Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Новогодишен старт с обир на трезор и банкомат

Нашенските бандити, изглежда, вече излизат от новогодишния махмурлук и се захванаха на работа. Традиционно и този път те се насочиха към по-чисти като мишена и по-доходни като плячка обекти, каквито са трезорите и банкоматите. За възродените им интереси съдим от факта, че само в нощта срещу 4 януари (петък) обирджии посегнаха на единствения обществен трезор в Кърджали и АТМ -устройство в столицата.


Кърджалийският юнак не успя да се порадва на плячката си, тъй като за общо учудване беше заловен от полицията. Оказва се обаче, че историята на залавянето му е доста любопитна и по полицейски объркана. Според информация на МВР сигнал за грабежа бил подаден към 1.20 часа от физическата охрана на трезора, собственост на Виолета Чилингирова. Районът бил блокиран от полиция и в близост е задържан 37-годишният Славчо Магеров, който бил с маска на главата и ръкавици. Бандитът се опитал да побегне, но изстрели със стоппатрони охладили ентусиазма му. Във връзка със случая се издирват и други лица, съпричастни към извършеното престъпление, образувани са две досъдебни производства, информираха от дирекцията на МВР в Кърджали.


Новината за предотвратения грабеж бе тиражирана лично от вътрешния министър Цветан Цветанов на сутринта след акцията на подчинените му. Той обяви Магеров за организатор на среднощния набег, при който от общо 52 касети обирджиите успели да разбият тридесет. Те проникнали в обекта през необезопасен прозорец, сочи първоначалната информация. Което не попречи на собственичката на трезора Чилингирова да се похвали, че обирджиите са подценили охранителите и охранителната система на обекта. Всичко в касетите е съхранено, няма откраднати вещи, заяви Чилингирова, като благодари на полицията за бързата реакция.


МВР шефът Цветанов с типичното си бързоречие обаче повдигна завесата около тайната на бързото залавяне на Магеров. Според министъра Магеров е познат на полицията, като от 15 години се е специализирал в обири на трезори и чейнджбюра. Оказва се, че кърджалийските криминалисти още преди година и половина са разполагали с оперативна информация, че Магеров мечтае да удари трезора. Тогава той не е извършил нападението, поясни Цветанов, оставяйки впечатлението, че успехът на подчинените му всъщност се дължи на съдружник на Магеров, който очевидно го е наклепал. В момента Магеров търка нара в ареста и може би съжалява, че не е ударил трезора преди време.


Залавянето на кърджалията все пак е очевиден успех за МВР, като се има предвид серията от неразкрити обири в столицата и страната. Последният от тях бе извършен на 10 декември 2012 г., когато неизвестни бандити ограбиха трезор на Банка ДСК в столичния кв. Красно село. Крадците влезли през главния вход на банката, като заглушили охранителните системи, след което се опитали да разбият две метални врати. Като не успели, те направо разбили стената и влезли в старо трезорно помещение. Там имало десетина касети, останалите били изнесени и съхранявани в ново помещение на трезора.


Столичните криминалисти лансираха версията, че вътрешен човек от банката има пръст в обира. Ако това наистина беше така, едва ли неизвестните и до днес обирджии щяха да си губят времето с десетте касети, изоставени в старото помещение, а направо щяха да разбият съседното, където са били съхранявани останалите. Тогава шефът на сектор Престъпления против собствеността в Столичната дирекция на МВР Янко Янколов обяви, че в страната действат около 3-4 групи, които обират банкови офиси и трезори. Задържането на Магеров и евентуално на съучастниците му в Кърджали може би ще отговори на въпроса дали твърденията на столичния криминалист са истина.


Очевидно сметките на полицията не са точни, тъй като групите за обири на трезори се роят. Явно успешният край на случая с кърджалията Магеров се дължи по-скоро на това, че той е дребна риба в бизнеса, въпреки твърденията за полицията за стажа и уменията му. В тази посока на размишления ни тласка и фактът, че най-големият обир на обществен трезор, станал на 2 май 2011 г. на бул. Евлоги Георгиев, все още не е разнищен и няма задържани във връзка с него. Тогава неизвестна група като по часовник удари трезора и за 4 часа успя да опразни напълно 509 от общо 1000 касети, а по непотвърдена информация плячката е била на стойност 40 млн. лева. При този удар с 2 млн. евро изгоря видният столичен гербер Андрей Иванов, което стана ясно от жалба в Икономическа полиция на бизнесмен, ужилен от съпругата на Иванов. Когато бизнесменът си поискал парите от Иванов, му било обяснено, че те са били в ограбения трезор.


