Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НУЛЕВА ТОЛЕРАНТНОСТ

Жална му майка на германския политолог и специалист по прехода в страните от Източна Европа Хайнц Брам. Макар че се обади отдалеч, той все пак формулира ясно резултата от разиграващите се вече месеци скандали в МВР: За съжаление и до днес яснота не е настъпила, но вредите вече са много големи по отношение на загубата на доверие в България, но и загубата на доверие в Брюксел. Смятам, че неяснотата, която продължава да цари във връзка с контактите на вътрешното министерство с мафията или със съмнителни бизнесмени, е много, много негативна.
След тези му думи управляващите у нас със сигурност ще го включат в числото на конспираторите, вътрешният министър може да го нарече лъжльо, а партията столетница ще му посвети изобличително заседание на изпълнителното си бюро.
Дилемата изгубил ли е премиерът общия си поглед върху нещата, или няма сили да се бори с хардлайнерите в партията си, ще я оставим на експерта Брам. Проблемът е, че държавата ни навлезе в десетдневката, в която вътрешният министър Петков по препоръка на премиера Станишев ще напише доклад за ситуацията в МВР. Десет дни след които светът ще се разтърси, ако си позволим аналогия с творбата на Джон Рид.
А че има такава идея, личи от вдигналите се на решителен щурм знайни и незнайни партийни дейци в защита на вътрешния министър. Революционният патос на защитниците, изкован на заседание на Изпълнителното бюро на БСП в началото на седмицата, се родее със себеотрицанието на хората, развели знамената на ВОСР.
Съдбата на доклада на парламентарната комисия Куйович нагледно показа каква ще е и участта на прословутия доклад на вътрешния министър Румен Петков - професионалните факти и изводи ще отстъпят място на политическата риторика. А след това с приблизително същите резултати като от 3 април (четвъртък), когато депутатите приеха, че няма данни за покровителстване от висши МВР-шефове на наркобоса Будимир Куйович (от 200 гласували депутати 136 бяха за доклада, а 64 - против ), ще бъде приет и другият доклад.
Горчивата истина обаче е, че кризата на доверието към МВР и държавата като цяло се задълбочава. Дори трикът с временното отстраняване на един от главните виновници за ставащото - главния секретар Валентин Петров, няма да обърне нещата.
Безпомощна е и психологическата атака срещу бившия главен секретар на министерството Илия Илиев, в която - сякаш в потвърждение на твърденията на опозицията, активно се включиха Военноокръжната прокуратура и Софийският военноапелативен съд. На 25 март Илиев бе арестуван за 72 часа по обвинение за злоупотреба със служебното си положение и превишаване на власт. На 2 април (сряда) прокуратурата сама реши да промени мярката му от домашен арест в подписка, може би за да се измъкне от неудобната ситуация. Циркът обаче стана пълен на 3 април (четвъртък), когато апелативните съдии с пагони отказаха да се произнесат по жалбата на Илиев за 72-часовото му задържане. Адвокатът на бившия главен секретар Васил Василев определи това решение като отказ от правосъдие и се закани, че клиентът му ще подаде жалба в Европейския съд за правата на човека. Самият Илия Илиев заяви, че ако прокуратурата му разреши да изнесе информация, свързана с делото срещу него, някои факти ще са доста интересни за обществото.
Няма да помогне и контранастъплението на Петков и компания срещу досегашни ръководства на МВР и службите му. Едва ли изтупването от прахта на разработката Змия срещу някогашния главен прокурор Иван Татарчев и изчезването й в тайнствените коридори на водената от ген. Атанас Атанасов стара НСС ще свърши работа. Дори ще стане още по-зле.
Въпросът е, че всички тези случки красноречиво разкриват как отколе в кухнята на вътрешното министерство шетат вещери-отровители, които с помощта на магическата си властова пръчица забъркват отвари с всякакво предназначение и в услуга на извънслужебни интереси.
Затова се губи доверието в институцията МВР - не заради хилядите почтени хора там, а заради зловредните и задкулисни игри на ръководителите й, включително и сегашните.
А безспорно Румен Петков и екипът му влязоха в МВР с голям аванс на доверие. Да припомним например как тръгна това ръководство на МВР съвместно с прокуратура, следствие и други отговорни институции. Днес всички, изглежда, са забравили датата 26 август 2005 година. Тогава, ден след като в Слънчев бряг бе разстрелян босът на ВАИ холдинг Георги Илиев, главният прокурор Никола Филчев, министър Румен Петков, шефът на следствието Ангел Александров и министърът на финансите Пламен Орешарски подписаха и шумно огласиха сурови мерки срещу организираната престъпност у нас.
Ключовият термин, върху който особено наблегна вътрешният министър Петков, бе нулева толерантност. Изразяваме убеждението, че държавните институции сме твърдо решени да провеждаме политика на нулева толерантност спрямо всички престъпни актове на организираните престъпни групи. Изразяваме непоколебима воля, че с всички средства на закона държавата ще се бори с извършваните от организираните престъпни групи престъпления и нарушения на територията на цялата страна, се казваше в решението, огласено от него.
И тъй като стана дума за нулевата толерантност, да проследим съдбата на някои от подписалите това решение. Бившият главен прокурор Никола Филчев избяга на дипломатическа работа в Казахстан, а по петите му продължават да го гонят упоритите слухове за съпричастието му в убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, в самоубийството на прокурор Николай Джамов, в разстрела на прокурор Николай Колев... За един главен прокурор дори и само един такъв слух тежи много!
Шефът на следствието Ангел Александров пък се прости със началническия пост, след като бе нарочен, че ходатайствал служебно за частни интереси.
А самият Румен Петков успя да се забърка в истинска каша, в която изплуваха бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов, влезли в криминалните хроники като членове на т.нар. банда на офицерите, и свидетелят по делото за адвокатката Надежда Георгиева и офицер под прикритие Алексей Петров...
Прав е германският експерт за загубата на доверие. Просто защото нулевата толерантност изключва дори и най-малкото съмнение за досег с престъпни интереси и дейност. И всичко извън нея е със знак минус...

Facebook logo
Бъдете с нас и във