на Трифон Зарезан или Свети Валентин съвпада и с датата, когато трябва да се доставят и инсталират оборудването и софтуерът за главния компютърен център в МВР, върху който ще падне основната тежест при издаването на биометричните карти.
До 7 март тази година трябва да приключат и доставката и оборудването на центровете за персонализация в страната. До 12 март пък е крайният срок за доставката и инсталирането на станциите за снемане на биометрични данни. След това по план МВР предвижда на 14 март да се извършат настройка и тест на системата, а отпечатването и доставянето на бланки, необходими за персонализация на спесимени на лични документи, ще започнат на 28 март. На следващия ден вътрешното ведомство е заковало и ден първи на реалната експлоатация на системата.
Всички, на които срокът на валидност на личните документи (карта, свидетелство за управление на МПС, паспорт) изтича през 2010 г., трябва да дишат по-спокойно, тъй като МВР удължи срока им на валидност с 6 месеца. Ще рече: ако върху личната карта е фиксирана датата 05.06.2010 г., значи валидността й изтича чак на 5 декември същата година. Важно е също така да се знае, че не е задължително преиздаването на лични документи, чиято валидност все още не е изтекла - тоест изборът дали да си подмените картата и удостоверението за МПС преди крайния срок, или ще изчакате той да наближи, е ваш. Но за тези, които са разсеяни, отсега е важно да си запишат следното - МВР ще глобява всеки, който не заяви подменянето на личната си карта в срок от 30 дни след изтичането на валидността й. Глобата е от 20 до 150 лв. - по преценка.
Според плановете на МВР няма да се стигне до образуване на опашки за новите документи. Общо 183 районни управления на МВР в страната, 27 областни дирекции, СДВР, Дирекция Български документи за самоличност, и 28 пункта на Пътна полиция в страната ще издават тескерета. Таксата за лична карта с биометрия е 18 лв., свидетелство за МПС - 25 лв., паспорт - 40 лева. Остават непроменени сроковете за издаване на документи: обикновената поръчка е 30 дни, бързата (за лични карти и паспорт) - три дни, бърза за шофьорска книжка - до 10 работни дни, експресна - за осем работни часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във