Ако случаят в Кърджали може да се впише като червена точка в активите на полицията, не така стои въпросът с историята около разбития банкомат в столицата тази седмица. МВР побърза да оповести информацията за случая и да си припише успеха, но стана известно, че аплаузите трябва да са за друг. Благодарение на намесата на патрул на охранителна фирма СОТ-161 неизвестни все още престъпници не успяха да задигнат банкомат от столичния кв. Манастирски ливади. Устройството било монтирано към офис на Първа инвестиционна банка на улица Иван Сусанин. Към 3 часа през нощта охранителната система на офиса се задействала, а на мястото веднага пристигнал патрул на фирмата. Там бодигардовете от СОТ-161 забелязали група мъже, които бързо се измъкнали с автомобил. Минутки по-късно пристигнали и криминалисти от близкото районно управление. Те открили в близост изоставен микробус Фолксваген с натоварен в багажното отделение банкомат. Устройството било изскубано от мястото му с метални въжета, вързани за буса и джип. В хода на разследването се оказало, че микробусът е откраднат и обявен за издирване. А два часа по-късно джипът Мерцедес, вероятно също откраднат, с който извършителите избягали, е открит опожарен на ул. Асен Йорданов.


От МВР съобщиха, че разследването продължава. Изгледите за успех обаче не са големи, освен ако полицията не разплете бързо кражбите на двата автомобила.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Няма новини около разследването на опита за кражба на банкомат от банков офис на бул.Генерал Столетов в кв.Банишора в столицата, извършен в средата на септември м.г. Тогава в полицията в 4 часа сутринта е бил получен сигнал от задействаната аларма на охранителната техника в банковия офис.Пристигналият патрул установил, че банкоматът е вързан със стоманено въже, направен бил опит за неговото изтегляне. Явно появата на униформените пресякла злонамерените действия.


През октомври м.г. отново бе засечен опит да бъде изтръгнат банкомат със стоманено въже, този път в столичния квартал Св. Троица, близо до централният вход и оградения двор на Трета градска болница. Извършителите най-вероятно са били трима. Те влезли в помещението, до което има 24-часов достъп, пробили дупка в една от витрините, през която прокарали стоманеното въже и го завързали за джип. Омотали банкомата, след което съучастникът им го дръпнал с джипа и устройството се откъртило. Алармата обаче се задействала и притичали охранители от ведомствената охрана на банката. Те стреляли няколко пъти във въздуха и подир джипа, с който бандитите избягали. Полицията разполага със записи от случилото се, но обирджиите били маскирани и самоличността им досега е неустановена.През 2012 г. МВР отчете и поредица от гръмнати АТМ. На 4 юли м.г. бе взривен банкомат в пернишкия квартал Тева. Взривът на 150 -те грама тротил обаче шокирал бандитите, които така и не стигнаха до касетите с парите и офейкаха малко преди да пристигнат полицаите. Шефът на областната дирекция комисар Валентин Димитров обяви, че извършителите не са суперпрофесионалисти, но не са и аматьори. Действията на пернишките каръци припомниха случай от октомври 2011 г. в софийското село Мрамор, когато неизвестни бандити натъпкаха с тротил единствения банкомат в центъра на селото и го вдигнаха във въздуха. Пари от машината обаче не бяха взети, изглежда и тогава извършителите се бяха уплашили от шума, който вдигна бомбата им.Според официалните данни на БНБ всеки Божи ден от банкомати у нас се теглят по около 42 млн. лева. Общата сума на изтеглените пари за миналата година е 15.37 млрд. лева. Според централната банка в момента в държавата циркулират 7.5 млн. платежни карти, като само през 2011 г. са били издадени 64 000 от тях.nbsp;


Най-големият ударБанкомат, монтиран във фоайето на Дирекция Местни приходи и такси в сградата на община Созопол, която гледа към ул. Републиканска, се оказа най-щедрият спонсор на неразкрити и до ден днешен крадци. Над 88 000 лв. бяха отмъкнати между 27 април и 11 май 2012 г. година от АТМ-устройството, по което не бяха открити никакви следи от взлом - нито от външната, нито от вътрешната му част. Банкоматът е бил зареден със 120 000 лева. Парите са били разпределени в четири касети - две с по 20 000 лв. и две с по 40 000 лв., пломбирани с оловни пломби. В АТМ е била поставена и пета касета, празна и пломбирана, в която да се събират отхвърлени от устройството банкноти. На 11 май машинката отчела липса на пари и на място са пристигнали служители от частна фирма, която е зареждала устройството. При отварянето на банкомата е установено, че пломбите на три от кутиите липсват. Всички кутии са извадени и са пренесени до банковия офис. При проверката е установено, че от банкомата чрез коректни транзакции са изтеглени 30 780 лева. При отваряне на единствената останала запечатана касета е констатирано, че тя е празна, а в касетата за отхвърлени банкноти има 600 лева. Сметката сочи, че от банкомата липсват 88 620 лева. По случая в районното управление Полиция в Созопол се води досъдебно производство.


Facebook logo
Бъдете с нас и във