Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НСБОП РАЗБИ КАНАЛ ЗА ВНОС НА ЦИГАРИ

Новото ръководство на МВР направи първия си удар срещу контрабандата на цигари. В петък (11 ноември) гръмна новината за разбит канал през митническото бюро Хасково за митническа измама при внос на тютюневи изделия на стойност 3 млн. лева. Вестта за успеха на антимафиотите бе съобщена на специална пресконференция от директора на НСБОП ген. Ваньо Танов.
Той информира представителите на масмедиите, че след съвместна акция на РДВР-Хасково и Хасковската окръжна прокуратура, започнала в началото на месеца, е разбит канал за трафик на 856 мастербокса фалшиви цигари, предназначени за пазара във Великобритания. Стоката е пристигнала в контейнер от Китай през Турция и Гърция. В Солун цигарите са били претоварени на влак за България, а на границата са декларирани като стъклени изделия. Обмитяването на стоката е трябвало да стане в митническото бюро в Хасково. Като получател пък в митническите документи е посочен български гражданин от ромски произход.
Засега не е ясно защо след като цигарите са били предназначени за Великобритания и са влезли безпроблемно в Гърция, те е трябвало да напуснат територията на Европейския съюз, минавайки през България. Това обаче няма кой знае какво значение, защото фактът си е факт. Антимафиотите осветиха стар контрабанден канал точно когато трафикът по него е трябвало да бъде възобновен след четири-петгодишна суша.
На този етап първата жертва от разбиването на канала е хасковският митничар Иван Данев, който престоя 72 часа в ареста и най-вероятно ще бъде съден за престъпление по служба. Генерал Танов отказа да назове сумата, срещу която подчиненият на Асен Асенов е склонил да си затвори очите. Според запознати обаче арестуваният митничар съвсем не е единственият, който би следвало да понесе отговорност. По неофициална информация възобновяването на нелегалния трафик е било организирано от лице, конкурент на небезизвестния Иван Тодоров-Доктора.
Спор няма - с пресконференцията в петък ръководството на МВР дръпна с едни гърди пред агенция Митници в спора кой пречи на борбата с контрабандата. Както в. БАНКЕРЪ писа, неотдавна вътрешният министър Румен Петков се оплака, че екипът на Асен Асенов не предоставя информация на МВР за контрабандните канали. Освен това операцията на НСБОП би могла да хвърли и повече светлина около рокадата, която стана тази седмица в ръководството на най-голямата митница на българо-гръцката граница Кулата. Стига, разбира се, ако има кой да доведе операцията до успешен край, т.е. - до обвинителен акт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във