Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НС уреди МВР с дарове

МВР отново ще си пълни касичката с парички от фирми и физически лица, решиха народните представители в четвъртък (29 септември). Скандалните дарения за вътрешното ведомство пак станаха тема за лют спор, но в крайна сметка мнозинството отхвърли предложението на Христо Бисеров от ДПС даренията да отпаднат като приходно перо в бюджета на МВР.


Това се случи с 59 гласа против, 17 - за и 13 въздържали се. Така силовото ведомство вече може да клекне на ъгъла на Шести септември и Гурко и отново да протегне фуражка за данайски дарове.


Неприемливо е една трета от даренията на министерството да са от частни физически лица. Два милиона лева са дарени от фирма, чиято собственост е 100% на МВР. Какви са тези счетоводни правила и може ли държавата да издържа фирма, чиято единствена цел е да дарява МВР, попита заместник-председателят на ДПС. Бисеров посочи, че от скандалите покрай извънбюджетните пари на министерството е станало ясно, че частни лица са дарявали, за да получават закрила. Стигна се дотам Европейската комисия да критикува тази практика на даренията, защото с нея се поставя под съмнение независимостта на полицейското разследване, каза Бисеров, който определи даренията като непрозрачни.


Заместник вътрешният министър Димитър Георгиев се противопостави на предложението, изтъквайки евентуални проблеми при работата на ведомството по европейски проекти. Ако измененията бъдат приети, ще доведат до невъзможност МВР да бъде бенефициент по международни програми, възпротиви се Димитър Георгиев.


Той посочи като пример постъпващите в момента средства в МВР по програма за солидарност по управление на миграционните потоци. Те се завеждат именно като дарения, подчерта заместник-министърът. Той изтъкна, че в министерството е създадена необходимата организация, която да гарантира прозрачността на даренията, да осигурява отчетността и да не допуска злоупотреби.


От началото на октомври тази година ще бъде открит и специален сайт публичен регистър, в който ще се вписват основните реквизити по договорите за дарения, каза Георгиев. По данни на МВР даренията са намалели с 40% от началото на годината.


По повод текущия скандал около Кирил Рашков заместник-министър Георгиев обяви от парламентарната трибуна, че в министерството няма информация цар Киро да е сред спонсорите му. Той уточни, че откакто заема този пост, МВР не е получавало дарения и от други ромски барони.


Скандалът с даренията на МВР се разгоря в началото на лятото. Репортаж на БТВ показа, че в някои караулки на Пътна полиция има написани на ръка заповеди да не се спират конкретни автомобили, собственост на фирми спонсори на министерството. Тогава МВР отрече информацията. Междувременно според финансовия отчет на МВР за първото тримесечие на годината показа, че до края на март ведомството е събрало над 6.5 млн. лева. Това наля масло в огъня и съмненията, че полицията осигурява закрила на закононарушители срещу спонсорство , се подсилиха.


След доклада на Европейската комисия, в който страната ни беше критикувана за тази практика, вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов издаде заповед, с която от 1 септември забрани даренията от физически лица и частни юридически лица. Изключения ще се правят само за дарения от общини, държавни структури, държавни предприятия или търговски дружества със 100% държавно участие в капитала, международни организации, органи или институции на ЕС, зарече се той.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във