Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ново обвинение ококорва Очите

Тежко му се пише на най-известния затворник от върховете на организираната престъпност у нас Димитър Желязков-Очите, понастоящем клиент на Врачанската тюрма. Има-няма още една година му оставаше до лятото на 2010 г., когато той отново трябваше да вкуси свободата, но уви. Споразумението, което сключи с Окръжна прокуратура -Бургас през януари 2008 г., с което се призна за наркобос, явно ще му излезе през носа. Очите ще бъде привлечен като обвиняем за пране на пари, обявиха в четвъртък (14 май) представители на същата прокуратура.
Нова присъда от една до шест години затвор заплашва несебърския наркобос, ако бургаските прокурори докажат новите си обвинения срещу него. Те са основани на чл.253 от Наказателния кодекс и се отнасят до извършването на финансови операции и сделки с недвижимо имущество, които имат за цел да прикрият произход на капитали, за които се предполага или се знае, че са придобити чрез престъпление. В четвъртък рано сутринта престъпният бос бе докаран в Бургаския следствен арест от Врачанския затвор, за да му бъде съобщена неприятната за него вест. По същия член ще отговаря пред правосъдието и майката на Желязков - Станка. Назначена е и дознателка по новото дело - Ренета Пеева.
Според запознати първоначалните доказателства, на основата на които е формирано новото обвинение срещу Димитър Желязков за пране на пари, са били събрани в хода на предварителното производство и разследването на Очите и аверите му за участието им във въоръжена организирана престъпна група за разпространение на наркотици, проведено през миналата година. То продължи близо година, приключи с безпрецедентна съвместна акция на бургаската полиция и бургаската прокуратура и с ареста на почти всички съратници на Очите. Малко по-късно всеки един от членовете на наркопирамидата бе изправен пред състав на Бургаския окръжен съд и получи съответното наказание за деянието си. Главният - Димитър Желязков, подписа споразумение с Бургаската окръжна прокуратура и публично се призна за наркобос, за което получи ефективна присъда от четири и половина години лишаване от свобода.
Така ъндърграунд шефът от Несебър се превърна в първия представител на подземния свят, който официално признава, че се занимава с пласиране на наркотици и ръководи структура, която се е посветила на подобна дейност. Според юристи именно признанието на Очите, че се занимава с престъпна дейност и финансите му са от нея, сега му играе лоша шега, тъй като е довела де факто до новото обвинение за пране на пари. Според разследващите органи по първоначални данни само за последните няколко години Очите и приближените му са получили от бизнеса с хероин около 8.4 млн. лв. чиста печалба. Допълнително има приходи от други престъпления. През този период от време Очите е декларирал легални доходи от около 200 лв. месечно само от прословутата обществена пералня, собственост на семейството му в Несебър. Именно заради несъответствието между начина му на живот и легалните му доходи несебърският наркобос се превърна в един от първите клиенти на комисията Кушлев. Както е известно, в Бургаския окръжен съд се води дело срещу Желязков за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност в размер на 2.3 млн. лева. След него като клиенти на прословутата комисия се изредиха дясната му ръка Янко Гюров-Поморийския и цялата наркобригада на несебърлията.
Името на Димитър Желязков-Очите, въпреки че вече е в затвора, непрекъснато се забърква в шумни скандали в публичното пространство. Последният, в който бе замесен несебърският наркобос, избухна буквално преди десетина дни и бе свързан с избирането на новия апелативен прокурор на Бургас. Веднага след като стана известно, че Емил Христов е избран за апелативен обвинител на мястото на Йордан Иванов, в публичното пространство плъзна с нова сила слухът, че Очите е бутнал преди време рушвет на новоизбрания прокурор. Случаят бе раздухан от обвинителката във Върховна касационна прокуратура и бивша подчинена на Христов в Бургас Мила Георгиева. В отворено писмо до депутата Христо Бисеров и до парламента магистрат Георгиева поиска да се направи проверка дали наистина Митьо Очите е дал рушвет от 10 000 марки на сегашния апелативен прокурор в Бургас Емил Христов.
Парите се отнасят до стар случай отпреди няколко години, свързан с делото срещу Румен Димитров-Психото, един от най-приближените до Желязков хора. През 2002 г. противникът на Очите, Стоян Димитров-Толупа, обяви на всеослушание в съдебната зала, че Желязков лично се е похвалил, че е подкупил прокурора Христов с 10 000 марки, за да изкара от затвора Румен Димитров-Психото. Психото бе арестуван по обвинение в убийството на помориеца Венелин Москов. Макар всички улики да сочеха, че именно Румен Димитров е извършил убийството, той бе освободен. Четири месеца по-късно килърът на Митьо Очите отново бе арестуван. Впоследствие и Толупа попадна зад решетките, но по друго обвинение - в убийство.
До връчването на новото обвинение Митьо Очите се намираше в затворническото общежитие в Белене, където е задържан във връзка с повдигнатото обвинение за престъпната дейност на врачанския подземен бос Йордан Тонов, известен като Данчо Пръча.

Facebook logo
Бъдете с нас и във